Strugurii - o sursa de vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Strugurele este fructul - baca - viței de vie, este  unul dintre cele mai cunoscute și cultivate fructe din lume. Strugurii indiferent de soi, albi, negri sau roșii se pot consuma în stare proaspătă, cu tot cu coaja - conține o mare cantitate de antioxidanti resveratrol, sub forma de suc proaspăt must sau vin.

Ciorchinele de strugure este  alcătuit din boabe care pot fi mici, mijlocii, mari, ovoidale, au culoare gălbuie, albă, verde, roz, violet, neagră. Boabele de strugure sunt  formate dintr-un înveliș pieliță, care îmbracă miezul și semințele.

viță de vie sursă foto

Strugurii de masă, sunt cultivați și se consumă  în stare proaspătă, sau stafidiți, ei au pieliță subțire și struguri cultivați anume pentru obținerea vinului de diverse arome și culori in funcție de soiul vitei de vie.

               struguri sursă foto

Prin uscarea, în cuptoare speciale sau la soare, boabele de strugure fără semințe, se transformă în - stafide -, stafidele sunt mult mai bogate în vitamine și fier decât boabele proaspete.    

              stafide   sursă foto

Toamna este anotimpul recoltelor, când ne putem bucura de beneficiile unei cure de struguri și nu numai. Toamna, se adună strugurii și se face mustul, un real medicament, care are efecte vitaminizante și detoxifiante.

               must sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Proprietățile nutriționale ale strugurilor sunt determinate de conținutul bogat în: vitamine A, C, complexul de vitamine B, D, E, P,calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, magneziu, iod, fluor, cobal, zaharuri, enzime, aminoacizi, fibre, acid tartric, acid citric, tanin, resveratrol, coenzima Q10, quercitina.

O cură de struguri, care presupune includerea în meniul unei zile, a 300-500 gr de struguri albi sau negri este benefică în: anemie, hipertensiune arteriala, varice, edeme, astenie fizica și psihică, gastrite, afecțiuni hepato-biliare, constipație, ateroscleroză, obezitate, reumatism, litiază biliară și urinară, gută, oboseală, depresie.

PREPARATE SI UTILIZARI

Un component important al strugurilor este și uleiul obținut din semințele de struguri, cunoscut și folosit la diverse preparate, datorită gustului sau deosebit de fin. Uleiul din sâmburi de struguri, încetinește procesul de îmbătrânire și apariția ridurilor, hidratează și tonifică tenul, este recomandat persoanelor cu pielea uscată și sensibilă, sub forma de măști hidratante, creme de zi și de noapte.

               ulei de sâmburi de struguri sursă foto

Pentru o piele curată, netedă și luminoasa, un strugure mare roșu, se zdrobește și se lasă la fermentat doua-trei ore, apoi se aplica pe piele, timp de 20 de minute, se clătește, cu apă calduță.

Strugurii de masă se folosesc la prepararea salatelor de fructe, a torturilor din fructe, a plăcintelor, se conservă sub forma de compot, dulceață, gem și chiar murături asortate pentru iarnă, împreună cu castraveți, gogonele, conopida, câteva mere, lebeniță, etc.

Preparatele din struguri se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0