Roscova - sursa de proteine vegetale

DESCRIERE, GENERALITATI

Roscovul - Ceratonia siliqua L. - face parte din familia Fabaceae sau Leguminoase și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de pana la 15 m. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Roșcova este un aliment ideal pentru dieta, este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale.

copacul de roscovă sursă foto

Frunzele sunt tari, verzi, iar florile de culoare verzuie au aspectul unor franjuri, fructele au formă de păstăi verzi lungi de pana la 20 de cm, in care se alfa boabele de roscova, care după recoltare isi schimba culoarea in maro.

           flori de roscova roșcove  pastai roșcovă

           sursă foto                                  sursă foto                                    sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Semințele conțin: proteine, grăsimi , acizi - oleinic, linoleic și palmitic -, fitohormoni, tanin, gumă de karuba, vitaminele A, B, B2, B3, D, și o mare cantitate de calciu, fibre și ajută la reglarea în mod natural a nivelului zaharului din sânge, nu conține colesterol, mai mult de atât conține pectină care reduce nivelul colesterolului și reduce riscul bolilor de inima, reglează activitatea stomacului și protejează mucoasele intestinale, ceea ce o indică în stările de diaree și de greața.

UTILIZARE SI CALITATI MEDICINALE

Roșcova este utilizata în stare uscată, întreagă, ori sub forma de făinuri, siropuri sau ceai, fiind un îndulcitor natural, este utilizată ca și înlocuitor de cacao.

Boabele din pastile de roșcove sunt transformate prin măcinare în faină, care seamănă cu pudra de cacao, se poate adăuga pentru îndulcirea și aromatizarea dulciurilor, prajiturilor, biscuitilor, checurilor, brioselor, bauturilor.

           boabe de roșcovă sursă foto

Siropul de roșcove este indicat pentru mai multe afecțiuni cum ar fi  greața, diaree, alergie, tuse, balonare anemie, lipsă de apetit sexual, nivel de colesterol mărit, dar are și efect antibacterian, antioxidant, antipoliomielitic. Cea mai mare calitate a siropului este ca reglează metabolismul și ajută la scăderea în greutate.

           siropul de roscovesursă foto

Pudra de roșcove poate fi folosită la prepararea diverselor dulciuri și deserturi dietetice, este dulce, dar nu ridica glicemia, de aceea este recomandată diabeticilor și persoanelor care țin cură de slăbire; conține puține grăsimi, de două ori mai mult calciu decât pudra de cacao, și nu are cofeina fiind recomandata și copiilor. Pudra de roșcove este bogată în proteine, fibre, pectina și carbohidrați.

           pudra roșcovesursă foto

Se recomandă o cură de 8-12 săptămâni, câte o lingură înaintea meselor.

Pudra de roscove se poate achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0