Murea - sursa bogata de vitamina k

DESCRIERE, GENERALITATI

Murul, sau rug de munte este un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina dreaptă sau arcuită, deseori târâtoare ajunge pana la 3 m înălțime, cu tepi ascuțiți și puternici, cu frunze ovale și dințate pe margini, de culoare verde închis pe fața superioară și mai deschis pe cea inferioara, florile sunt albe sau roze și se deschid în lunile iunie august. 

Dulci, parfumate și savuroase, murele ne cuceresc prin aroma lor intensă, prin gustul lor dulce - acrișor, prin aspectul lor, ele ne dau semnalul ca toamna este aproape. Consumate proaspete, congelate, sub formă de gem, compot, incorporate în creme de față sau în săpunuri lichide, ele au acțiune benefică asupra întregului organism.

mure sursă foto

Fructele sunt cărnoase, compuse, roșii la început și când se coc sunt negre lucioase și dulcii. Se recoltează, fructele, frunzele, tulpina, rădăcina, toate au efecte benefice asupra organismului.

                mure sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Murea, este un fruct folosit în medicina încă din cele mai vechi timpuri, datorită compoziției bogate în: vitaminele C, A, E și B1, B2, B5, B6, în substanțe minerale - calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor , - tanin care le conferă un caracter astringent, - acid citric, - zaharuri de buna calitate, - proteine și foarte puține grăsimi vegetale, - antociani, care au rol antioxidant, - acidul elagic, care le conferă proprietăți antitumorale, - seleniu care le conferă o stare de bine și combate anxietatea și depresia, - luteina care protejează ochii și pielea de razele, ultra violete, - resveratolul cel mai puternic antioxidant.

Murea conține salicil, substanța activă pe care o regăsim în aspirina, deci are efecte antiinflamatorii. Persoanele alergice la aspirina trebuie să consume murea cu moderație. Murea este o sursa importanta de vitamina K, care este folosită de organism pentru absorbția calciului și coagularea normală a sângelui. Femeile însărcinate, ar trebui să consume frecvent mure, pentru că acidul folic pe care îl conțin (vitamina B9), este benefică pentru organism și ajută la diviziunea și creșterea celulelor.

Frunzele, tulpinile și rădăcinile, fiind bogate în tanin, au proprietăți diuretice și dezinfectante benefice în afecțiuni renale și boli de piele, combat diareea și favorizează digestia, sunt utilizate sub forma de ceai, - o lingură de frunze sau rădăcină de mur mărunțite, la o cană cu apă de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute. Împotriva diarei, se va bea 1/2 cană de ceai la fiecare 3 ore.

Pentru a ne putea bucura de puterile vindecătoare, a acestor fructe minune, atât de benefice sănătății, este indicat să consumam murele în stare proaspătă, când este sezonul lor, în lunile iulie-august sau sa le păstram congelate. Atât proaspete cât și congelate, murele nu-și pierd proprietățile nutritive, le putem consuma în diverse preparate de patiserie, înghețate, budinci, salate etc. Savurează o delicioasă salată de fructe, parfumata și revigoranta: 2-3 linguri de mure, câteva boabe de afine, un pic de zmeură, o portocală, o banană, (se taie cubulețe), o lingură boabe de cătină, se adaugă 1-2 linguri de miere de albine. Se garnisește sau nu, cu frișcă vegetală.

Fructul este foarte util, se poate folosi pentru prepararea gemurilor, dulcețurilor, jeleurilor, toate preparate în casă. 

                mure sursă foto

CULTIVARE

Murul, este o plantă care se poate planta în gradină de lângă casa, este considerată a fi din categoria mărăcinilor, are o creștere puternică și viguroasă, este rareori afectata de înghețul de primăvară, și oferă în mod constant aceeași cantitate de fructe. Datorită dezvoltării sale viguroase, murul trebuie plantat într-o zonă în care poate fi combătut, poate fi plantat pe lângă garduri, ziduri, sau folosirea lui drept gard de-a lungul liniilor ce delimitează  proprietatea. Prin alegerea diferitelor soiuri de muri, se pot recolta fructe proaspete timp de câteva luni pe an.

Se deosebesc doua soiuri, murul cu ghimpi și soiurile fără ghimpi. Pentru grădini cele mai indicate sunt soiurile fără ghimpi, întreținerea lor fiind mai ușoară. Pentru a avea fructe proaspete pe o perioada cât mai lungă putem planta soiuri cu ghimpi acestea ajung la maturitate mai devreme în iulie-august, combinate cu soiuri fără ghimpi, care se coc târziu, în luna octombrie.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Viorica
Mi-a plăcut. Sunt încântată.
viorica
M-am informat. Sunt încântată.