Nuca de cocos - bogata in vitamine, minerale si fibre

DESCRIERE, GENERALITATI

Cocotierul - Cocos Nucifera - este un palmier mare, cu inaltimi de pâna la 30 metri, iar fructul sau este - nuca de cocos -, considerata un aliment cu o valoare nutitiva foarte mare.

O nuca de cocos in stare de maturitate poate ajunge pâna la 1,5 kilograme si poate fi consumata sub formă de: apa de cocos, pulpa de cocos, laptele de cocos, uleiul de cocos, iar coaja fibroasa de culoare maro, se foloseste in industrie.

 cocotier sursă foto

Cand cumparam o nuca de cocos, trebuie să ne asiguram ca are lichid in interior - apa de cocos -, o alegem sa fie grea, o scuturam  ca sa vedem daca se misca lichidul in ea, cu cat este mai mult lichid cu atat este mai proaspata. Dupa ce spargi nuca de cocos, miezul trebuie sa fie ferm si alb, daca este galben nu se consuma, se arunca; daca miezul are pete roz nu trebuie consumata - are mucegaiul nucii de cocos.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE NUCA DE COCOS

Nuca de cocos fiind bogată in vitamine, minerale si fibre, stimuleaza digestia, previne arsurile stomacale si combate constipatia, este recomandata persoanelor supraponderale, prevenind obezitatea, dar si in cazul celor care sufera de eczeme, psoriazis si dermatita, este benefica in buna functionare a tiroidei, scade riscul de boli de inima, reduce nivelul colesterolului, previne ridurile si netezeste pielea.

PREPARATE, RECOMANDARI

Nuca de cocos, se foloseste nu numai in prepararea a diverse dulciuri, prajituri, ciocolata, inghetata etc., dar si ca produs naturist benefic pentru frumusete si pentru sanatatea organismului.

                nucă de cocos tinere 

Coaja nu trebuie sa fie fisurata sau crapata si sa nu aiba urme de mucegai, cei trei ochi ai nucii, trebuie sa fie intacti, fara gauri. Unul din cei trei ochi ai nucii de cocos, este mai moale, acolo se da gaura cu un obiect ascutit si subțire, ca sa poti introduce in nuca un pai.

             nucă de cocos 

Apa de cocos trebuie sa fie dulce daca nuca este buna, este bogata in electroliți, vitamine si minerale, este folosită cu succes ca bautura pentru sportivi, chiar si cu un continut scazut de sodiu; este un suc natural care poate inlocui bauturile racoritoare artificiale.

             apa de cocos

Uleiul de cocos, este folosit de cei care traiesc in zonele tropicale de mii de ani, pentru prepararea hranei, ca medicament dar si in industrie. Uleiul de cocos este extras din miezul alb al nuci, este stabil la temperaturi inalte, contine grasimi saturate care sunt benefice pentru organism, ajutand la scaderea colesterolului si la eliminarea kilogramelor in plus, este foarte benefic in arsuri ale pieli, hidrateaza pielea uscata, calmează eczemele si iritatile, chiar iritatiile de scutec la bebeluși si la copii; are efect antiviral, antibacterian, antifungic; este bogat in acid lauric cu efect antiviral.

              ulei de cocos sursă foto

Laptele de cocos se folosește pentru infrumusetare, pentru ca este un lapte vegetal, este recomandat persoanelor alergice la lactoza. Se poate achizitiona din magazine, dar se poate prepara si acasa: nuca de cocos, se sparge, iar pulpa alba se da pe razatoare sau se marunteste in blender, se lasa la inmuiat cateva ore in apa - PLATA -  calduta, se stoarce cu ajutorul unui tifon, sucul obtinut este  laptele de cocos - este confundat cu apa de cocos - lichidul care umple nuca de cocos -. Smantana sau crema de cocos, este o varianta a laptelui de cocos, mai consistenta pentru că are mai puțină apă. Miezul maruntit ramas dupa stoarcere, se usuca si se foloseste pentru prepararea unor deserturi, dulciuri. Laptele de cocos, este bogat în fier, magneziu, sodiu, calciu, fosfor, vitaminele C, E, B1, B3, B5, si B6, acizi grasi esențiali. Laptele de cocos are capacitatea de a stopa orice fel de hemoragie, aduce  organismului energie si ii mareste rezistenta fizica, este bogat in albumida, stimulând funcțiile ficatului și regenerarea celulelor hepatice, fiind recomandat persoanelor cu suferinte hepatice.

            laptele de cocos sursă foto

Preparatele cu nuca de cocos se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0