Uleiul de Catina - efecte uimitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina - Hippophae rhamnioides -, este un arbust rezistent la secetă și ger, crește în pâlcuri sau tufe întinse, răspândita în Europa și Asia, crește și la noi în țară, de la câmpie, până sus în zona montană, o găsim de-a lungul râurilor și islazurilor, pe coaste pietroase, stânci, în locuri nisipoase, pietrișuri. Cătina crește până la 5 m înălțime, ramurile prezintă spini, frunzele sunt lanceolate, muguri amărui, fructele sunt portocalii, cărnoase, conțin un sâmbure tare, după 4-5 ani de viață, arbustul produce fructe, care pot rămâne pe ramuri, neculese și peste iarna.   

cătină 

Pentru calitățile deosebite ale compușilor săi, cătina este cultivată în Germania și S.U.A. la noi planta crește natural și are un conținut de principii active de excepție, produsul de cea mai mare importanță este - uleiul de cătină -.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Fructele de cătină sunt o sursă bogată de vitamina A, E, F, D, carotenoizi și flavonoizi, conține cantități mari de vitamina C, K, P, grupul de vitamine B1, B2, B6, B9, acizi grași esențiali și fitosteroli, zaharuri, acizi organici, pectine, celuloză, caroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier.

Pigmentul natural - licopen - care dă culoare fructelor de cătină, are proprietăți antioxidante, antitumorale și de reducere a colesterolului; - quercitina - o substanță antioxidantă, analgezică, antiasmatică, antibacteriană. Proprietățile benefice a acestor două substanțe, recomandă cătina în tratarea cataractei, gastritelor, faringitelor, psoriazisului, obezității; - serotonina - este un compus care are rolul de a proteja împotriva radiațiilor și a infecțiilor, ajută la coagularea sângelui și la vindecarea plăgilor, reglează tensiunea arterială și emoțională, temperatura corpului, secreția hormonala.

Uleiul de cătină, se obține prin presare la rece, sau prin extragere cu solvenți, fiind cel mai bogat produs natural în carotenoide, după uleiul de palmier. Uleiului de cătină, are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorie, narcotice și sedative, având efecte benefice în tratamentul rănilor și ulcerațiilor, care se vindecă greu, în tratamentul arsurilor, al ulcerului gastric sau în ginecologie, este antioxidant, protejează celulele de radicalii liberi, are acțiune antiaging - menține țesuturile pielii în stare perfectă, le hidratează și le  protejează.

Substanțele active din uleiul de cătină sunt antitumorale și anticanceroase, încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase, crescând imunitatea organismului, diminuează efectele secundare cauzate de chimioterapie, tratează cancerul pulmonar, gastric, rectal, ajută la coagularea sângelui, reglează tensiunea arterială, secreția hormonală, temperatura corpului.

Uleiul de cătină este benefic în tratarea ulcerului gastric și duodenal, în diaree, urticarie, reumatism, stări alergice, afecțiuni circulatorii, previne si trateaza problemele glandei tiroide, hepatice, în alcoolism, anemii, astenie, datorită proprietăților bactericide, are efecte benefice în infecțiile gastrointestinale, acționează pentru vindecarea unor boli de piele, benefic în uscăciunea pielii, în mâncărimi, eczeme, psoriazis, mărește acuitatea vizuală, și încetinește evoluția bolilor de ochi.

                ulei de cătină 

Uleiul de cătina este  folosit pentru menținerea frumuseții, este bogat în acizi grași omega, care au un rol foarte important, pentru a menține pielea, unghiile și părul sănătoase.

Catina ajută la producerea colagenului, foarte important pentru organism, pe măsură ce organismul îmbătrânește, produce din ce in ce mai puțin colagen, care fiind în cantitate mai mică, provoacă probleme ale pielii și favorizează apariția ridurilor, utilizarea uleiului de cătină rezolvă aceste probleme, fără ajutorul altor tipuri de creme și loțiuni.

Persoanele care folosesc uleiul de cătină, beneficiază de o piele netedă și hidratată, cu riduri mai puține, un tonus și un sistem imunitar puternic, păr lucios, bogat și revitalizat, fiind bogat în antioxidanți naturali, uleiul de cătină, îmbunătățește starea generală de sănătate, de la suferințe cardiovasculare la afecțiuni ale sistemului nervos.

                crema cu ulei de cătină sursă foto

Uleiul de cătină are numeroase beneficii atât în cosmetica cât și în sănătate, deci trebuie folosit pentru a te bucura de efectele sale uimitoare.

Uleiul de catina se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0