Omagul - o specie de plante veninoase cu calitati medicinale

GENERALITATI

Omagul - Aconitum -, este un gen de plante ierboase, toxice cu intrebuintari medicinale recunoscute, insa utilizate numai sub supraveghere medicala, denumiri populare - aconit, iarba-jermilor, iarba-bubei, iarba-coifului, iarba-rea, omac, napsor, iarba-coifului.

Omagul este un gen de plante ierboase foarte veninoase, din familia Ranunculaceelor, raspindite in zonele montane in locuri stancoase si pajisti montane, florile au nuante care variaza de la albastru-violaceu, deschis, alb sau galben, sunt plante utilizate in madicina datorita alcaloizilor pe care ii contine in special rizomul.

omagul 

Proprietatile toxice ale acestei specii, sunt cunoscute de secole, in otrava omagului se inmuiau varfurile sagetilor, ingerat accidental omagul poate fi fatal, decesul se produce in timp foarte scurt.      

Omagul-multicolor

GENERALITATI

Omagul-multicolor - Aconitum variegatum -, este o planta erbacee, perena raspindita in Europa, mai des intilnita in regiunile cu pajisti si padurile din Alpi.

Omagul-multicolor creste inalta pana la 80 de cm, prefera locurile umede de la marginea padurilor din zonele montane, solurile argiloase si nisipoase, face parte din familia Ranunculaceae, la fel cu Omagul-albstru - Aconitum napellus, cu care se aseamana, denumirea acestei specii de plante in limba greaca inseamna - lance,sulita -, extractul din aceste plante fiind folosit inca din vechime de luptatori pentru a inmuia varfurile sagetilor.

           omagul multicolor 

DESCRIERE

Omagul-multicolor are o tulpina dreapta, rigida, putin ramificata, radacina este mare si carnoasa cu numerosi tuberculi de diferite marimi si grosimi, frunzele verzi sunt adanc crestate, inflorescentele sub forma de ciorchine sunt dispuse in partea superioara a tulpinii, florile sunt mari, culoarea  variaza de la nuante de albastru-deschis, violet si alb, fructele au forma alungita si ascund numeroase seminte inchise la culoare pana la negru.

FACTORI CURATIVI, PROPRIETATI

Omagul-multicolor contine alcaloizi, in special - aconitina - o substanta alcaloida care face ca planta sa fie foarte toxica, efectul toxic apare si prin atingerea plantei, substantele active din planta sunt absorbite de piele si pot provoca iritatii.

Preparatele pe baza de omag-multicolor se folosesc in homeopatie datorita calitatilor decongestionante, analgezice, sedative, antireumatice, diuretice, sudorifice.

Omagul-multicolor, este cultivat in gradini, parcuri, terase ca planta ornamentala datorita frumusetii si coloritului florilor.

Omagul-galben

GENERALITATI

Omagul-galben - Aconitum anthora -, este o planta erbacee, otravitoare, face parte din familia Ranunculaceae, este raspindita in Europa Centrala in Carpati si Alpi, si in vestul Asiei, creste in zonele alpine si sub-alpine, in locurile stancoase, pe pajistile ierboase, la marginea padurilor, la inaltime de 1000-1500 de metri.

Omagul galben este o planta ocrotita prin lege, este cunoscuta inca din Evul Mediu, fiind folosita la obtinerea otravurilor.

            omagul galben 

DESCRIERE

Omagul-galben, are tulpina rigida, dreapta, creste inalta pana la un metru inaltime, radacininile au forma de fus sunt carnoase si ingrosate, frunzele verzi sunt adanc crestate, florile mari de nuanta galben deschis sunt asezate in forma de ciorchine spre partea superioara a tulpinii, inflorirea are loc in perioada iulie-august.

FACTORI CURATIVI

In scopuri medicinale se recolteaza dupa inflorire tuberculii tineri care au un mare continut de alcaloizi,si partea aeriana a plantei,omagul-galben este una dintre plantele cele mai veninoase folosite in medicina care pot provoca efecte periculoase -stop cardiac-.

INDICATII TERAPEUTICE

Omagul galben fiind o planta veninoasa, se utilizeaza numai sub supravegherea medicului.

Preparatele farmaceutice din aceasta planta - tincturile, extractele, unguentele -, sunt precis dozate si sunt benefice in - tuse, gripa, pneumonii, congestii pulmonare, afectiuni respiratorii, laringite, nevralgii, zona - zoster, ticuri nervoase, sciatica, calmeaza durerea in contractii musculare, paralizii dureroase, datorita efectelor analgezice si antiinflamatorii. 

Marul-lupului

GENERALITATI

Marul-lupului - Aconitum lycoctonum -, este o planta ierboasa, perena, raspindita in zonele impadurite din regiunile stancoase alpine din Europa si Asia, dar creste si pe pajistile umede de la ses cu solul umed si bogat in substante nutritive.

DESCRIERE

Este o planta medicinala protejata prin lege, fiind pe cale de disparitie, face parte din familia Ranunculaceae.

Tulpina este rigida, dreapta, poate ajunge pana la 1,5 metri inaltime, radacina este ingrosata si lunga, carnoasa neagra la exterior din care se dezvolta radacini subtiri si lungi. Frunzele sunt mari, verde-inchis lucioase, adanc divizate cu petiolul lung. Florile sunt tubulare de nuanta galbena, sunt grupate in forma de ciorchine la partea superioara a tulpinei, infloreste in perioada iulie-septembrie.

          marul lupului 

FACTORI CURATIVI

In scopuri medicinale se utilizeaza radacina si partile aeriene ale plantei care au un continut bogat de alcaloizi.

Fiind o planta otravitoare, preparatele din marul-lupului precis dozate se folosesc in tratamente homeopatice, numai cu supravegherea medicului.

INDICATII TERAPEUTICE

Marul-lupului datorita continutului mare de alcaloizi are proprietati analgezice si antiinflamatoare fiind benefic in ameliorarea durerilor reumatice, a nevralgiilor, in tratarea bronsitei, in gripa, tuse, tuse convulsiva, amigdalita, inflamatii.

RECOMANDARI

Tratamentele cu preparate din marul-lupului se vor face numai cu avizul medicului specialist, fiind o planta toxica, supradozajul produce intoxicatie cu efecte secundare grave si chiar deces.

Marul-lupului, este o planta care se utilizeaza din ce in ce mai putin in scopuri medicinale.

Prezentul site este in scop educativ si informativ el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Ana Resiga
Mare nevoie de seminte de Aconitum...pentru Spitalul din Masloc...Unde putem gasi ???