Condimente

Piperul - cel mai cunoscut condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul plantei de piper este piperul, planta este o viță lemnoasă, cățărătoare, care este veșnic verde, care poate atinge 10 m în înălțime în zonele tropicale și 4 metri daca este cultivata.

În primii 3-4 ani, piperul apare ca și o grupare de flori mici albe, apoi începe să se dezvolte în fructele cunoscute sub numele de boabe de piper. Planta de piper rodește timp de 20 de ani începând cu cel de-al 8 an de viață, iar fructele au culoare verde sau roșie, în funcție de cit de coapte sunt.

Ghimbirul - ajuta digestia

Ghimbirul - Zingiber officinale -, popular și ghimber sau gingiber, este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicată și umiditate permanentă pentru a se dezvolta.

DESCRIERE

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale.

Arborele de Cacao - un arbore care infloreste permanent

GENERALITATI

Arborele de Cacao - THEOBROMA CACAO - face parte din familia Malvaceae și cuprinde 20 de specii de arbuști ce ating înălțimea de 4-5 m, au frunzele verzi tot timpul anului și cresc în pădurile tropicale din America latina. Este un arbore care înflorește permanent, dar din producția foarte mare de flori rezultă doar câteva zeci de fructe, deoarece majoritatea florilor sunt sterile.

Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Rozmarinul - o planta tot timpul verde

Rozmarinul este o plantă tot timpul verde, iubitoare de soare, are nevoie de puțină apă, este foarte sensibilă la frig, este originar din zona Marii Mediterane, unde creste sălbatic.  

UTILIZARE

Rozmarinul se folosește atât proaspăt cât și uscat, el are numeroase întrebuințări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, cât si o plantă meliferă, mierea de rozmarin, dar și un produs des folosit în parfumerie.

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.    

Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Seminte de anason - o aroma benefica sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul - Pimpinella anisum - este o plantă anuală aromatică, erbacee, atinge o înălțime de 60 – 80 cm, perioada de înflorire este iunie – septembrie, florile sunt mici, albe, dispuse sub formă de umbrele, frunzele sunt mici și rare, fructele - semințele, sunt mici, verzui - cenuși ovale, au o aromă plăcută ușor dulceagă, se recoltează începând de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Este una dintre cele mai aromate plante, alături de chimen, fenicul și coriandru, este apreciat în special pentru proprietățile sale gastro - intestinale.

Anasonul stelat - mirodenia cu o suta de miresme

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul stelat - Illicum verum - cunoscut și sub numele de anason chinezesc este fructul unui arbore peren de dimensiuni mici până la medii, putând atinge 8 m, crește în China, Japonia etc.

Este dulceag, aromat, are o aromă mai puternică decât anasonul cultivat la noi. Configurația fructului este de stea, de unde-i vine și numele. Fructul contine semințe, semințele, au coaja groasă, sunt brun-roșcate, puternic aromate, le gasim în magazinele naturiste.

Roscova - sursa de proteine vegetale

DESCRIERE, GENERALITATI

Roscovul - Ceratonia siliqua L. - face parte din familia Fabaceae sau Leguminoase și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de pana la 15 m. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Roșcova este un aliment ideal pentru dieta, este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale.