Calomfirul - o planta ornamentala si medicinala uitata

DESCRIERE, GENERALITATI

Calomfirul -TANACETUM BALSAMITA -, este o plantă erbacee aromatică, perenă, face parte din familia Asteraceae, la noi crește spontan, dar se și cultivă pentru proprietățile medicinale și valoarea ornamentală.

Rădăcina este un rizom cu rădăcini puternice, din care se dezvoltă primăvara o tulpină dreaptă, ramificată la vârf, înaltă poate ajunge până la un metru și jumătate, acoperită cu perișori foarte fini, frunzele sunt ovale, alungite, zimțate, florile de nuanță galben-intens, apar vara, din iunie până în septembrie.

calomfirul 

Calomfirul este o plantă puțin pretențioasă, foarte adaptabilă la condițiile de sol și climă se dezvoltă bine în locuri însorite, cu umiditate medie, foarte rezistentă la dăunători și insecte, are aspectul unui tufiș de formă rotundă, bogat în flori pe toată perioada verii, este răspândită în toată țara, crește spontan dar este și cultivată în grădini în special ca plantă decorativă.

Este o plantă cunoscută din Evul Mediu, cu numele de caranfir sau calapar, fiind o plantă aromatică - la fel ca menta, busuiocul, rozmarinul -, era folosită în bucătărie - pentru asezonarea preparatelor culinare, pentru aromatizarea băuturilor -, ca plantă medicinală pentru vindecarea unor afecțiuni, la primenirea aerului din încăperi, pentru alungarea insectelor, de asemenea în ritualuri religioase.

Se recoltează în timpul înfloririi, se usucă la umbra în locuri uscate și aerisite, se păstrează în săculeți de pânză sau pungi de hârtie.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

În scopuri medicinale se folosesc părțile aeriene ale plantei, care se recoltează în perioada înfloririi, planta conține substanțe amare, ulei volatil, flavonoide, carotenoide, cetone, oxizi, taninuri, hidrocarburi, datorită acestor componente, calomfirul are  proprietăți cicatrizante, antispastice, carminative, diuretice, anticatarale.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele sub formă de - infuzie, decoct, tinctură, pulbere, extracte -, sunt benefice în                                                             

 • astenie,
 • combate stările de depresie,
 • combate stările de isterie, 
 • calmează stările de tensiune nervoasă,  
 • calmează durerile menstruale și reglează menestrele,
 • tratarea litiazei urinare și biliare,
 • în dischinezie biliare,
 • stimulează digestia,
 • efecte benefice în dureri de stomac, reumatism, gută,
 • ameliorează colici digestivi,
 • combate viermii intestinali,
 • hemoroizi,
 • bronșită,  
 • tuse.

                 ceai de calomfir 

Preparatele sub formă de comprese, cataplasme, gargară sunt benefice în

 • vindecarea rănilor,
 • ulcerații cutanate,
 • vindecarea unor erupții și leziuni la nivelul pielii - furuncule, herpes, vezicule,
 • ulcerații la nivelul cavității bucale - vindecă aftele.
 • previne căderea părului, și stimulează creșterea lui.          

Preparatele de calomfir, trebuie folosite cu atenție, și numai cu recomandarea medicului, trebuie respectat dozajul, dozele prea mari și utilizarea îndelungată poate avea efecte toxice, este contraindicată femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Calomfirul era o plantă foarte cunoscută și folosită la noi în țară, în tradiția populară, era folosită pentru combaterea insectelor - muștelor, țânțarilor, puricilor -, împotriva scabiei la animale - se frecă blana animalelor cu legături de frunze și flori -, în bucătărie frunzele se foloseau pentru marinarea și conservarea cărnii datorită aromei caracteristice, frunzele tinere culese înainte de înflorirea plantei, se foloseau în salate, pentru aromatizarea a diverse preparate - sosuri, mâncăruri din carne de vânat, umpluturi cu carne, preparate din ouă etc., astăzi planta a fost dată uitării și este cultivată mai mult ca plantă decorativă.

CULTIVARE

Putem avea această plantă în gradină, se înmulțește prin semințe sau diviziunea tufelor

 • semințele, se așează peste pământ de gradină, așezat în lădițe sau vase pentru flori, cu două luni înainte de ultimul îngheț de primăvara, pământul se umezește bine și se împrăștie semințele care se acoperă cu puțin pământ cam 0,5 cm, se tasează solul cu mâna, vasul se așează în dreptul unei ferestre cu soare direct, pământul se udă regulat iar semințele vor germina cam în două săptămâni.

Transplantarea plăntuțelor se face atunci când au 2 frunzulițe, direct în gradină într-un loc cu soare direct, sau în ghivece separate, în recipiente separate, nu este pretențioasă în ceea ce privește solul, creste în orice tip de sol, umiditatea trebuie să fie medie, tolerează ușor vintul și curenți de aer.

              calomfirul  sursă foto

Informațiile din acest site, sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
5
Mahomed71
Cum pot întra în posesia de semințe de calomfir?
Mihaela
A gasit cineva calomfir?
Diana
Rasaduri de calapar , disponibile,. 0745 960 988.
Bianca
Se gaseste mai greu, dar incercati la magazinele specializate in comercializarea de seminte.
Anghel Popa
Va rog să-mi spuneți de unde pot procura semințe de calomfir.