Semintele de In - consumate cu moderatie aduc reale beneficii sanatatii organismului

DESCRIERE, GENERALITATI

Inul - Linum -, este o plantă ierbacee, anuală, este cunoscută și cultivată de mii de ani, originară din zonele Crimeii, Mediteranei, Caucazului și Asiei Mici, astăzi este răspândită în culturi în Europa Centrală, America de Nord, Rusia, Egipt, India, etc.

Inul are o rădăcina pivotantă, lungă, subțire, de culoare albă, puternic ramificată, tulpina este erectă, poate ajunge până la 1 metru înălțime, inflorescența este situată în partea terminală a tulpinii, florile sunt albastre, violete sau roze, câteodată au culoarea albă, fructul este o capsulă sferică, formată din zece compartimente, care conțin fiecare semințe netede, maro - roșcate, alungite, plate și lucioase.

Inul înflorește vara în lunile iunie-iulie, recoltarea se face începând cu luna august și până în septembrie, când tulpina începe să se îngălbenească.      

                inul sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

La noi în țară se cultivă atât ca plantă textilă, cât și ca plantă medicinală, folosită încă din antichitate, pentru semințele sale oleaginoase, bogate în mucilagii, vitaminele E, F, grupul vitaminic B, săruri de potasiu și de magneziu, mangan, fibre - solubile și insolubile -, acizi grași nesaturați Omega 3, glucide, proteine, celuloză, lipide formate din acizi grași mononesaturați - acid oleic -, acizi grași polinesaturați - acidul linoleic,- care ajută la prevenirea diabetului, a bolilor cardiovasculare, și în lupta cu kilogramele în plus.        

Semințele de in, nu au miros, dar au un gust dulceag, ușor uleios, au efect - antiinflamator,- emolient, - antitusiv,- antihemoroidal, antihelmintic, au efecte - laxative sau chiar purgative, datorită mucilagiilor din compoziție, care căptușesc și calmează mucoasele iritate ale aparatului digestiv -.

UTILIZARE, RECOMANDARI

Se pot consuma sunt formă de semințe ca atare -, ulei din semințe de in, macerat din semințe de in, făina de in, au efecte benefice în

  • inflamații intestinale și ale stomacului,
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism, grație  proprietăților laxative,
  • produc senzația de sațietate, datorită conținutului de fibre, fiind benefice pentru persoanele care luptă cu kilogramele în plus,     
  • combat constipația,
  • reduc nivelului de colesterol, previn și reduc riscul de boli cardiovasculare,
  • au capacitatea de a echilibra nivelul zaharului din sânge, se recomandă introducerea lor în dietă, dar numai cu avizul medicului,
  • reglează presiunea arterială, sunt benefice în special persoanelor cu hipertensiune,
  • însănătoșesc vasele de sânge, ajută la fluidizarea sângelui, fiind benefice și în cazul aritmiilor,
  • previn îmbătrânirea, datorită antioxidanților din conținut, au efecte benefice asupra articulațiilor în caz de - reumatism, artroză, artrită -,
  • adjuvant în afecțiunile inflamatorii ale aparatului urinar,- pielite, cistite, uretrite gonoreice, litiază renală -,
  • combat retenția de apă din organism, ajută la eliminarea apei, împiedicând apariția edemelor, benefice mai ales în obezitate, afecțiuni cardiace, etc.
  • adjuvant în prevenirea apariției cancerului de sân, colon, anal și cancerul hepatic,
  • previn apariția osteoporozei și diminuează simptomele menopauzei,
  • combat stresul și oboseala, au efecte benefica asupra sistemului nervos,
  • ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, protejând inima,
  • întărește sistemul imunitar, și ajută la buna lui funcționare,
  • benefice în bronșite, tuse, hemoroizi, astenie,
  • ajută la eliminarea viermilor intestinali, 
  • eficiente în contuzii, furuncule, arsuri, panariții, abcese cutanate, acnee.

             semințe de in  

Făina din semințe,- se poate obține din semințele zdrobite fin într-un mojar -, se amestecă cu apă caldă până se obține o pastă omogenă, se aplică pe zonele afectate ca atare sau în fașe de tifon sau pânză.

Maceratul din semințe de in - o lingură de semințe, la 100 ml de apă, se ține la macerat 5-6 ore,  la temperatura camerei, lichidul se strecoară și se bea tot odată, sunt recomandate 3 porții pe zi.

1-2 lingurițe de semințe se iau cu un pahar de apă, seara înainte de culcare,- sunt eficiente în caz de constipație -.

Din familia Oleaginoaselor, fac parte și nucile, migdalele, alunele, care au foarte multe calorii, deci acestea, trebuie consumate cu grijă, semințele de in, se pot consuma de cel puțin patru ori pe săptămâna, câte 2-3 lingurițe o dată, întregi sau măcinate, se pot adaugă la salate, se pot combina cu iaurt, sana, lapte bătut, sau cu cereale.

CONTRAINDICATII

Nu se recomandă consumul semințelor întregi în caz de obstrucție gastrointestinala, sau hemoragii ale tubului digestiv, persoanelor care suferă de prostată, este contraindicat consumul de semințe de in, femeilor însărcinate, mamelor care alăptează.

Persoanele care suferă de diabet, prostata, cancer de sân sau schizofrenie, este recomandat să consulte medicul înainte de a consuma zilnic semințe sau ulei de in.

            ulei din semințe de in 

Semintele de in se pot achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0