Coriandru - un condiment tonic si revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Coriandru -CORIANDRUM SATIVUM- este o specie de plantă anuală, erbacee, crește numai cultivată, face parte din familia Umbelliferae, denumiri populare coleandru, culeandra, coliandru.

 Coriandrul este o plantă - condiment -, folosită în bucătăriile din toata lumea datorită aromei sale aparte.

 coriandru sursă foto

  • Rădăcina este pivotantă, subțire, superficială cu puține ramificații.        
  • Tulpina este dreaptă, cilindrică, puternică, de nuanță verde strălucitor, ramificată în partea ei superioară.
  • Frunzele de la bază sunt așezate în formă de rozetă, întregi, cu pețioli lungi, frunzele tulpinale sunt alterne cu pețiolul din ce în ce mai scurt spre partea superioară a tulpinii, cele superioare sunt adânc dințate, de nuanța verde.
  • Florile sunt așezate în formă de umbrele, sunt roz sau albe, cu miros neplăcut.

                coriandru flori sursă foto

  • Fructele sunt niște bobite galben-brune sau brune, foarte bogate în ulei eteric, mirosul este dulceag - aromat, gustul dulce - amărui ușor picant.

Semințele uscate, datorită conținutului de uleiuri eterice, se întrebuințează pe scară largă în industria farmaceutică, industria parfumurilor, și nu în ultimul rând ca și condiment, foarte apreciat în bucătăriile din toate lumea.

În scopuri terapeutice se folosesc semințele și frunzele.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele conțin vitamina C, pectine, amidon, lipide, ulei volatil, tanin, geraniol, terpinen, substanța aromatică coriandrul, substanțe minerale.      

                semințe de coriandru sursă foto          

Frunzele conțin vitamina A, B6, C, K, tiamina, riboflavina, tanin, acid folic, niacina, substanțe minerale - calciu, zinc, fier, magneziu, potasiu, fosfor - etc. Coriandrul are proprietăți fungicide, bactericide, carminative, revigorante.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din coriandrul - ulei, pulbere, infuzie, suc de frunze, decoct, loțiune sunt benefice în digestie leneșă, tulburări dispeptice, balonări, spasme gastrice, colici, greață, sunt tonice, sedative în reumatism, diuretice, scad colesterolul și febra.

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin semințe, care se seamănă în lunile aprilie-mai, în ghiveci se poate semăna în orice moment al anului. Coriandrul are nevoie de multă lumină, iubește soarele și căldura, iarna, vasul în care crește planta trebuie așezat într-o încăpere unde temperatura să nu coboare sub 18 grade C, vara se udă de două ori pe săptămână, umiditatea în exces duce la putrezirea rădăcinilor.

  • Produsele cu coriandru se pot achizitiona din magazine sau online AICI.

 

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0