Spanzul - o planta toxica, salveaza viata dar aduce si moartea

GENERALITATI

Spânzul - HELLEBORUS PURPURASCENS -, face parte dintre plantele extrem de TOXICE, pe care cercetătorii o văd în viitorul foarte apropiat, un puternic tratament împotriva cancerului, dar ca și toate plantele cu capacități să lupte cu cancerul, spânzul este o plantă extrem de toxică, care trebuie utilizată numai cu prescripție medicală, specialistul va stabili dozajul corect și durata tratamentului.

Spânzul, denumiri populare - spunz, barba-lupului, coada-popii, bojățel, cucurig, botățel, iarba-nebunilor, ouăle - popii, paronici, este o plantă ierbacee, perenă, originară din Europa centrală și de sud, aparține familiei Ranunculaceae, genul Helleborus, care include aprox. 20 de varietăți de spânz.

În flora spontană a țării noastre, în Carpați, la peste 500 de metri altitudine, în fânețe, prin lizierele pădurilor de foioase și de conifere, cresc două varietăți,

  • Spânzul comun - Helleborus purpurascens -, crește în pădurile de brad și fag.

              spânzul comun sursă foto

  • Spânzul verde - Helleborus odorus -, este răspândit mai mult în sudul țării, crește prin lizierele pădurilor de câmpie.

              spânzul verde sursă foto

DESCRIERE

Spanzul, prezintă un rizom gros, lung, din care pornesc multe rădăcini cilindrice, fibroase, lungi și foarte ramificate.

Tulpina este bifurcată, erectă, ramificată, crește între 35-50 de cm înălțime, frunzele sunt alterne, palmat sectate, cele de la baza tulpinii au un pețiol lung, iar cele care cresc pe tulpină au codițele din ce în ce mai scurte, iar la partea superioară a tulpinii, cresc direct pe tulpină.

Florile sunt mari, solitare, miros caracteristic, petalele au nuanțe în funcție de specia de spânz - roșu purpuriu, verzi, roșu spre violet închis, alb -, înflorește cel mai repede dintre toate plantele care cresc în flora spontană de la noi, primăvara foarte devreme - februarie - martie -, în anumite zone cu temperaturi mai ridicate, spânzul înflorește în ajunul crăciunului, este denumit trandafirul Crăciunului.

Pentru înflorirea timpurie, rezistentă la temperaturi scăzute, toleranța la locuri umbrite și întunecoase - spânzul nu iubește lumina -, spânzul este apreciat și ca plantă decorativă în ghiveci, gradină sau în parcuri, se folosește și ca floare tăiată în aranjamente florale, cea mai cultivată în scop ornamental este specia Helleborus orientalis.

             helleborus orientalis sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Spânzul conține saponozide, glicozizi - helebrină și heleborina - , rezine, lactonă, minerale, mucilagii, taninuri, are efecte antitumorale, citostatice, purgative, vasodilatatoare.  

PREPARTE, RECOMANDARI 

In scop medicinal se folosește rizomul și rădăcinile, în industria farmaceutică, pentru obținerea unor medicamente, ca stimulent în afecțiuni ale inimii, și a unor preparate - alifii, geluri, unguente -, care se folosesc numai pentru uz extern.          

Preparatele care au la bază spânzul nu trebuie folosite fără acordul medicului, sunt benefice numai pentru uz extern fiind eficiente în - tromboflebite, - tromboze, - artroze,- poliartrite,- boli reumatice articulare,- spondilită,- nevralgii,- mialgii,- senzație de picioare grele,- în inflamații și tumefieri,- entorse,- luxații,- varice.

Spânzul, este toxic atât planta proaspăt culeasă cât și uscată, este recomandată folosirea numai a produselor preparate în farmacie, cei doi glicozizi – helebrină este un purgativ foarte sever, - heleborina produce anestezia sistemului nervos central și este un narcotic -, în doze prea mari apar simptome de - vomă, ritm cardiac încetinit, hemoragii, iritații ale mucoaselor, și chiar decesul.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
NEACSU LIDIA
In urma cu aproxim 30de ani am facut infiltratii pt spondiloza cu BOICIL fiole care contin spanz ,mi a trecut durerea nu se mai fabrica la noi ,Boicil - numele doctorului
IOANA RĂCARU
Interesant; bunica mea imi povestea despre această plantă ce trebuia utilizată cu precauție.Regret că nu o pot recunoaște