Rascovi - o ciupercuta colorata

Rascovi - LACTARIUS DELICIOSUS - se mai cunosc si sub denumirea de pâinea pădurii, râșcovul de brad, râșcovul de fag, pita lui Dumnezeu, roșcovi, roșcovani cresc în pădurile de conifere în grupuri sau izolați și în pădurile de brad, îi găsim de vara până toamna.

râșcovi 

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, doar tânără.

DESCRIERE

Pălăria este cărnoasă, la început este convexă, mai târziu, pe măsură ce se maturizează, devine plană, se întinde și ia formă de pâine, puțin adâncită la mijloc, cu marginile răsucite spre interior, culoarea este portocalie, galben-portocalie, roșu cărămiziu, cu zone mai închise spre interior, pe timp umed de ploaie este lipicioasă.

Lamelele sunt dese, subțiri, scurte, adesea bifurcate și decurente în lungul piciorului au aceeași culoare cu pălăria și devin verzui la atingere.    

                 râșcovi sursă foto

Piciorul e cilindric, bont, subțiat la bază, mai întâi plin, apoi gol în interior și are nuanțe de culoare mai deschise decât  pălăria.       

Carnea este compactă dar fragedă, albă sau galben roșcata, cu miros plăcut la rupere secretă un latex, are un miros plăcut aromatic și gust dulce.

Râșcovi care cresc în pădurile de brad se deosebesc de cei din pădurile de fag: au pălăriuțele colorate în albastru-verzui.

PREPARARE

Se consumă ciupercile tinere la grătar, dar sunt foarte bune și murate.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
4
madalina C
...abia astept sa pot sa ii culeg...sunt atat de buni si prajiti in ulei si cu branza pe ei....
Liviu D.
De fapt noi ii consumam cruzi. Au gust dulce astringent si iti coloreaza buzele in maroniu.
La noi se numesc "zbircaci" sau "zburcaci".
Un fel de clona cafeniu-maronie si dulce a iutarului.
eugen
In pàdurile de Molid . Toamna , septembrie - noiembrie .
Dani
Unde se culeg?