Kiwano - pepenele cu coarne

DESCRIERE SI GENERALITATI

Kiwano - originar din Africa, este fructul unei plante agățătoare exotice și este cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este cunoscut ca făcând parte din familia dovleacului, împreuna cu castravetele și pepenele galben.  Datorită aromei și originii tropicale, este însă considerat un fruct.

kiwano plantă sursă foto

Kiwano este lung și acoperit cu țepi cu coajă verde sau portocalie, cu pete deschise, pulpa fructului, este răcoritoare, verde și galbenă, cu o mulțime de semințe care sunt comestibile, fructul se consuma crud, are din punct de vedere al gustului, câte puțin din savoarea pepenelui, castraveților și cea a lămâiei. 

PRINCIPII ACTIVE

Kiwano nu se curață de coaja, se taie în jumătate și cu lingurița, se scoate pulpa suculentă din interior. Conține o cantitate semnificativă de vitamina C, Vitamina A, B6, beta-caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc.

                kiwano sursă foto

UTILIZARE

Kiwano se folosește în salate, deserturi, în preparatele cu peste și fructe de mare. Fructul se poate păstra la temperatura camerei până la jumătate de an. Se folosește și ca obiect de decor, poate fi înghețat, uscat, dar nu se păstrează în frigider.

Din păcate la noi, kiwano este puțin cunoscut și este puțin căutat pentru consum.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0