Andiva - o salata tonica

GENERALITATI

Andiva - Cichorium endiva -, numită și cicoare de gradină, este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei cărnoase, având proprietăți nutritive și dietetice. Este o plantă legumicolă, creată din CICOAREA sălbatică.

De-a lungul timpului cicoarea s-a transformat în două varietăți:

  • una care furnizează frunze pentru salate

  frunze de andive andive

                                                                                                                               sursă foto                                    sursă foto

  • alta cultivată doar pentru rădăcină din care se face bine cunoscutul înlocuitor de cafea.

             rădăcină andivă 

Andivele au apărut în Belgia, se numesc witloof, adică frunze albe și sunt răspândite în aproape  toate bucătăriile lumii fiind puternic energizante și remineralizante.

             andrive descrieresursă foto

CULTIVARE

Semințele se cultiva primăvara, în locuri speciale, toamna se taie frunzele plantei, se sortează rădăcinile, iar cele cu grosimea de cel puțin 3-4 cm se scot din pământ, și se replantează la întuneric, într-un strat de pământ care se menține umed și cald la o temperatura de 18 de grade C, timp de trei săptămâni.

Recoltarea păpușilor de andive se face după 3-4 săptămâni, când acestea au minim 10-12 cm lungime, se taie manual, și se pot păstra închise în folii de plastic la frigider, învelite cu hârtie care să nu permită trecerea luminii.

DESCRIERE

Andivele sunt lipsite de clorofilă, frunzele sunt albe și galben pal spre vârf, pentru că se dezvoltă la întuneric. Sunt fragile și sensibile la lumină, imediat după recoltare pot suferi modificări de aspect și gust. Expuse la lumină, frunzele încep să se înverzească și devin amare. Pentru a îndepărta gustul amar se pot tăia, 2-3 cm din baza andivei unde se concentrează substanțele amare, sau se spăla și se țin 10-15 minute în apă rece cu sare și oțet.

Andivele se spăla numai când se prepara, altfel se înnegresc și capătă un gust amărui, chiar dacă vor fi ținute în apă, după spălare, andivele se stropesc cu zeama de lămâie pentru a nu se oxida și pentru a-și păstra aspectul frumos. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Sunt bogate in vitaminele:  A, E, complexul de vitamine B, C și K; conțin și beta-caroten, celuloză și uleiuri volatile; minerale și oligoelemente: mangan, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, seleniu  și cupru.

Datorită conținutului scăzut în glucide, dar bogat în hidrați, andiva se recomandă, persoanelor care suferă de diabet. Proprietățile terapeutice ale andivei se datorează cu preponderență, gustului sau amărui, tonic, care stimulează pofta de mâncare și secrețiile gastrice. Andivele sunt un bun vitaminizat și remineralizante în alimentația copiilor, a convalescenților, a gravidelor și a persoanelor mai în vârstă.

Datorită acțiunii tonice, diuretice, depurative, andivele sunt  indicate în curele de slăbire, sunt benefice pentru ficat și vezică biliară, au proprietăți citostatice fiind recomandate în dietele bolnavilor de cancer, sucul de andive ajută la calmarea nervilor și este benefic pentru sistemul nervos.

Andivele se consumă în special crude, în salate simple alături de un grătar de pui, pește, porc sau vita.

           andive cu carnesursă foto

Se combină foarte bine cu orice fel de brânză, sunt ideale în tarte și tocănițe.

Contraindicatii

Andivele nu sunt recomandate în stare crudă, persoanelor care suferă de ulcer gastroduodenal și gastrite hiperacide.

 

 sursă cover foto

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0