Plante decorative

Limba Soacrei - o planta ornamentala rezistenta

DESCRIERE, GENERALITATI

Limba soacrei - SANSEVIERIA TRIFASCIATA - denumirea populară limba soacrei, coada cucului, este o plantă DECORATIVĂ de interior, originară din Africa și Asia și face parte din familia Ruscaceae. Este o plantă perenă, crește și se dezvoltă dintr-un rizom gros deosebit de rezistent care se dezvoltă imediat sub suprafața pământului, este una dintre plantele care se cultivă și se crește foarte simplu, se înmulțește și se adaptează foarte ușor la mediu, fiind apreciată pentru valoarea ornamentală a frunzelor.

Feriga - o planta vermifuga

DESCRIERE, GENERALITATI

Feriga - DRYOPTERIS FILIX-MAS - denumiri populare feriga de viermi, barba ursului, feliga, ferice, iarba-șarpelui, firica, limba-cerbului, limba șarpelui, spasul-dracului, năvalnic, spata-dracului, este considerată o plantă MEDICINALĂ, face parte din familia Aspidiaceae.

Este o plantă erboasă, perenă, are o arie larga de răspândire geografică, în regiunile cu exces de umiditate, prin pădurile montane și de pe dealuri din Europa, America Asia, la noi este întâlnită la poalele întregului lanț Carpatic, în locurile umbrite din pădurile de foioase, tufărișuri și buruienișuri, în apropierea cursurilor de apă, acolo unde solul este reavan chiar jilav.

Caldarusa - infrumuseteaza gradina

DESCRIERE, GENERALITATI

Căldărușa - AQUILEGIA VULGARIS - denumiri populare căldărușa, boneta bunicii, candeluța, cinci-clopoței, toporaș, cinci-coade, este o plantă DECORATIVĂ, cultivată pentru înfrumusețarea grădinilor, datorită rezistentei și a aspectului florilor divers colorate, originară din Europa, face parte din familia Ranunculaceae.

Crește spontan în pășunile de la câmpie, în pădurile din munții la altitudinii foarte înalte, în apropierea castelelor sau clădirilor vechi, fiind o plantă pe cale de dispariție în Europa este ocrotită de lege. Este o plantă perenă, erbacee, prezintă tufe ramificate, frunzoase care în zone luminoase ale grădinii, se dezvoltă și crește foarte repede.

Lacramioara - clopotei vindecatori si parfumati

DESCRIERE, GENERALITATI

Lăcrămioara - CONVALLARIA MAJALIS - este o specie de  plante erbacee, perene, care face parte din familia Ruscaceae, popular este denumită mărgăritar, clopotele, iarba Sfântului Gheorghe, dumbrăvioara, este cultivată în grădină sau crește spontan în păduri de foioase, lunci, dealuri, fânețe etc.

Lăcrămioara este o floare mică de înălțime 15-20 cm, delicată și fină, cu tulpina încadrată de una, două sau trei frunze mari, lunguiețe, ovale, ascuțite, care parca protejează tulpina împodobită cu clopoței albi, câteodată cu o palidă nuanță de roz, foarte parfumați, care înfloresc la începutul primăverii și țin până la începutul verii.

Craciunita - o floare de craciun

DESCRIERE, GENERALITATI

Crăciunița - POINSETTIA sau EUPHORBIA PULCHERRIMA - este o plantă DECORATIVĂ de interior în special în perioada sărbătorilor de iarnă, este singura plantă cunoscută care își schimbă culoarea frunzelor superioare în roșu, nuanțe de roz închis sau deschis, galben, având aspectul unei flori, care simbolizează venirea Craciunului.

Craciunița, de fapt nu are  flori, (florile sunt mici si neinsemnate), frumusețea ei o reprezintă frunzele care se colorează în preajma Craciunului dând, aspectul unor flori. 

Floarea pasiunii - floarea calmului si a relaxarii

DESCRIERE, GENERALITATI

Floarea pasiunii este o plantă de seră, care solicită temperaturi de 18-20 de grade, și foarte multă lumină, pentru creștere și înflorire.

Florea pasiunii, se mai numește și Passiflora, este folosită pe post de plantă decorativă care poate ajunge pana la 5-6 m lungime, este o plantă cățărătoare, cu flori mari, parfumate coloritul lor variază între alb, roșu și purpuriu, are fructe de culoare portocalie, comestibile și aromate, cu aspect neted, cu pulpă galbenă, gelatinoasă și bogate în vitamina C este recunoscută de medicii naturopați, pentru calitățile sale în îmbunătățirea problemelor care rezultă de la STRES.

Hibiscus - un trandafir medicinal

DESCRIERE, GENERALITATI

Trandafirul Chinezesc  - Hibiscus rosa sinensis -, originar din Asia tropicală, este o plantă DECORATIVĂ, care poate crește în ghiveci, decorând diverse interioare bine luminate, dar se dezvoltă frumos și în gradină în locuri luminoase, dar nu expus tot timpul la soare.

În grădină, poate fi crescut sub formă de tufe - lăstarii laterali sunt lăsați să se dezvolte, și sunt scurtați periodic cei din vârf, sau poate fi crescut ca și un copăcel ornamental, pentru asta, se tund lăstarii laterali de la baza plantei, astfel se formează trunchiul, și sunt lăsați să crească lăstarii mai sus formând astfel coroana, care se fasonează periodic pentru o formă frumoasă.

Pasarea Flamingo - o floare delicata

DESCRIERE, GENERALITATI

Pasarea Flamingo -ANTHURIUM- denumirea populară pasărea flamingo, limbă de foc, face parte din familia Araceae, este o plantă tropicală, originară din America de Sud.

Este o plantă DECORATIVĂ, epifită, crește și se dezvoltă sub formă de tufă, de circa 80-100 cm înălțime, crește și în apartament și înflorește tot timpul anului dacă are îngrijirea necesară.

Frunzele sunt persistente, lucioase, de un verde crud, cordiforme sau rotunde, rigide cu pețioluri lungi.        

Alacosia Macrorrhiza - impunatoare si eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Urechea elefantului - ALOCASIA MACRORRHIZA - este o plantă erbacee, perenă cu originii exotice, face parte din familia Araceae trăiește în regiuni tropicale dar se pretează și la condiții de interior.

Este o plantă decorativă apreciată pentru finețea și eleganța frunzelor mari, în formă de inimă, de culoare verde crud, lucioase cu marginile ondulate și cu nervuri evidente.

Spicul auriu - un arbust de apartament

DESCRIERE, GENERALITATI

Spicul auriuPACHYSTACHYS LUTEA - popular lumânărica galbenă este o plantă perenă care face parte din familia Acanthaceae, originară din America de Sud din regiunile tropicale.

Este un arbust de dimensiuni mici foarte puțin ramificat, cu frunzele sunt lungi, ovale, lucioase, lanceolate cu nervuri vizibile, culoarea verde închis, intensă.

Roua cerului - o floare carnivora

DESCRIERE, GENERALITATI

Roua cerului - DROSERA ROTUNDIFOLIA - denumirea populara este roua cerului face parte din familia Droseraceae, și cuprinde cca 200 de specii.

Este o plantă CARNIVORĂ, care crește și se dezvoltă în locuri mlăștinoase, pe zăcăminte de turbă, se găsește în nordul Europei, în America de Nord, în Siberia, Japonia, Coreea, în țara noastră apare în rezervații naturale, fiind o specie ocrotită de lege, este o plantă perenă în habitatul natural, trăiește până la trei ani în condiții de interior.

Fiica aerului - o planta decorativa epifita

DESCRIERE

Fiica aerului - TILLANDSIA CYANEA - denumirea populară fiica aerului, pană roz, face parte din familia Bromeliaceae, este originară din America tropicală și subtropicală. Este o plantă exotică, crește și se dezvoltă ca plantă epifită, dar și terestră, vivace, poate atinge înălțimi de 75 cm și 50 de centimetri lățime.  

Frunzele de culoare verde închis, sunt așezate în formă de rozetă, sunt fine, semiînalte.

Florile nu sunt parfumate, au formă tubulară și sunt grupate în spice, așezate pe o tulpină florala relativ scurtă.

Macul rosu de camp - o floare decorativa si binefacatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul roșu de câmp - PAPAVER RHOEAS - este o specie de mac roșu, care crește spontan decorând și înviorând cu roșul florilor lanurile de păioase, pajiștile, terenurile părăsite, fânețele, marginea drumurilor, face parte din familia Papaverraceae.

Papavere rhoeas, cunoscut sub denumirea populara de mac iepuresc, macul cucului, mac păsăresc, mac sălbatec, măcuț, paparoane, pipiloare, pipaci este o plantă sălbatică, anuală, ierboasă, ramificată, erectă, poate atinge până la un metru înălțime.

Laurul - o planta cu efecte toxice

DESCRIERE

LaurDATURA STRAMONIUM - denumirea populara ciumafaie, buruiana bolundă, ciuma fetei, buruiană de capul cânelui, laur, laur porcesc, ciumăfaia cucului, face parte din familia Solanales, este o plantă erbacee anuală de primăvara târzie, înaltă până la un metru.

Tulpina este erectă, dreaptă, verde, simplă sau ramificată în partea superioara formând o coroană similară cu a unui copăcel, crește spontan pe locuri necultivate, pe lângă case, ferme etc.

Soc - fructele de soc curata rinichii

DESCRIERE, GENERALITATI

Socul popular se mai numește: holer, hoz, iboz, sog, soc negru, este un arbust, care poate crește până la 5m, tulpina are o scoarță cenușie în tinerețe, la maturitate tulpina și ramurile mature au scoarța brun cenușie. Ramurile tinere sunt verzi, tulpina are măduva abundentă, spongioasă, de culoare albă cauza fragilității ei. Frunzele sunt verzi, cu vârf ascuțit și marginea dințată, florile mici și albe sau slab gălbui, sunt grupate sub formă de umbrelă, sunt hermafrodite, corola este rozacee, iar fructul o drupă baciformă globuroasă, neagră și lucioasă având în interior 3 semințe lunguiețe.

Îl găsim pe lângă  case și garduri, prin pădurile de deal și câmpie, în luminișuri sau la marginea pădurilor, din zona de deal și câmpie, înflorește abundent de la sfârșitul lunii mai până la mijlocul lui iunie. Socul prezintă importanță atât ca plantă ornamentală și silvică, cât și ca materie primă în industria alimentară și farmaceutică.