Omagul - albastru, o planta medicinala, deosebit de veninoasa

GENERALITATI 

Omagul - albastru - Aconitum napellus -, este o planta erbacee, din familia Ranunculaceelor, mare iubitoare de zone muntoase, stancoase, creste in flora spontana in tot lantul carpatic, denumiri populare - marul - lupului, remf, foaie, omag albastru -.

Omagul este una dintre cele mai otravitoare plante care cresc in Europa Centrala, in special sunt toxice radacina si semintele, este o planta ocrotita prin lege.

omagul albastru 

DESCRIERE

Omagul este o planta cu radacina ingrosata carnoasa,- tubercul - din care se dezvolta tulpina si numeroase radacini subtiri, tulpina poate atinge inaltimea de un metru, un metru si jumatate, frunzele de un verde inchis sunt mari, adanc divizate, netede si lucioase, florile au o minunata nuanta albastru-violaceu inchis, sunt dispuse in forma de ciorchine, inflorirea se produce vara din iunie pana in septembrie, in timpul infloririi omagul da nastere la tuberculi tineri din care se vor dezvolta plante noi, fructele contin seminte paroase cu muchii aripate.

RECOLTARE, FACTORI CURATIVI

In scopuri terapeutice se utilizeaza partea aeriana a plantei, care se recolteaza la inceputul infloririi si tuberculii tineri negriciosi la exterior, care se culeg dupa perioada de inflorire, acestia contin cea mai mare concentratie de alcaloizi daca sunt recoltati dimineata devreme.

Omagul este o planta cu un continut mare de alcaloizi in special - aconitina - o substanta alcaloida care provoaca inhibitia centrilor nervosi -, fiind o planta extrem de toxica utilizarea ei se va face numai cu avizul medicului.

INDICATII TERAPEUTICE

Omagul este utilizat ca planta medicinala numai cu avizul medicului specialist, cu efecte benefice in - tuse convulsiva, laringite, angine, bronsita, pneumonie, febra,guta, reumatism, nevralgii, sciatica -.

Omagul datorita continutului mare de alcaloizi are proprietati analgezice si antiinflamatorii, fiind folosit ca si ingredient in anumite medicamente naturiste benefice in afectiuni psihice si fizice cauzate de stres.

          omagul albastru 

RECOMANDARI

Preparatele pe baza de omag - ceai, tinctura, unguente -, se pot achizitiona din magazinele naturiste, fiind o planta foarte otravitoare in special tuberculii, nu este recomadat sa o recoltam si sa o preparam acasa.

Persoanele care sufera cu inima nu trebuie sa utilizeze preparate din omag, nu trebuie depasite dozajele din prospect, supradozajul poate duce la otravire cu omag si chiar la deces.

Prezentul site este in scop educativ si informativ el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
4
Bianca
Buna, replantarile se fac atunci cind plantele nu sint in perioada de vegetatie, primavara sau toamna.
Mirea Elena
Aș vrea să știu cand se replantează omagul ? Trebuie să l mut la soare ! Mulțumesc!

Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste sau la magazinele unde de comercializeaza seminte. Cu drag!
ana resiga
Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu informarea de unde as putea obtine seminte de omag...Va multumesc ...Ana Resiga