Ghimbirul - ajuta digestia

Ghimbirul - Zingiber officinale -, popular și ghimber sau gingiber, este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicată și umiditate permanentă pentru a se dezvolta.

DESCRIERE

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale.

planta de ghimbir 

Substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt compuși specifici numiți gingeroli, fenoli, ulei volatil.

                ghimbir 

UTILIZARE

Ghimbirul este folosit ca și condiment în toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe până la deserturi și băuturi. În bucătăria chinezească, ghimbirul are un loc de cinste, este folosit atât fiert cât și prăjit. Ghimbirul ocupă un loc important și în bucătăria japoneză; cu sucul de ghimbir, se stropește carnea de pui pentru a fi mai aromată; ghimbir murat etc. În bucătăria ungurească tradițională, se utilizează în condimentarea fripturilor și mâncărurilor din fasole, linte, varză, dar și la deserturi, cozonacul cu ghimbir proaspăt.

                ghimbir sursă foto

Rizomul de ghimbir, nu se consumă crud, se curăță de coajă, se taie în felii care se gătesc ca garnitură la carne sau sosuri, în salate, etc.

Ghimbirul se consumă și pisat sau mărunțit, apare ca o pulbere, care se aseamănă cu piperului alb. Deși are un gust nuanțat ghimbirul, există numeroase modalități de a introduce ghimbirul în alimentația noastră. Rizomul de ghimbir este greu de consumat in stare crudă, de aceea, pentru a ne putea bucura de calitățile terapeutice și nu numai, trebuie sa apelam la infuzia de ghimbir, sau sub forma de condiment, în mâncăruri, sucuri sau prăjituri. O cană de ceai de ghimbir pe zi contribuie la diminuarea stresului, la combaterea problemelor respiratorii, are efect antiinflamator și întărește imunitatea organismului.

               ghimbir mărunțit sursă foto

Ghimbirul se folosește și în industria parfumurilor, datorită uleiului esențial pe care îl conține, emană un parfum de lămâie iute, piperat; în industria cosmeticelor, se folosește în tratarea cheliilor, sub forma de loțiuni care ajută să tonificăm și să revitalizăm părul, loțiuni pentru corp pe bază de ghimbir care au ca rezultat hidratarea și întinerirea pielii.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ghimbirul are un conținut mare de Ca, Fe, Mg, Mn, K, mai conține proteine, carbohidrați, fibre, Se, Na, vitaminele C, E și B6. Uleiurile volatile, conferă ghimbirului o acțiune analgezică, sedativă și antitermică. Acestea uleiuri îi dau ghimbirului gustul și aroma specifica și contribuie la o digestie mai bună.

Ghimbirul are efecte anti-ulcer, ajută digestia, elimina gazele, neutralizează toxinele; calmează grețurile, diminuează durerile menstruale;  scade tensiunea;  eficient în răceli și gripe - o rădăcină de ghimbir rasă și fiartă în 250 ml apă timp de 10 minute este un ceai cu efecte împotriva tusei, a vomei, inducând o senzație de încălzire a corpului.

              ceai de ghimbir 

Sucul de la o rădăcină de ghimbir, cu 2-3 lingurițe de miere la 250 ml de apă fierbinte, se beau 1-2 căni pe zi; - benefic în afecțiuni respiratorii (alergii,astm); - reduce inflamațiile articulare și durerile reumatice; - scade nivelul colesterolului.

CONTRAINDICATII       

Persoanele cu inflamații ale stomacului sau plămânilor, nu trebuie sa consume ghimber - efectele secundare sunt rare și pot sa apară daca se face exces, sau se consumă zilnic cantități mari, în cazul femeilor însărcinate, se poate consuma ghimbir, împotriva grețurilor, dar nu pe termen lung.

Produse cu ghimbir se pot achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0