Marul iubirii - decorativ si toxic

DESCRIERE, GENERALITATI

Mărul iubirii - SOLANUM PSEUDOCAPSICUM - denumire populară - mărul dragostei - iubirii, cartof decorativ, solanum - este un arbust de talie medie, anual, originar din America de Sud, deosebit de apreciat pentru fructele sale, asemănătoare cu niște biluțe intens colorate, ajunge la înălțimea de 35 - 50cm, aparține aceleiași familii ca și vinetele, roșiile, cartofii.

Frunzele au formă alungită, cu nuanță de verde închis, la unele specii frunzele sunt acoperite cu perișori foarte fini. 

mărul iubirii 

Înflorește la sfârșitul primăverii, florile sunt albe în formă de stea, fructele apar la începutul toamnei sunt niște bace de mărimea unor cireșe, la început au culoare verde, pe măsură ce se maturizează se colorează în roșu-portocaliu.

                  floarea mărului iubirii sursă foto

Este deosebit de spectaculos, contrastul dintre verdele frunzelor, și coloritul viu al fructelor care, sunt TOXICE, daca sunt înghițite.

CULTIVARE

Solanum este o plantă nepretențioasă, în gradină, trebuie amplasată într-un loc cu multă lumină, nu trebuie expusă în bătaia directă a razelor de soare, în ghiveci are nevoie de spațiu aerisit, multă lumină și trebuie protejată de uscăciune, udarea se face din abundență primăvara, până la apariția fructelor, pe urma udarea se face moderat în funcție de necesități.

Solul care îi priește, este un amestec de pământ de gradină cu pământ de frunze și nisip, sau amestecuri gata pregătite care se găsesc ambalate în magazine, temperatura ideală pentru o dezvoltare armonioasă, este 18-20 de grade C- primăvara și vara -.

În perioada de iarnă are nevoie de o temperatura 12-18 grade C, este o plantă care nu suportă căldura excesivă și nici uscăciunea atmosferei, de aceea trebuie pulverizate frunzele cu apă de ploaie.

Înmulțirea se face prin semințe, care se seamănă primăvara, sau prin butași care se detașează dintr-o plantă adultă.

Fertilizarea se face de două ori pe lună - primăvara și vara -, cu îngrășământ lichid pentru plante de interior, sau de flori, toamna și iarna în perioada de repaus, se va întrerupe administrarea de îngrășăminte.

Solanum care crește cultivată în ghiveci în interior, trebuie polenizată cu ajutorul unei pensule moi, pentru ca florile să producă fructe.

Alte specii

  • Solanum pseudocapsicum - un arbust, care crește înalt până la 75-80cm, frunzele verzi, lanceolate, fructele portocalii sunt  ceva mai mari.
  • Solanum nigrum guineense - cu fructe de culoare negru - strălucitor, comestibile.

               solanum nigrum guineense sursă foto

  • Solanum mammosum - fructele sunt în formă de figurine de culoare galbene.
  • Solarium aviculare - denumit,- mărul - cangur, produce fructe verzi cu dungi galbene.
  • Solanum laciniatum - un arbust cu minunate flori albastre, care se transformă în fructe oranj.
  • Solanum capsicastrum - un arbust înalt de 35-55cm, care prezintă tulpini lemnoase, frunze care au forma de vârf de lance, flori albe și mici, fructele sunt bace, care sunt verzi la început și portocalii la maturitate.

Planta trebuie tunsă primăvara, pentru aș forma o formă frumoasă, iar lăstarii tineri se ciupesc pentru ca planta să se ramifice, și să aibă un frunziș stufos, udarea excesivă, lipsa umidității din atmosferă și lumina insuficientă, duc la căderea florilor, sau mai târziu a fructelor.

             mărul iubirii 

Fructele, cu toate ca sunt foarte decorative și atractive sunt TOXICE, daca sunt înghițite, ele conțin o substanță otrăvitoare, alcaloidul - solaocapsina -.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Mihai Bunea
De unde pot cumpăra aceasta plantă ?