Nucsoara - condiment exotic si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Nucșoara, este fructul unui arbore veșnic verde - Myristica fragrans -, originar din India de sud, face parte din familia Myristicaceae, care crește 18-20 de metri înălțime, în cultură se fasonează la 2-3 metri, face fructe numai după 15-20 de ani de la plantare, este cultivat în India, Malaezia, Sri Lanka, face parte din familia Myristicaceae.

Frunzele sunt persistente, lucioase, groase, de nuanță verde-închis.

arbore nucșoară sursă foto

Florile sunt galbene, delicate, înfloresc doar arborii de peste 7 ani, florile produc fructe cărnoase, oleaginoase numite nucșoară, acestea se culeg în lunile iulie-august, sămânța din interior are aromă puternică, gust caracteristic picant și puțin amărui, datorită uleiului eteric și a uleiului gras aromatic  - untul de nucșoară - din conținut.

                floare de nucșoară 

UTILIZARE

Fructele seamănă cu nucile, ceva mai mici, când sunt coapte se desfac, și în interiorul lor se găsesc nucșoarele, cunoscute ca și condiment, dar și coaja lor este folosită ca și condiment.

Ambele condimente, nucșoara și de coaja de nucșoară, au un parfum aromatic și dulce, gusturile sunt aproape la fel, nucșoara este ceva mai dulce.

               nucșoară sursă foto

Coaja de nucșoară, ca și condiment, se folosește în mâncărurile condimentate, nucșoară este folosită și în preparatele condimentate, dar fiind mai dulce, se potrivește mai bine la deserturi - budinci, biscuiți, turtă dulce, prăjituri, băuturi etc.

Nucșoara conține ulei aromatic care se folosește în industria cosmeticelor, este acoperită de firișoare roșcat - portocalii care se desprind de pe fructele uscate, și se întrebuințează tot ca și condiment, având aceeași aromă ca și nucșoară.

Nucșoara este populară ca și condiment, fiind foarte folosită în bucătărie, datorită gustului aromat, dulceag și deosebit de plăcut, este folosită în - prăjituri cu brânză, plăcinte, turtă dulce, biscuiți, înghețate, budinci, în ciocolată caldă, da aroma vinului fiert, sosurilor din lapte - sosului Bechamel -, este foarte bună în supe de legume, în preparate de fructe de mare, din peste, ori creveți, în preparate care conțin oua, în cremele pentru prăjituri sau torturi, tarte cu portocale, lămâie etc., este folosită la aromarea cărnii din care se pregătesc cârnați.

Nucșoara este minunată în murături, este excelentă în garniturile pentru pește sau alt tip de carne, în pasta de tomate, în mâncarea de spanac, anghinare, ori sparanghel, dă savoare brânzeturilor, sau sosurilor care însoțesc carnea de pui, peste, miel sau vită.

Nucșoara, se păstrează într-un recipient închis ermetic, în loc uscat, din sâmburele întreg, se rade o cantitate mică în preparate, proaspăt rasă nucșoara oferă cu adevărat gustul și aroma caracteristică.

PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI, PROPRIETATI

Nucșoara este un condiment exotic, care la noi în țară este mai puțin cunoscut și folosit, și căruia i-au fost atribuite numeroase efecte terapeutice, încă din cele mai vechi timpuri, nucșoara este bogată în antioxidanți, conține vitamina A, C, complexul vitaminic B, uleiuri esențiale, acid ascorbic, riboflavina tiamina, piridoxina, magneziu, zinc, potasiu, calciu.

Nucșoara este înrudită cu scoțișoara, și deși sunt folosite de foarte multe ori simultan în diverse preparate, se deosebește de aceasta prin gust, aromă și proprietăți.

La noi nucșoara, se găsește în magazinele naturiste, sau online AICI, AICI, sub formă de pulbere galben-maronie, sau sub forma de ulei.

Nucșoara, are proprietăți stimulente, carminative, antimicrobiene, antiinflamatorii, antispasmodice, afrodiziace psihoactive, se poate folosi sub formă de pulbere, ulei de  nucșoara, unt de nucșoară -  ingredient în creme, alifii, balsamuri-tinctură: 

  • stimulează sistemul cardiovascular - fiind recomandată în alimentația hipotensivilor, 
  • combate stresul,
  • este tonic cerebral,  
  • îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea arterială,
  • tonifică ficatul,
  • ajută în procesul de detoxifiere a organismului,
  • ajută la eliminarea pietrelor la rinichi,
  • stimulează digestia, ameliorează diareea și balonarea și previne flatulația,
  • este benefic în tratarea astmului și a unor afecțiuni ale tractului respirator,
  • combate insomnia, 
  • are efecte anticarii - substanțele conținute de nucșoara au efecte antibacteriene, distrugând bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală -,
  • elimină respirația urat mirositoare, fiind folosită în diverse siropuri de tuse.

               nucșoară 

Folosită extern, nucșoara

  • are efecte antiinflamatoare - este benefică în leziuni musculare, dureri articulare și musculare, în reumatism - 3-4 picături de ulei esențial de nucșoara, se combină cu 50 de ml de ulei de - mușcată, rozmarin, salvie, chiparos, piper negru, portocale, și se aplică de trei ori pe zi, pe zona afectată.

CONTRAINDICATII

Nucșoara este contraindicată femeilor însărcinate și mamelor care alăptează, este recomandată utilizarea în doze mici - 3 până la 10 grame -, consumată în exces, este extrem de toxică, poate provoca lipsa de concentrare, neliniște, halucinație, dureri de stomac, greață, palpitații, delir, poate provoca alergii, crize de astm bronșic.  

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medicul specialist.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0