Ridichea Daikon, un medicament pentru digestie, eficienta in dietele de slabire si un protector al ficatului

GENERALITATI

Ridichea Daikon, este denumita si - ridichea alba, ridiche dulce, ridiche de iarna, ridiche japoneza -, face parte din familia verzei,- Cruciferae -, este o ridiche de dimensiuni mari originara din estul Asiei, cu toate ca este cunoscuta sub denumirea japoneza care inseamna  radacina mare, este un ingredient principal in special in bucatariile japoneze, chinezesti si coreene.

Daikon este foarte populara si apreciata in Japonia unde se cultiva pe suprafetele cele mai mari, si este consumata in meniul de fiecare zi, dar este raspindita si se cultiva si in anumite zone din Europa, in SUA si Brazilia.

ridichea daikon 

DESCRIERE

Se cunosc mai multe varietati de daikon, radacina are forma unui morcov urias, lung de 35-40 cm, unele soiuri pot atinge si 60 de cm, si un diametru de 10-15 cm, pot avea forma sferica, lunguiata ori cilindrica.

Este o leguma asiatica cu radacina alba crocanta si suculenta, aroma dulce si proaspata, coaja alba, frunzele tinere sunt folosite in stare proaspata sau gatite .

Ridichea alba japoneza, la noi se gaseste in toate supermarketurile, sau in magazinele care comercializeaza produse asiatice, proprietatile deosebite ale acestor legume merita cunoscute, nutritionistii recomanda consumul de ridiche alba cel putin o data pe saptamana.

FACTORI CURATIVI SI PROPRIETATI

Daikon  este o sursa bogata de vitamina C si vitamine din grupul vitaminic B, vitaminele D, K si E, bogata in beta-caroten, acid folic, minerale - calciu, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, crom, cupru, sulf -, fibre naturale, molibden, pectina, apa, contine foarte putine calorii si nu contine grasimi si nici colesterol.

Frunzele tinere de daikon sunt o sursa importanta de calciu, beta-caroten, contin o cantitate mare de vitamina C - de sase ori mai mare decat in radacina -, deasemenea contin si vitaminele K, PP, B1 si B2 -, proteine, molibden, acid folic.

Datorita continutului mare de nutrienti de exceptie si a bogatiei de antioxidanti ridichea alba japoneza are proprietati - sedative,- detoxifiante,- antiinflamatoare,- diuretice,- laxative,- depurative,- antibacteriene,- antivirale.

INDICATII TERAPEUTICE

In scopuri medicinale este recomandat sucul care se obtine din radacina si frunzele de ridiche, consumat regulat ofera multe beneficii pentru sanatate:

  • benefic in tratarea recelilor, a gripei, tusei, virozelor respiratorii, asmului, benefic in bronsite, datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii,
  • ajuta la eliminarea toxinelor din organism, gratie calitatilor laxative si diuretice,
  • protejeaza si detoxifica ficatul, previne litiaza biliara, mentine in limite normale concentratia secretiei biliare,
  • este un bun remediu in tulburarile digestive, ajuta la digestia alimentelor grase,
  • scade colesterolul,
  • combate insomnia, datorita efectelor sedative - se bea un pahar înainte de culcare -,
  • regleaza apetitul si stimileaza pofta de mincare,
  • regleaza metabolismul si ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui,
  • previne si combate acneea se aplica si extern comprese cu suc,
  • improspateaza respiratia.

Consumul de ridichii contracareaza senzatia de foame, sunt alimente satioase care nu furnizeaza o cantitate mare de calorii, nu contin grasimi si nici colesterol, ceea ce le recomanda in dietele care lupta cu kilogramele in plus.

              ridichea daikon 

O salata de ridiche alba este binevenita la orice masa, mai ales la cele cu preparate prajite sau incarcate de gratare si fripturi, pentru ca aceasta leguma ajuta la digerarea uleiurilor si grasimilor.

Ridichea alba se poate pastra deshidratata, uscata este mai eficienta decat in stare cruda, pentru ca prin uscare devine mai bogata in substante nutritive.

 

 

  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
marin
mar interesa niste seminte de ridichie japoneza daikon cat contine un pliculet si ce pret are.