Afinele - stimuleaza apetitul

DESCRIERE, GENERALITATI

Afinele sunt fructele unui arbust scund, ramificat, cu frunze oval alungite, răspândit, în special, în zonele muntoase. Afinele stimulează apetitul și sunt recomandate în dieta copiilor mici, mofturoși și persoanelor vârsnice, sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipația, dar și cu diareea, afinele îmbunătățesc și sănătatea tractului urinar.

afin sursă foto

Florile au formă de clopoțel, având culoare albă, roz pal sau roșie, înflorește în lunile mai-iunie. Afinele cresc în mănunchiuri, au o culoare albastru - închisă sau albastru - brumărie, zemoase, cu suc violaceu și gust plăcut dulce acrișor, se culeg în perioada de maturitate, când sunt bine coapte, în lunile iulie - septembrie, consumându-se  uscate fie proaspete.

                florin afin sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, CALITATI MEDICINALE

Afinele sunt bogate în fitonutrienți, aceștia acționează atât ca antioxidanți cât ți ca anti-inflamatori, împreună cu vitaminele A, B, C, K și E și cu seleniul, manganul, zincul, cuprul, fierul și fibrele care se găsesc în afine. Antocianina este un fenol din plante produce pigmentarea alimentelor în culori violet, roșu și albastru, acest compus este un puternic antioxidant, flavonoidele din afine coferă organismului protecție împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Afinele sunt foarte gustoase consumate atât proaspete, cât și uscate, înghețate, încorporate în diverse prăjituri sau amestecate cu iaurt. Sunt foarte nutritive și au antioxidanți din plin.

Afinele întăresc sistemul imunitar; distrug radicalii liberi; mențin creierul sănătos îmbuătățind memoria; ameliorează vederea mai ales pe timp de noapte; încetinesc procesul de îmbătrânire; tratează depresia; mențin inima sănătoasă; scad nivelul colesterolului; ajută în digestie; ajută la tratarea infecțiilor tractului urinar; previn apariția cancerului; consumul de afine scade nivelul zaharului din sânge, fructele fiind astfel indicate persoanelor care suferă de diabet zaharat, putând chiar reduce dependența de insulină, iar congelate, ele pot constitui rezerva de vitamine pentru iarnă.

                afine sursă foto

Datorită beneficiilor pe care ni le aduc aceste fructe, este recomandată, cura de afine proaspete în sezon, - se consuma 200-300 gr de afine, dimineața pe stomacul gol, timp de trei-patru zile, până la o săptămână.

Este o dietă alimentară, care va aduce cantitatea ideala de antioxidanți, afinele conțin cea mai mare cantitate de substanțe antiinflamatoare dintre toate fructele.

PREPARATE, RECOMANDARI

  • Dulceața de afine trebuie introdusa în alimentația copiilor deoarece îi ferește de rahitism și le fortifică sistemul respirator, după afecțiuni ca bronșita sau tusea convulsivă.

În cazul persoanelor cu diabet sau persoanelor obeze dar și în caz de diaree, este recomandat ceaiul preparat din frunze de afin și fructe uscate, se consumă, doua căni de ceai în fiecare zi, este obligatoriu ca ceaiul să fie consumat neîndulcit, 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute.

  • Decoctul este folosit în îmbunătățirea afecțiunilor gastro intestinale ca urmare a proprietăților astringente și antibiotice ale acestuia, iar extern, îl folosim făcând gargară pentru faringite, afte, stomatite și sun formă de comprese în caz de hemoroizi și la eczeme; - se obține prin fierberea unei cantități egale de fructe și frunze de afin și apă.

Afinele sunt folosite la prepararea afinatei, o băutură alcoolică foarte  apreciată.

                afânată sursă foto

Preparatele din afine se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0