Frunzele de patrunjel, aliment, condiment si medicament

GENERALITATI

Patrujelul - Petroselinum Crispum -, cunoscut la noi de cateva mii de ani, este printre cele mai folosite zarzavaturi in bucataria traditionala romaneasca dar si ca remediu puternic in medicina populara.

FACTORI CURATIVI

Frunzele de patrujel sunt un izvor de vitamine,

  • vitamina A,
  • vitamina C de patru ori mai multa decat in portocala,
  • vitamina B12, numita si cobalamina sau vitamina rosie - este cel mai puternic factor antianemic care se cunoaste pana in prezent, carenta de vitamina B12, poate provova boli grave - tulburari nervoase, stres, lipsa de concentrare, pofta exagerata de mancare, sau lipsa poftei de mancare, nervozitate, oboseala -,
  • acidul folic - o vitamina care se incadreaza in grupul vitaminic B -,
  • minerale - mult fier, calciu -,
  • betacaroten,
  • proteine - cantitate echivalenta la doua oua -,
  • clorofila si alte substante active cu calitati medicinale deosebite.

                 frunze de patrunjel 

Frunzele de patrunjel se pot consuma adaugate in mancarea pe care o preparam zi de zi, in ciorbe si supe, tocanite, mancaruri scazute, se adauga la sfarsitul prepararii termice pentru a nu se distruge continutul de vitamine, sau se folosesc pentru decorarea si condimentarea salatelor, sosurilor, se poate adauga la sendviciuri etc.

Frunzele de patrunjel proaspete se pot consuma sub forma de salata impreuna cu cateva felii de rosii, 1-2 catei de usturoi, se asezoneaza cu putina sare, ulei si zeama de lamaie, se consuma zilnic timp de doua luni, au o actiune tonica si revigoranta, intaresc sistemul imunitar, creeaza pofta de mancare.

Frunzele de patrunjel consumate in special crude au efecte - antioxidante,- antiinflamatorii, antiinfectioase, depurative, diuretice, detoxifiante, anticelulitice,

  • au proprietatea de a atenua pofta de mancare fiind de ajutor in dietele de slabire,
  • curata organismul de toxine,
  • impiedica depunerea colesterolului pe artere,
  • ajuta la eliminarea rapida a alcoolului din sange,
  • protejeaza ficatul, rinichii, aparatul digestiv-ajuta la eliminarea pietrelor -,
  • protejeaza plamanii,
  • ajuta la eliminarea fumatului,
  • mestecate, dezinfecteaza cavitatea bucala si creaza o respiratie proaspata.

SUCUL DIN FRUNZE CRUDE DE PATRUNJEL, BENEFICII

  • Sucul de frunze proaspete de patrunjel,- se mixeaza o legatura de frunze proaspete de patrunjel cu apa cat sa le acopera, se filtreaza sau se bea pasta rezultata diluata cu suc de morcov, telina, spanac sau alte sucuri de legume.

Sucul de patrunjel, este un remediu extrem de puternic, motiv pentru care se bea in cantitati mici si numai diluat cu alte sucuri, este recomandat sa se consume imediat dupa preparare, se poate pastra in frigider pana la 4 ore.

Sucul dintr-o legatura de frunze, se bea zilnic inainte de masa principala, o cura dureaza pana la doua saptamani, consumat dimineata inainte de masa este energizant.

  • fortifica si intareste imunitatea scazuta a organismului,
  • benefic in alergii, in convalescenta,
  • combate infectiile si alergiile,
  • eficient in combaterea asteniei, inlatura oboseala si energizeaza organismul,
  • benefic in surmenaj fizic si psihic,
  • combate anemia,
  • benefic in - hepatita, ciroza, colicistita -, si in afectiuni ale rinichilor si ale vezicii urinare,
  • eficient in dureri articulare, guta, reumatism,
  • regleaza ciclul menstrual si calmeaza menstrele dureroase,
  • benefic in digestia dificila, balonari, constipatie.

          suc de patrunjel sursa foto

CEAI DIN FRUNZE DE PATRUNJEL, BENEFICII

  • Ceai din frunze de patrunjel - o legatura de frunze proaspete se fierbe in 2 litri de apa plata sau de izvor 10 minute, se lasa la racit la temperatura camerei, se filtreaza, se bea un pahar pe zi, se pastreaza la frigider, este un remediu excelent pentru curatarea rinichilor.

DECOCTUL DIN FRUNZE DE PATRUNJEL

  • Decoctul din frunze de patrunjel - o legatura de frunze de patrunjel la 0,500 apa, se fierbe 10-15 minute, se filtreaza si se lasa la racit, este un excelent remediu pentru ingrijirea tenului, atenueaza ridurile, combate pistruii, benefic pentru ploapele umflate sub forma de comprese, stimuleaza cresterea parului, tonifica pielea capului.

      ceai de patrunjel  sursa foto  

RECOMANDARI

Sucul din frunze proaspete de patrunjel, pentru ca are o actiune terapeutica foarte puternica nu se va folosi decat combinat cu alte sucuri in special cu cel de morcov. Sucul de patrunjel nu trebuie consumat in cantitati mari pentru ca poate provoca tulburari ale sistemului nervos, este foarte important ca el sa se consume combinat cu suc de morcov, castraveti, spanac, sau alte sucuri de legume.

Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu este indicat sa foloseasca patrunjelul in scopuri terapeutice.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si indicatiile medicului specialist.

 

 

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0