Calathea, decorativa si relaxanta

GENERALITATI

Genul Calathea - cuprinde circa 300 de specii de plante permanent verzi originare din regiunile subtropicale ale Americii de Sud si apartine familiei Marantaceee.

Calathea se cultiva pentru frumusetea lor decorativa, particularitatea consta in frumusetea frunzelor parca desenate, colorate in nuante care pornesc de la verde, galben, argintiu, alb, pe partea inferioara sunt pictate in diferite tonuri de rosu, cateva exemplare sunt spectaculoase si prin flori deosebit de frumoase, acestea poarta uneori denumirea de "maranta", multe specii de Calathea au fost introduse in genul Maranta, pentru ca sunt foarte asemanatoare.

SPECII SI VARIETATI

  • Calathea zebrina,- este o planta ornamentala de interior, decorativa prin frunze, este permanent verde, frunzele aspectuoase sunt deosebit de frumos colorate in verde-smarald, prezinta dungi mai inchise la culoare care pornesc de la nervura principala.

calathea zebrinasursa foto 

  • Calathea crocata, - este o planta de apartament, botezata si "Calathea de sofran" sau "Flacara eterna", datorita formei si a coloritului florilor.

Frunzele sunt mari, ovale, verde-inchis pe fata superioara, rosii pe partea inferioara, sustinute de cozi lungi care se ramifica de la baza plantei si formeaza o tufa.

Calathea crocata, este decorativa nu numai prin frunze, ea are un plus de frumusete datorita florilor rosii sau portocalii care seamana cu o torta aprinsa, inflorirea se produce in lunile aprilie-mai si se poate prelungi pana vara daca planta este bine ingrijita.

calathea crocata

  • Calathea makoyana, - Calatea, sau Planta paun-, este o planta mereu verde, asemanatoare cu Maranta, spectaculoasa prin frunzele purtate de petioluri lungi, care pornesc direct din radacina.

Frunzele verzi-argintii sunt ovale, sunt frumos colorate, cu reflexe argintii, cu lungimi pana 15 - 20 cm sunt strabatute, de dungulite delicate verzi si alb-argintii, portocalii, si striatii fine albe, roz sau rosii, care alterneaza cu pete alungite colorate in verde, verde inchis, galben, oliv, purpuriu, pe verso frunza poate fi verde, violet, purpuriu, nervura petiolului este rosiatica sau colorata.

Formatul de tufa fara tulpina, coloritul extraordinar al frunzelor gratios evazate, i-au adus denumirea de "planta paun" sau "ferestrele catedralei", este considerata cea mai frumoasa specie din genul Calathea.

calathea makoyanasursa foto

  • Calathea insignis, - este o planta cu aspect de tufa pemanent verde, frunzele sunt inguste si lungi pana la 30 - 40 cm iar marginile sunt ondulate.

Particularitatea acestei plante sunt frunzele colorate in verde-galben pe partea superioara, cu pete de diferite dimensiuni verde inchis raspindite de la nervura centrala spre margini, partea inferioara a frunzei este maroniu-visinie.

calathea insignis

  • Calathea ornata, -este o planta care creste sub forma de tufa, mereu verde, frunzele sunt lungi subtiri si fragile.

Frunzele plantelor tinere sunt albe sau prezinta striatii albe, pe masura ce planta se maturizeaza frunzele se coloreaza in verde-aramiu pe fata superioara, iar partea inferioara a frunzei este rosiatica.

calathea ornatasursa foto

  • Calathea grandiflora - este o planta de apartament uimititor de frumoasa, este permanent verde si are frunzele incretite, lungi de pana la 30 cm, sunt colorate in verde stralucitor, este una dintre plantele decorative si spectaculoasa si prin flori grupate in spice tubulare de culoare galbena.

calathea

INGRIJIRE

Calathea este o planta de interior care se cultiva pentru frumusetea si pentru efectul decorativ caracteristic conferit de frunze si la unele specii si de flori.

Planta are nevoie de un loc lipsit curenti, un mediu umed, umbra sau semiumbra, fara sa fie in bataia directa a razelor de soare, temperatura sa fie peste 18 grade C.

Pamantul poate fi si cel cumparat din florarii sau un amestec de pamant de frunze, nisip si pamant de gradina, se face o fertilizare la doua saptamani cu ingrasamant pentru plante verzi.

Este o planta care adora umuditatea din aer, vara se pulverizeaza frunzele cu apa calduta zilnic, vara se uda cu regularitate in asa fel incat pamantul sa fie in permanenta umed, iarna o data la sapte zile.

Primavara, cand se schimba ghiveciul cu unul mai incapator, se poate face si inmultirea plantei prin divizarea tufei.

 

https://www.paradisverde.ro/plante/plante-cu-fructe/planta-paun-calatea 

http://www.eva.ro/casa-si-familie/plante/calathea-sau-padurea-tropicala-in-casa-ta-articol-5709.html 

www.casadex.ro/2016/05/calathea-crocata-planta-de-apartament-ingrijire-si-inmultire/     

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0