Casul Ciorii - ciuperca cu aspect de para

Casul ciorii - LYCOPERDON PERLATUM - se mai numește popular paraghita, prahaghitele, prahaghitelele -mici, pufai, crește și se dezvoltă pe sol, în pădurile de foioase și de conifere, acolo unde se găsesc bucați de lemne putrezite, o găsim de primăvara până toamna.

 cașul ciorii

DESCRIERE

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, dar numai ciuperca tânăra de culoare albă.

Ciuperca - are forma de pară, este albă la început, tare, densă și poroasă, apoi pe măsură maturizării se înmoaie și se îngălbenește, iar la maturitate este brună și plină de spori prăfoși negri, cu miros neplăcut.

 cașul ciorii cașuș ciorii

sursă foto                            sursă foto

Membrana cu care este acoperită ciuperca este tare, trainică, ușor de dat la o parte care se numește exoperidiu, la început, aceasta este albă, apoi în perioada de maturizare, gălbui-maroniu și la maturitate este maronie și apare orificiul prin care pot ieșii sporii.

Piciorul este neted, acoperit cu pulbere fină, albă, prezintă niște țepi foarte mici, fermi, albi care se măresc spre partea superioara.

                cașul ciorii sursă foto

PREPARARE

Este o ciupercă comestibilă de bună calitate, dar numai ciuperca tânăra, albă în interior. Se poate găti pane sau tăiată cubulețe în salate, sau trasă în unt cu sare și piper.

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0