Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.

 cuișoare arbore 

Cuisoarele au o aromă specială, aparte, puțin iute și înțepătoare. Se folosesc la prepararea unor produse de patiserie, prăjituri cu fructe, compoturi sau diverse mâncăruri tradiționale bucătăriei indiene, dau aroma vinului fiert, sau ceaiului.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Cuisoarele sunt recunoscute pentru efectul antiviral; antifungic; antibacterian; antiseptic; antiviral; stomahic; tonic; imunostimulent; analgezic, datorită conținutului sau bogat în fibre alimentare, taninuri, betacaroten, flavonoide, eugenol - este componenta principală a uleiului de cuișoare-,  vitamina C, mangan, calciu, magneziu, acizi grași omega 3.

                cuișoare sursă foto

Eugenolul da aromă cuișoarelor, este folosit în parfumerie, arome, uleiuri esențiale și în medicină ca anestezic și antiseptic.

Mugurii de floare, se distilează și se obține ulei esențial de cuișoare, care are efecte benefice pentru ameliorarea problemelor respiratorii: bronșita, astm bronșic, tuberculoză,  probleme ale pielii, acnee, echimoze, arsuri și tăieturi, ajută în cazul durerilor de dinți, afte bucale, reumatism, artrită.

                cuișoare 

Consumate cu regularitate sub formă de pulbere adăugate la compoturi, salate de fructe sau sucuri de fructe, 2-3 cuișoare, ajuta digestia; întăresc sistemul imunitar; sunt eficiente împotriva viermilor intestinali; astm; respirație urat mirositoare; dureri musculare; dureri de spate; dureri de gingii, infecții ale nasului, urechii, gâtului, dureri de dinți; stări de greață, tromboză.

Câteva picături de ulei de cuișoare pe o bucată de bumbac introdusă în dulap, alunga moliile și parfumează lenjeria.

                ulei de cuișoare sursă foto

CONTRAINDICATII

Consumul de cuișoare nu este indicat persoanelor care au probleme de coagularea sângelui; femeilor însărcinate; dozele prea mari de cuișoare irita sistemul nervos central.

Cuisoarele se pot achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0