Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

mărar 

Adăugat în preparate, mărarul este deopotrivă un condiment și un conservant excelent. Pus în ciorbe sau în tocănițe, el prelungește termenul de valabilitate al acestora cu cel puțin 24 de ore, deoarece uleiul volatil pe care îl conține împiedică declanșarea proceselor de fermentație. Adăugat în salate sau în sosuri, le face mai digerabile și le intensifică gustul

Mărarul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente, conține foarte puține calorii, însă cantitatea de FITO-NUTRIENTI, este mai ridicată decât alimente precum - nuci, cereale, carne, leguminoase.

               marar 

Planta necesită climat cald de vara un sol fertil, atinge o înălțime de 70-100 cm are frunze ca niște fire de culoare verde închis care sunt subțiri, lungi, au o textura moale și o aromă plăcută cu un gust ușor dulceag. Planta se găsește în stare proaspătă aproape tot timpul anului, se păstrează în frigider cam 3,4 zile.

PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI

În stare proaspătă rămurelele de mărar, au o aromă puternică și sunt bogate în vitamine vitale și anti-oxidanți, cum ar fibeta - caroten, vitamina C, care ajută corpul să dezvolte rezistența împotriva agenților patogeni și curață organismul de substanțe dăunătoare. Este o sursă de minerale: cupru, potasiu, calciu, mangan, fier, magneziu. Mărarul nu conține colesterol, dar conține vitamine din complexul B, dar și fibre care ajută la scăderea colesterolului din sânge.

Semințele și frunzele de mărar au o mare valoare medicinală datorită ULEIULUI VOLATIL extras din acestea care este bogat în vitamina B și flavonoide.

Semințele și frunzele de mărar, sunt recomandate în igiena orală, mestecate ajută la tratarea multor afecțiuni gingivale, dezinfectează și distrug bacteriile de pe gingii și de pe dinți.

               mărar semințe 

Mărarul este un excelent agent antialergic, cu aplicații împotriva sughițului, el poate preveni osteoporoza sau alte boli ale oaselor - datorita conținutului de CALCIU întărește oasele, este folosit pentru a trata și menține ciclul menstrual.

Folosit frecvent în alimentație, mărarul reduce efectele flatulentei, atât la copii cât și la adulți, prevenind diareea, îmbunătățind activitatea sistemului intestinal, reglând eliminarea urinei și a substanțelor toxice din organism.

Uleiul volatil esențial extras din mărar are efect de calmare asupra organismului, relaxând mușchii, alungând insomnia și îmbunătățind somnul. Tratarea excesiva a pielii cu ulei sau frunze de mărar poate cauza iritarea pielii, mai ales după o expunere prelungita la soare.

CONTRAINDICATII

Mararul este interzis sa fie consumat de către femeile însărcinate, deoarece mărarul mărește secreția de hormoni specifici, care la rândul lor pornesc procesul de menstruație, un simptom asociat, în multe statistici medicale, cu pierderea de sarcină. 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0