Catina alba - un arbust cu actiune reconfortanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina albă - HIPPOPHAE RHAMNOIDES - este un arbust fructifer, care face parte din flora spontană a țării noastre, crește în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, are o utilizare larga în industria alimentară, farmacie, silvicultură, dar este cultivat și ca plantă ornamentală.

Cătina albă este un arbust înalt de un metru până la trei metri, prezintă numeroși țepi tari, crește ca și o tufă joasă în zonele aride cu soluri sărace, sau sub formă înaltă arborescentă de până la zece metri înălțime pe soluri fertile. cătina albă 

Cătina alba începe să rodească după 3-4 sau 5 ani de la plantare, rodește până la 25 de ani la rând neavând nevoie de îngrijiri speciale.

  • Tulpina arbustului are o scoarță netedă, brun-verzuie, care pe măsură ce se maturizează se închide la culoare.
  • Frunzele sunt mici, alterne, scurt pețiolate, înguste, lungi de cinci - șase cm, acoperite de perișori de culoare argintiu - cenușie, caracteristică, de unde și denumirea populara de cătina albă, ele sunt bogate în vitamina C.

                cătina albă 

Cătina albă este o specie unisexuat dioică, plantele bărbătești sunt mai puternice decât plantele femele, ramurile anuale sunt mai lungi și mai groase, au o culoare închisă și mugurii mai mari, florile sunt așezate pe ramurile anuale în conuri de culoare brună, florile femele, câte 10-12 sunt grupate într-un ciorchine scurt, cătina înflorește în luna aprilie - mai, la sfârșitul perioadei de înflorire, care durează 15 zile, florile femele polenizate se transforma în fructe.

  • Fructele sunt globuloase, mici, culoarea este portocalie spre galben, scurt pedunculate, așezate unul lângă altul, fructele îmbracă ramura, pulpa este suculentă, au un miros plăcut, aromat, în stare proaspătă, sunt acre și astringente, recoltate după îngheț pierd din aciditate și sunt chiar plăcute la gust.

Cătina albă este cultivată și la noi, una dintre cele mai mari plantații din țară se găsește lângă Bacău, cultivarea cătinii albe este în continuă creștere, fiind în creștere și cererea pe piață europeană, cătina cultivată la noi fiind apreciată din punct de vedere nutrițional și terapeutic.         

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI     

Fructele de cătină conțin de zece ori mai multa vitamina C decât citricele, de două ori mai multă decât fructele de măceș, betacaroten în cantitate mai mare decât morcovul, tot complexul de vitamine B, vitamina A, E, K, P, F, celuloză, săruri minerale: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, uleiuri complexe.

                cătina albă sursă foto

Cătina alba hrănește organismul în profunzime, întărește inima și imunitatea, stimulează starea de bine și creativitatea, reface țesuturile lezate, este un bun revitalizant și energizant, preparatele din mugurii de cătina au efecte afrodisiace.

Cătina albă este benefică în afecțiuni oftalmologice, depresie, stres, anemie, boala Parkinson, alergii, afecțiuni neuro - endocrinologice, afecțiuni hepatice, afecțiuni circulatorii, hipertensiune, boli arteriale și coronariene, ulcer gastric și duodenal, diaree, reumatism, leucemie, cancer, tumori, inhibă pofta de mâncare, fiind folosită în lupta cu kilogramele în plus.

PREPARATE

Cătina albă apare ca o plantă cu însușiri vindecătoare încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul din fructe, frunze, muguri și scoarța, sirop de cătina, ulei de cătină, cătina cu miere, sunt câteva mijloace de a beneficia de acest medicament.

În industria alimentară din fructele de cătina, prin prelucrare se obțin produse gustoase și sănătoase deosebit de apreciate: gemuri, dulcețuri, peltea, suc, nectar, sirop, jeleuri, băuturi alcoolice.  

               cătina albă sursă foto

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0