Varza Rosie, un aliment - medicament de exceptie

GENERALITATI

Varza se cultivă de mii de ani, este o plantă erbacee, legumicolă, bienală, cu valoare terapeutică foarte ridicată, se recoltează când căpățâna de varză este formată și bine îndesată, se cunosc peste patru sute de specii de varză, care se deosebesc prin culoare - alba, roșie -, aspect - varza creață, varza de Bruxelles -, toate aceste varietăți sunt valoroase din punct de vedere terapeutic - au calități nutritive, digestive, tonice, energizante, remineralizante, vitaminizante, datorită bogăției de substanțe nutritive.

varză roșie 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile acestei legume, sunt de necontestat, varza poate fi folosită cu rezultate excelente în prevenirea și tratarea unui număr foarte mare de afecțiuni, este foarte bogată în provitamina A, vitaminele C și E, vitamina K, grupul vitaminic B - B1, B2, B3, B5, B6, B9 -, fibre, săruri minerale  - potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf, iod -, proteine, glucide, nu are colesterol.

Varza roșie, pe lângă aceasta bogăție de vitamine și minerale, conține pigmentul care îi dă culoarea roșie - violacee - resveratrol - un antioxidant, considerat cel mai puternic antioxidant natural descoperit până în prezent.

Datorită acestui puternic antioxidant varza roșie are efecte antitumorale, de stimulare a imunității, anti - îmbătrânire și anti-inflamatoare, resveratrolul, este prezent în toate fructele și legumele închise la culoare - struguri cu boabele roșii sau negre, toate prunele și corcodușele de culoare închisă, coacăzele roșii și negre, mure, afine, în cantitate mai mică - în căpșuni, fragii, zmeura-, fasolea și lintea închise la culoare, ceapă roșie.

Este recomandat ca varza indiferent de varietate, să se consume crudă, dar indiferent că este crudă, murată sau gătită, varza este indicată în dieta de fiecare săptămână, măcar de două ori.

              varză roșie 

Varza roșie, are un conținut mai mare de vitamine și antioxidanți decât varza albă - conține de 10 ori mai multa vitamina A - importantă pentru sistemul nervos și pentru vedere -, de opt ori mai multă vitamina C, pentru ca nu are colesterol varza roșie, este și ea indicată în curele de slăbire.

PREPARARE, RECOMANDARI

Varza roșie, este extrem de sensibilă la - condițiile de depozitare, la temperaturi înalte, se oxidează relativ repede în contact cu aerul - atunci când este feliată pentru salată -, la prepararea termică, - gătită -, își pierde din substanțele active, și din calitățile curative de excepție, de aceea este indicat să se consume cât mai proaspătă și în stare crudă ca și medicament-aliment.

Salata de varză roșie - se feliază subțire varza cu un cuțit de inox, sau se poate da pe răzătoare de inox, se asezonează cu cimbru, sare, piper, puțin ulei și oțet sau zeamă de lămâie, se poate combina cu varza albă și se poate adăuga și puțin mărar după gust.

Sucul de varză roșie - bucăți de varză roșie se dau prin storcătorul electric, sucul obținut trebuie consumat imediat după preparare, pentru a nu se oxida - se recomandă 300-500 ml de suc pe zi, în cure de până la două luni cu pauză de o lună.

               suc de varză roșie sursă foto

Varza roșie murată - se pune la murat împreună cu varza albă, în butoiul pregătit cu legături de cimbru și mărar, câteva crenguțe de vișin, hrean, boabe de muștar, boabe de piper, se scobește cotorul verzelor roșii și albe și se adaugă sare grunjoasă, se așează în butoi, se lasă câteva zile până când se dizolvă sarea din cotoare, apoi butoiul se umple cu apă sa acopere verzele care se acoperă cu crenguțe de cimbru și mărar.

Murată, varza roșie păstrează numai o parte din vitaminele și din alte substanțe benefice ale legumei proaspete, dar își păstrează tot conținutul de fibre și de minerale, substanțe și pigmenți care ajută digestia, în special la digestia unor preparate bogate în grăsimi și proteine, în plus moarea care se formează și pe care o putem consuma cu cartofi copți în cuptor, va avea o splendidă culoare rubinie, - moarea de varză este foarte eficientă în constipație -.

Consumul de varză roșie crudă

  • stimulează imunitatea, grație conținutului mare de vitamina C, și a antioxidanților -200-300 gr de salată de varză pe zi,
  • previne răceala, gripa, bronșita, infecțiile respiratorii, infecțiile bronșice , 300-500 gr de salată pe zi,
  • combate febra - 200 ml suc de varză roșie în 2-3 reprize pe zi,
  • previne infecțiile urinare - 300-400 gr de salată de varză roșie pe zi,             
  • previne și încetinește evoluția bolii Alzheimer,
  • combate alergia - vitamina C și antioxidanți din varza roșie, ajută la adaptarea sistemului imunitar la interacțiunea cu factorii externi,
  • combate oboseala și depresia, revigorează organismul - 100 gr de salată pe zi,
  • scade colesterolul 250-300 gr de salată pa zi de 2-3 ori pe săptămână,
  • combate constipația -250 gr salată de varză roșie pe zi,
  • reduce simptomele menopauzei  - 200 gr salată de varză în cure de o lună,- reduce transpirațiile nocturne, bufeurile, depresia, anxietatea, provocate de menopauză,
  • reduce pofta de mâncare și induce senzația de sațietate, este bogată în minerale și vitamine, și săracă în calorii, este indicată persoanelor care luptă cu kilogramele în plus,
  • ajută în problemele legate de osteoporoză, 200-300 gr de salată de varză roșie pe zi,
  • reduce cancerul de sân, cancerul ovarian, uterin, gastric, intestinal, se fac cure cu suc de varză, se poate consuma și salata de varza roșie.
  • tratează cancerul de piele, se aplică cataplasme cu varză roșie 4-5 ore,
  • este benefică în cazul rănilor, arsurilor, - se aplică comprese cu suc de varză 10-15 minute de 2-3 ori pe zi,
  • tratează eczemele, se aplică frunze de varză roșie mărunțite, 3-4 ore pe zi.

Consumul de varza roșie murată, este benefic pentru persoanele care vor sa dea jos din kilogramele acumulate, pentru cei care au probleme de digestie, sau pentru persoanele cu dereglări de metabolism, datorită conținutului mare de antioxidanți puternici, varza roșie murată ajută și la prevenirea cancerului.

               varză roșie sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0