Arpacasul - combate avitaminoza, stabilizeaza glicemia

GENERALITATI

Arpacașul este bobul care rezultă după decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei, are un conținut mare de vitamine, fibre solubile și insolubile, amidon, minerale - magneziu, siliciu, fosfor, potasiu -, gluten în cantități mici, este foarte nutritiv și energizant.

Grâul, este una dintre cele mai importante cereale, prezente în alimentația noastră, de zi cu zi, într-o mare varietate de produse - faină albă, faină integrală, gris, pesmet, pâine, paste făinoase, fulgii și germenii de grâu, etc.

arpacaș sursă foto

Cele mai sănătoase și hrănitoare pentru consum, sunt cerealelor integrale, la acestea, față de cerealele obișnuite, în procesul tehnologic, se folosește bobul întreg, astfel se prelucrează toate cele trei componente esențiale - germenul, membrana interioară și exterioară -.

Produsele, rezultate păstrează, într-un procent semnificativ vitaminele, mineralele, antioxidanții, fibrele solubile - care ajută la scăderea colesterolului -, fibrele insolubile - care stimulează funcționarea corectă a tractului digestiv -. 

Cele mai multe fibre, minerale - fierul și magneziul -, uleiuri, grupul vitaminic B, vitamina E -, provin din germenul de grâu și din stratul de amidon, care înconjoară embrionul și care depozitează toate substanțele necesare creșterii acestuia.      

Faina albă superioară, se obține printr-un proces, în care se elimină cojile, - tărâța -, și germenul,  deși are aspect  și gust mai plăcut, este mult mai săracă în nutrienți.

Bobul de grâu, în funcție de conținutul de gluten, este mai dur - cu conținut mai mare de gluten -, din faină obținută din acest grâu, se obțin pastele făinoase, și  moale - cu conținut mai mic de gluten -, făina din acest grâu se folosește în produsele de patiserie.

La noi, arpacașul, obținut prin decojirea bobului de grâu, este cunoscut pentru că este folosit în special la colivele pregătite la parastase, consumul acestei cereale hrănitoare, gustoase și înzestrată cu însușiri terapeutice deosebite, este foarte redus.

PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI

Arpacașul este bogat în nutrienți care combat anemia, avitaminoza, bolile de inimă, constipația, cancerul, preparat termic este cicatrizant, curăță pielea, stabilizează glicemia.

Consumul de cereale integrale bogate în fibre, este recomandat de nutriționiști, acestea reduc substanțial riscul apariției multor boli cronice - diabet, - colesterol, - cancer, - afecțiuni cardiovasculare,- obezitate, - hipertensiune arterială, - constipație, - boli coronariene.

Arpacașul fiert, se poate adaugă în pilafuri de orez, în mâncăruri de legume, se poate consuma ca și desert foarte sănătos, în combinație cu fructe uscate, sau proaspete, se poate adaugă miere de albine, mirodenii.

PREPARATE, BENEFICII

În scop terapeutic, arpacașul se poate consuma sub formă de preparate - ceai, decoct, terci

  • ceaiul de arpacaș este un preparat diuretic, benefic în tranzitul intestinal, curăță pielea de petele maro, petele de bătrânețe, eczeme, alunite, negi, - două linguri de arpacaș, spălat bine și scurs, se rumenește fără ulei, apoi se fierbe într-o cană de apă, timp 15 minute, se strecoară si se beau 2 căni de ceai cald pe zi, fără să fie îndulcit,

                ceai de arpacaș sursă foto

  • decoctul de arpacaș curață pielea, ajută la combaterea constipației, și a avitaminozelor, are efecte tonice, este cicatrizant, curăță pielea de reacții alergice, cauzate de arsuri, sau urticarie, - 300 gr de arpacaș, spălat, se fierbe într-un litru de apă, boabele bine fierte se scot, și peste lichidul rămas se adaugă 500 ml apă plată. Se beau 2 căni pe zi, dimineață și la prânz, neîndulcite.
  • terciul de arpacaș, curăță pielea și este benefic pentru combaterea acneei, - 2 linguri de arpacaș măcinat, se amestecă cu puțină apă și se fierbe câteva minute, după răcire se aplică pe zona afectată de acnee, timp de 20 de minute, de trei ori pe săptămână.

Arpacasul se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0