Ridichea si frunzele ei - previn numeroase afectiunii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ridichea - RAPHANUS SATIVUS -, numită și rotca, face parte din familia Brassicaceae, este o legumă cultivată în zonele temperate pentru rădăcina ei suculentă, soiurile moi se folosesc pentru consumul uman, cele mari și fibroase se folosesc ca furaj pentru animale, în Europa sunt foarte populare, mai ales în regiunile reci, pentru ca pot fi păstrate mai mult timp după recoltare.

Este o plantă anuală, rădăcina este sferică sau alungită, de culoare roșie, poate fi albă sau neagră.

ridichi sursă foto

Frunzele, sunt asemănătoare cu ale muștarului, au formă neregulată, sunt alcătuite din mai mulți lobi, marginile sunt zimțate, acoperite cu perișori mici pe partea superioară. Florile au nuanțe de alb, roz sau violet.              

Ridichile se pot consuma tot anul, începând cu lunile de primăvara - ridichile de lună -, apoi - ridichile de vară -, care se găsesc până toamna târziu, există mai multe soiuri de ridichi, care sunt clasificate după culoare, forma rădăcini, perioada când cresc.

                  ridichi albe sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Ridichea se poate consuma împreună cu frunzele, acestea au proprietăți vitaminizante și remineralizante mult mai puternice decât rădăcinile de ridiche.

Frunzele de ridichi de lună conțin vitaminele A, B1, B2, vitamina C, sunt depurative și antitoxice, cura cu frunze de ridiche de lună este benefică în

  • afecțiuni hepatice și biliare - se consumă suc de frunze de ridiche, câte un pahar de două ori pe zi, are efecte tonice hepatice, cura este de 10-12 zile,
  • scorbut, avitaminoza A și B - astenia, sângerarea gingiilor, somnolență, tulburări de ritm cardiac -, se consumă salată de frunze de ridichi de lună, înainte de mesele principale, după cura de 7-14 zile, multe din simptomele caracteristice avitaminozelor de primăvara vor dispărea.
  • hiperexcitabilitate nervoasă și sexuală - frunzele se consumă sub formă de salată, 3-4 salate pe zi, pe stomacul gol, frunzele sunt calmante ușoare și anafrodiziace, salatele din frunze de ridiche se pot combina cu frunze de salata verde, asezonate cu suc de lămâie și ulei.
  • intoxicație cu medicamente - cura timp de o lună cu salată din frunze și ridichi de lună proaspete, este un foarte bun detoxifiant pentru organism, ajută la refacerea florei intestinale, protejează stomacul, fortifică sistemul imunitar slăbit de administrarea a prea multe medicamente, această cură este recomandată în special persoanelor care au luat medicamente cu efecte antibiotice, antiinflamatoare, tranchilizante, un timp îndelungat.

                 frunze de ridichi 

Ridichea roșie are un conținut bogat de minerale - magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, sulf -, vitamine B6 - piridoxina -, B9 - acid folic -, B3 - niacină -, B2 - riboflavina -, vitaminele A, C, E, K, conține o cantitate mare de apă, și in cantități mai mici - fibre, glucide, proteine, zaharuri. Ridichea, datorită conținutului, are proprietăți - antiseptice, aperitive, antirahitice, antiscorbutice, pectorale.

  • este benefică în tratarea afecțiunilor biliare și hepatice fiind un bun drenor renal și hepatic, este diuretică și depurativă, 
  • combate astenia de primăvară, datorită conținutului de vitamine și minerale, de care organismul are nevoie după perioada de iarnă,
  • este eficientă în afecțiuni pulmonare - astm, bronșită -,
  • este recomandată persoanelor anemice, în cazuri de demineralizare, rahitism, datorită conținutului mare de minerale și vitamine,
  • este eficientă pentru bolnavi care suferă de artrită și reumatism,
  • ajută persoanele care au tulburări de somn,  prin conținutul de vitamina B,
  • ajută la echilibrarea nivelului de zahar din sânge, este recomandată în dieta persoanelor care suferă de diabet,
  • ajută la întărirea pereților vaselor de sânge, și la normalizarea tensiunii arteriale, grație conținutului de vitamina C,
  • încetinește înmulțirea celulelor canceroase, datorită conținutului de antociani, niște compuși care colorează legumele și fructele in culori vii - roșu, verde, portocaliu, mov, albastru -,
  • ajută la hidratarea și dezinfectarea pielii,
  • ajută la tratarea înțepăturilor de insecte,
  • sunt energizante, ideale în dietele de slăbire, datorită conținutului caloric foarte scăzut.

                ridichi sursă foto

PRECAUTII

Consumul de ridiche, trebuie făcut cu precauție de către persoanele care suferă de afecțiuni ale tractului gastrointestinal, gastrită, ulcer, sau cei care prezintă reacții alergice la ridiche.

 

sursă foto cover

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0