Romanesco o varietate de - Conopida - Broccoli - foarte aspectuoasa si mai usor de digerat

DESCRIERE, GENERALITATI

Conopida Romanesco sau Broccoli Romanesco - BRASSICA OLERACEA - această varietate de conopidă datorită aspectului sau se mai numește conopida martiană, conopida-turn sau conopida-minaret.

Este o legumă din familia Brassica oleracea, fiind rudă - cu conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, varza Kale, cu care seamănă la gust, dar are un aspect mult mai spectaculos.

Romanesco este o legumă foarte interesantă ca și aspect, culoarea este verde deschis, nu este nici conopidă, dar nici tradiționalul broccoli, romanesco are câte ceva din amândouă.

conopida romanesco sursă foto        

Se aseamănă mai mult cu conopida în ceea ce privește condițiile climaterice, nevoia de multă apă, și nevoia de soluri organice, pentru a se putea dezvolta prosper, are gustul mai mult de conopidă, este mai dulce dar mai picantă și mai puternică decât ea, nu este atât de amăruie și puternică ca broccoli, și are o textură plăcută, caracteristică, este undeva între conopidă și broccoli.

Prezintă flori galben-verzui, dense, grupate în inflorescențe sub formă de turnulețe cu spirale, deosebit de frumoase, preferă locuri ușor umbrite, cu sol alcalin, și spațiu ca să se poată dezvolta.

Conopida este originară din bazinul Marii Mediterane, unde cresc și acum câteva varietăți sălbatice, s-a cultivat acum mii de ani, pe ținuturile actuale ale Turciei, de unde s-a răspândit în Asia și Europa.

Iată câteva varietăți de conopidă.

  • Conopida clasică, este legumă pe care o găsim în piețele noastre - de culoare albă, miros caracteristic, puțin înțepător, care se datorează compușilor pe baza de sulf, un adevărat remediu pentru sănătate, motiv pentru care conopida este folosită și în terapie.

               conopidă sursă foto

  • Conopida gigant, este o varietate importată, cu gust și miros foarte slab, dar care se poate păstra mult timp, datorită tratamentelor de conservare la care a fost supusă, acest tip de conopidă care este crescută forțat cu îngrășăminte sintetice, și care a fost tratată și conservată, își pierde din principiile active, drept urmare nu mai este benefică în nici un fel de terapie.
  • Conopida portocalie sau galbenă, un soi de conopidă care a început să apară și la noi, este cultivata în Canada, conține de 25 de ori mai multa vitamina A decât varietatea alba, culoarea acestui tip de conopidă este data de antocianii niște pigmenți naturali care previn apariția cancerului și scad colesterolul.

              conopida portoclie 

  • Conopida violet, este o varietate care se cultivă în Asia, este foarte bogată in antociani, pigmenții prezenți în multe legume și fructe, varză roșie, strugurii roșii, vișine, ridichile roșii, afine, zmeură, etc.,

             conopidă violet sursă foto

  • Conopida verde, este o varietate foarte atractivă ca aspect, viguroasă, culoarea este verde lime, gust deosebit caracteristic, se poate consuma crudă, sau preparată, are un conținut mare de vitamina A și C, acid folic, minerale - calciu, potasiu, seleniu, și are un conținut bogat de fibre.

            conopida verde sursă foto

Conopidele colorate au fost create, de către agricultorii olandezi de sute de ani, prin încrucișări controlate, conopida este cultivată mai ales în Asia, China și India - sunt cei mai mari exportatori de conopidă din lume, este foarte populară și în Europa, fiind foarte utilizată în bucătăria franceză, italiană.

Conopida Romanesco, este originară din zona Romei, poarta diferite denumiri, după regiunile unde este cultivată - în Franța se numește - varza, în Anglia romanesco se numește - romanesco-broccoli, în Polonia și Germania, se numește simplu - conopidă -.

          conopidă romanesco sursă foto

Romanesco se folosește, la fel ca și broccoli sau conopida clasică, la prepararea salatelor și a mâncărurilor preparate termic, gătită, devine cremoasă are un gust delicat, dulceag, cu o aromă vagă de nucă.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Este o legumă deosebit de nutritivă, bogată în vitamina C, K - vitamina antihemoragica, carotenoide, fibre dietetice, minerale - are un conținut bogat de zinc -, la noi este mai puțin cunoscută, dar a început să apară în magazine.

Valoarea nutritivă este asemănătoare cu a rudelor ei, doar că romanesco, are un conținut mai bogat în săruri minerale, și caroten și conține mai puțin amidon, este clasificată printre cele mai ușor digerabile legume.

Romanesco este foarte hrănitoare, creează senzația de sațietate, conține puține calorii, este benefică pentru persoanele care suferă de pierderea simțului gustului, grație conținutului de zinc, care combate gustul metalic din cavitatea bucală și pierderea gustului.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0