Frunzele de Morcov - remineralizante si vitaminizante

GENERALITATI

Frunzele de Morcov - morcovul - Daucus carota -, o legumă folosită în alimentație în țara noastră de mii de ani, populară în toată lumea, alături de alte rădăcinoase - pătrunjel, păstârnac, chimen, mărar, cu care se înrudește, la fel de apreciate și cunoscute.

Morcovul, acest aliment comun și banal, este printre cele mai vechi remedii antitumorale înscrise în istoria medicinii.

Se cunosc la nivel global peste 100 de varietăți de morcovi - de la portocaliul închis al rădăcinii, până la morcovul cu rădăcina mov, albă sau galbenă, lungă și subțire, mai scurtă și groasă.

morcovi sursă foto

FACTORI CURATIVI

Morcovii sunt apreciați și recunoscuți pentru calitățile nutritive, ei sunt și o sursă bogată de vitamine - B1, B2, B6, vitamina K -, fibre, potasiu, tiamina, dar alături de rădăcina și frunzele sunt comestibile, utilizarea lor fiind mai puțin cunoscută, deși morcovul în vremurile trecute era consumat în totalitate  - frunzele, florile și semințele -, aceste componente ale morcovului au efecte medicinale deosebite.

 • frunzele se recoltează odată cu rădăcina morcovului, din luna iunie și până la sfârșitul lui octombrie, pentru efecte terapeutice maxime, frunzele de morcov este bine sa fie consumate proaspete,
 • inflorescențele se recoltează in zilele cu soare, în stare proaspătă se folosesc - pentru obținerea de extracte -, sau se pot usca, și prin măcinare se obține o pudră foarte fină,
 • semințele se adună toamna, înainte de a se scutura, se lasă la uscat, se macină și se obține pulbere, sau extract.    

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI             

Frunzele proaspete de morcov, conțin foarte multă clorofilă, o substanță cu importante proprietăți detoxifiante și care stimulează procesele de cicatrizare și regenerare, sunt remineralizante prin conținutul de - magneziu, calciu, fier -, vitaminizate - conțin vitamina C, vitamine din grupul vitaminic B -, au calități depurative.

PREPARATE, RECOMANDARI

Frunzele de morcov, se pot consuma adăugate la salata verde, la salata de varză, împreună cu frunze de pătrunjel tăiate mărunt și fasole verde dată într-un clocot, asezonate cu puțina sare, un strop de suc de lămâie, - o salata de cartofi fierți tăiați mărunt, o legătura de frunze de morcov tăiată mărunt, asezonată cu frunze de pătrunjel, puțin ulei, sare, zeama de lămâie, și câteva felii de roșie este ideală, se pot adaugă, la supe, ciorbe, mâncăruri scăzute cu sau fără carne, împreună cu frunze de pătrunjel, țelină, mărar, cimbru.

                frunze de morcovi sursă foto

Sucul de frunze proaspete de morcov, este un remediu puternic, care trebuie consumat imediat după preparare

 • este eficient în colită de putrefacție, 
 • eficient în retenție de apă în țesuturi,
 • este benefic în demineralizare în special la - copii, și este indicat persoanelor aflate în convalescență,
 • este eficient în intoxicații cu metale grele.

Decoctul din frunze proaspete

 • combate aftele,
 • este benefic în stomatite,
 • este benefic folosit în bai locale sau gargară,

Infuzia din frunze de morcov

 • benefică în afecțiuni digestive,
 • tratează diverse afecțiuni ale pielii - două lingurițe de frunze mărunțite la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute.

                infuzie frunze de morcov sursă foto

Cataplasme cu frunze de morcovi - frunzele de morcov proaspete se mixează până când devin o pastă, este eficientă în

 • furuncule,
 • ulcerații ale gambei,
 • abcese.

Frunzele de morcov proaspăt culese, se usucă la umbră, în locuri uscate și aerisite, se păstrează în săculeți de material, sau pungi de hârtie.          

Frunzele uscate se folosesc mărunțite în supe sau ciorbe - câteva linguri la un litru de zeamă -, se adaugă cu 10 minute înainte de finalizarea preparatului, aceste preparate în care se adaugă frunze uscate de morcov sunt bogate în minerale care se asimilează ușor, și sunt foarte ușor de digerat.

Informațiile din acest site, sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc prescripțiile și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0