Feriga - planta medicinala, si planta ornamentala

GENERALITATI

Feriga este cunoscuta de cei mai multi, din buchetele de flori, sau din drumetii, putini stiu ca aceasta planta este un adevarat supravietuitor care s-a adaptat la conditiile climaterice si de mediu, apartine unui esantion de cateva mii de specii de plante care au prins viata acum sute de milioane de ani, fiind o planta ancestrala este raspindita pe toata planeta si creste pe toate continentele, se cunosc peste 12000 de specii de feriga grupate in 300 de genuri.

Feriga de padure - Dryopteris filix-mas, popular - ferega, feliga, firica, iarba sarpelui, barba ursului, limba sarpelui, limba cerbului, navalnic, spata dracului, spasul dracului -, este considerata o planta medicinala, mare iubitoare de umezeala si de racoare, iubeste lumina filtrata mai putin puternica.

feriga de padure sursa foto

RASPINDIRE, DESCRIERE

Feriga de padure este o planta ierboasa, perena, lipsita de flori si fructe, se inmulteste prin spori, este raspindita in flora spontana mai ales in padurile din zonele montane si submontane dar poate creste si in gradina sau ghiveci in apartament, pe terase si balcoane, ca planta ornamentala prin frunzisul deosebit de frumos.

Feriga de padure are un rizom orizontal de dimensiuni mari, solzos acoperit cu vegetalele mai vechi ale plantei, din acesta se dezvolta radacinile si mugurii din care vor creste frunzele verzi si lungi de pana la un metru.

FACTORI ACTIVI

In scopuri medicinale se utilizeaza rizomii, care au in continut substante active importante - filicina, aspidinol, albaspidina, acid flavoaspidic, saruri minerale, taninuri, amidon, zaharuri.

Rizomul in stare proaspata este folosit in industria farmaceutica si in medicina veterinara sub forma de medicamente vermifuge, pentru combaterea viermilor intestinali mai ales a teniei, in afectiuni ale cailor urinare, extern calmeaza arsurile, rani, etc.

Frunzele sub forma de decoct sunt eficiente in artrita guta si reumatism.

Preparatele din feriga,- extracte, pulbere, decoct-, sunt TOXICE.

Preparatele din feriga se administreaza numai sub supraveghere medicala, depasirea dozajului sau administrarea incorecta, pot produce intoxicatii care se manifesta prin voma, greata, diaree etc.

             feriga sursa foto

FERIGA - Planta ornamentala

GENERALITATI

Feriga este o planta decorativa prin aspectul si lungimea frunzelor asezate in forma de evantai de un verde relaxant, odihnitor, este o planta care nu infloreste.

Este o planta care propaga o influenta odihnitoare, relaxanta, in gradina se distinge si creaza o nota misterioasa printre plantele iubitoare de umbra si umezeala.

CATEVA SPECII DE FERIGI CARE MERITA INGRIJITE

  • Feriga Arbustiva - Dicksonia Antarctica -, creeaza o atmosfera tropicala este originara din Australia, creste frumos in gradina, curte, sera, sau terasa, prefera locurile umbrite, iarna trebuie protejata de inghet.

Se poate planta direct in gradina cu spatiu in jur pentru a se putea dezvolta, intr-un loc umbros sau semiumbros, solul trebuie sa fie umed si bine drenat, se uda imediat dupa plantare.

             feriga arbustiva sursa foto

  • Feriga de apartament - Nephrolepis Exaltata -, creste sub forma de tufa, frunzele sunt translucide, verde deschis, lungi, arcuite, cu margini zimtate, este potrivita si pentru cosulete sau ghivece suspendate.

Este o planta foarte sensibila la fumul de tigara, la aerul poluat si foarte uscat, feriga oxigeneaza si purifica aerul din incaperea in care creste.

Se dezvolta frumos intr-un loc cu lumina,- daca are prea multa lumina frunzele se ingalbenesc -, dar nu sub actiunea directa a razelor de soare, vara trebuie udata abundent de cate ori este nevoie, chiar de cateva ori pe zi, iarna trebuie udata mai rar, pentru a asigura umezeala solului.

           feriga de apartament 

  • Feriga-Spada australiana,- Nephrolepis Obliterata -, este o feriga care traieste in padurile tropicale ale Australiei, este cultivata datorita aspectului decorativ deosebit, dar si pentru beneficiile pe care le aduce prin curatarea si purificarea aerului din camera de substante nocive.

Este o feriga care se dezvolta si creste armonios atat in conditii de exterior cat si in exterior,- in gradina, terasa, balcon, iarna trebuie protejata de inghet.

           feriga spada 

  • Feriga-Coasta - Blechnum Gibbum -, este una dintre ferigile usor de ingrijit, dezvolta foarte repede un trunchi cu numeroase frunze de nuanta verde-deschis, asezate la mica distanta unele de altele, astfel dau impresia unor frunze foarte mari.

Planta trebuie amplasata intr-un loc umbros in interior, cu lumina filtrata si nu sub actiunea directa a razelor de soare.

Creste bine in soluri acide, fertile, nisipoase, cu umiditate ridicata pentru a creste frumos frunzele, primavara si vara cand planta se dezvolta este nevoie de udari regulate, pamantul trebuie sa fie in permanenta umed.

          feriga coasta 

  • Pteris - Feriga-Scoarta -, numele inseamna aripa, datorita aspectului frunzelor care seamana cu penele, originara din India si Japonia, acest gen cuprine cca 200 de specii, care au in comun aspectul de tufa, frunzele sunt arcuite cu nuante de verde deschis cu dungi argintii sau galben-palid ori marmorat.

Se poate cultiva in interior sau in exterior in gradina, necesita ingrijirea specifica ferigilor, este foarte decorativa si arata superb, inaltimea frunzelor poate ajunge pana la patru metri.

Creste in conditii de sol umed si in prezenta luminii filtrate care in gradina patrunde printre copaci sau linga un geam unde nu are expunere directa la soare, solul trebuie sa fie bogat in nutrienti, bine drenat, umed, iarna trebuie ferita de inghet.

Solul trebuie udat pentru a avea umezeala permanenta, pamantul nu trebuie sa fie uscat, iarna se reduce cantitatea de apa, feriga intra intr-o perioada de repaus, de doua ori pe luna in perioada de crestere se va adauga in apa de udat ingrasamint lichid.

          pteris 

 

sursa foto cover

 

 

  

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0