Gheba - o ciuperca apreciata

Gheba - ARMILLARIELLA MELLEA - se mai numește și popenchi-de-toamnă, opintici, halimasi este o ciupercă parazită, care crește pe trunchiurile copacilor producând mucegaiul alb, la rădăcina copacilor, în pădurile de conifere, de foioase, în livezi, le găsim începând cu luna august, dar în cantități foarte mari le găsim în luna septembrie și octombrie.

gheba sursă foto

Este O CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, dar numai preparata termic, în stare crudă este TOXICĂ.

DESCRIERE

Pălăria la început este convexă, cu timpul pe măsură ce crește și se maturizează se întinde, culoarea diferă în funcție de copacul gazda poate fi brună - gălbuie cu granule galbene, maro deschis spre alb cu granule ceva mai închise la culoare.

Lamelele la început sunt albe, apoi maroniu-roz cu mici pete ruginii, iar la maturitatea ciupercii sunt maroniu - roșcat, se continuă pe picior, la maturitate se prezintă cu pete brune.

                gheba sursă foto

Piciorul este înalt, cilindric, ușor bombat la bază, curbat, la început este pufos dar spre maturitate devine striat și are un inel membranos, alb - gălbui în partea lui superioară, sub inel culoarea piciorului începe să se închidă, iar la baza culoarea este mult mai închisă.

               gheba sursă foto

Carnea este maronie-albicioasă, maronie-rozalie, suplă și elastică cea din pălărie și fibroasă cea din picior, cu miros plăcut de ciupercă bună și gust acrișor - amărui.

PREPARARE

Se consumă gătită, este excelentă tocăniță de ghebe cu ceapă, smântână și frunze de pătrunjel, de asemenea este foarte bună marinată sau murată, se conservă foarte bine cu sare, nu este indicată congelarea deoarece devine fibroasă.

Toxinele din ciupercă sunt anihilate la jumătate de oră de fierbere.  

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0