Arborele de Cacao - un arbore care infloreste permanent

GENERALITATI

Arborele de Cacao - THEOBROMA CACAO - face parte din familia Malvaceae și cuprinde 20 de specii de arbuști ce ating înălțimea de 4-5 m, au frunzele verzi tot timpul anului și cresc în pădurile tropicale din America latina. Este un arbore care înflorește permanent, dar din producția foarte mare de flori rezultă doar câteva zeci de fructe, deoarece majoritatea florilor sunt sterile.

arborele de cacao sursă foto

Arborele de cacao prezintă drept caracteristica particulara apariția simultana a frunzelor, a florilor și a fructelor.

                cacao 

DESCRIERE

Frunzele arborelui de cacao sunt roșiatice când apar, apoi la maturitate sunt mari și verzi în totalitate, nu sunt comestibile, conțin un lichid lăptos, cremos cu gust iute, picant și neplăcut.

Florile cresc direct pe trunchi și pe ramurile mai groase, au potirul roz, alb sau galben sunt mici iar polenizarea este făcută de niște  musculițe mărunțele.

                florile arborelui ce cacao sursă foto

Fructul, păstaia este oval la inceput are culoare verzuie iar la maturitate își schimbă culoarea în funcție de specie, de la galben, portocaliu - roșcat, până la arămiu și poate ajunge la o jumătate de kilogram.

Fructul matur conține câteva zeci de semințe bogate în grăsime (40-55%) care sunt învelite într-o pasta albă, se recoltează manual numai fructele care sunt coapte, se despică și se pun la fermentat la temperaturi de 35-40 de grade după care se usucă la temperaturi de 150 de grade Celsius. Semințele produse de arborele de cacao poarta denumirea de CACAO și conțin teobromina, cofeina și salsolinol, acestea, după procesul de uscare se macină sub formă de pulbere care este materia prima pentru fabricarea ciocolatei.

                fructul arboruli de cacao sursă foto

În timpul procesului de fermentație, boabele de cacao suferă un proces de transformare chimică, se deshidratează își schimba culoarea iar aroma se maturizează.  

PREPARATE, BENEFICII    

Coaja boabelor conține cofeina care le schimba aroma, de aceea boabele se decojesc iar în urma procesului tehnologic de prelucrare a boabelor, se obține untul de cacao -50-55% - și turtele de cacao.

Untul de cacao este o materie primă, în diverse preparate cosmetice datorita conținutului de - vitamina A, E, de polifenoli și fitosteroli, omega6, omega9, acid stearic, acid oleic, acid palmitic, acid linoleic -, de asemenea este folosit pe scară largă în farmacie la prepararea săpunurilor, diverselor emulsii, loțiuni, creme împotriva eczemelor și dermatitelor, creme pentru calmarea durerilor musculare și a mâncărimilor de piele, supozitoare etc. Untul de cacao este bogat în grăsimi fiind un ingredient natural foarte hidratant, care este absorbit foarte repede de piele, nu blochează porii și da voie pielii sa respire, în plus ajută și la regenerarea pielii, de asemenea conținutul de magneziu și vitamina B activează metabolismul, liniștește celulele nervoase și grăbește refacerea pielii lezate. 

                untul de cacao  sursă foto       

Pudra de cacao este  ingredientul de bază din care se produce ciocolata, dar este și o sursă valoroasă de sănătate - previne bolile cardiovasculare și cancerul, menține nivelul normal al colesterolului și relaxează vasele de sânge, întărește sistemul imunitar și mărește rezistența organismului la boli, previne diabetul și îmbunătățește sănătatea creierului. Pudra de cacao conține vitamine: A, C, E, grupul de vitamine  B1, B2, B3, săruri minerale - magneziu, calciu, fier, zinc, potasiu -, antioxidanți foarte puternici și substanțe nutritive importante pentru organism.

                pudră cacao sursă foto

Pudra de cacao, este nelipsită din orice bucătărie, este folosită pentru a pregăti prăjituri, torturi, bomboane, ciocolata de casă, glazuri de ciocolată pentru torturi, înghețată de ciocolată etc, si poate fi achizitionata din magazine sau online AICI.

 

 sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0