Rozmarinul - o planta tot timpul verde

Rozmarinul este o plantă tot timpul verde, iubitoare de soare, are nevoie de puțină apă, este foarte sensibilă la frig, este originar din zona Marii Mediterane, unde creste sălbatic.  

UTILIZARE

Rozmarinul se folosește atât proaspăt cât și uscat, el are numeroase întrebuințări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, cât si o plantă meliferă, mierea de rozmarin, dar și un produs des folosit în parfumerie.

rozmarin sursă foto

Însușirile ROZMARINULUI sunt date de flori și frunze, se folosește sub forma de infuzie, decoct, ulei pentru masaj, sau se poate consuma pe cale orala sub forma de picături.

DESCRIERE

Rozmarinul are frunzele înguste, lunguiețe, albastru-verzui, seamănă la formă și gust cu cele ale bradului, florile sunt de culoare trandafirie, sunt mici și parfumate.

                rozmarin sursă foto

Rozmarinul proaspăt este rășinos și aromat, uscat devine ușor amar și iute. Rozmarinul este un condiment clasic al bucătăriei mediteraneene dar este folosit în restul Europei. Se potrivește pentru asezonarea mielului, a vânatului, a cărnii de porc și pui.

PRINCIPII ACTIVE

Rozmarinul este recunoscut pentru îmbunătățirea funcțiilor digestive și pentru facilitarea funcției vezicii biliare fiind colagog și astfel facilitează evacuarea bilei. Este un antispastic și are o acțiune benefică asupra sistemului nervos. O baie în care se adaugă ulei de  rozmarin este benefică împotriva oboselii și a stresului.

Este folosit și în afecțiuni ORL și pentru calmarea tusei și tratarea bronșitelor, extern este benefic pentru ameliorarea durerilor reumatice, probleme legate de circulația sanguina periferică - se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau creme, geluri, loțiuni care au în compoziția lor ulei esențial de rozmarin.

               ulei de rozmarin sursă foto

CONTRAINDICATII

Rozmarinul nu se folosește de către femeile însărcinate, copii, sau persoane care au sensibilitate la această plantă. 

Produse cu rozmarin se pot achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0