Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

drobul sursa foto

DESCRIERE

Drobul sau matura verde, este un arbust, un copacel, cu radacina foarte ramificata cu multe nodozitati pe ramificatii, tulpina ramificata inalta de pina la 1,5-2 metri, ramurile verzi tot timpul anului sunt subtiri si drepte, frunzele sunt mici, alterne  impartite in trei foliole, florile deosebit de frumoase, galben-auriu au forma de fluturas cresc la baza frunzelor, infloreste in mai-iunie, fructul este o pastaie turtita, inchisa la culoare, paroasa.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE

In scopuri medicinale se recolteaza, florile si varfurile ramurilor tinere cu boboci pe ele, primavara in perioada februarie-martie, din acestea se prepara infuzie, decoct, pulbere, tinctura, extracte, decocturi, in industria farmaceutica este utilizata pentru extragerea sparteinei.

Planta contine substante active importante - ulei volatil, alcaloizi - sparteina - un alcaloid principal - care da toxicitate plantei- , genistina, oxitiramina - substanta importanta care este cunoscuta si sub numele de adrenalina vegetala benefica in hipotensiune -, epinina, scoparina, carotinoide, flavonoizi, saruri minerale, amine, tanin, fenoli.

PROPRIETATI SI EFECTE TERAPEUTICE

Preparatele din drob au efecte - de tonic cardiac, efect dat de principalul compus - sparteina -, efect tonic asupra uterului,- antiinflamatoar,- diuretic,- hipertensiv,- antiasmatic, antitoxic, antiveninos.

  • trateaza afectiuni ale miocardului,- tahicardie , aritmii, nevroze cardiace, extrasistole,
  • revigoreaza structura nervoasa a inimii, datorita sparteinei din componenta,
  • ajuta la usurarea nasterilor avand efect tonic asupra uterului,
  • este benefica in hemoragiile uterine, hemoragii deverse, hemofilie,
  • benefica in pneumonie, lleurezie, bronhopneumonie,
  • combate anemia,
  • efecte benefice in guta si boli reumatice,
  • benefica in hipotensiune.

                preparat din drob sursa foto

CONTRAINDICATII

Preparatele din drob sunt interzise pentru consum persoanelor care sufera de diabet - pot da reactii adverse -, femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza, persoanelor cu hipertensiune arteriala.

RECOMANDARI

Este indicat ca inainte de a urma un tratament cu preparate din aceasta planta sa se consulte medicul specialist, care va stabili corect dozajul si durata tratamentului, sunt recomandate preparatele care se gasesc in farmacii pentru a evita supradozajul.

Drobul este o planta toxica, intoxicatiile cu drob produc convulsii, palpitatii, coma, moarte prin asfixiere.   

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc recomandarile si tratamentul prescris de medic.

 

sursa foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0