Lacramioara - clopotei vindecatori si parfumati

DESCRIERE, GENERALITATI

Lăcrămioara - CONVALLARIA MAJALIS - este o specie de  plante erbacee, perene, care face parte din familia Ruscaceae, popular este denumită mărgăritar, clopotele, iarba Sfântului Gheorghe, dumbrăvioara, este cultivată în grădină sau crește spontan în păduri de foioase, lunci, dealuri, fânețe etc.

Lăcrămioara este o floare mică de înălțime 15-20 cm, delicată și fină, cu tulpina încadrată de una, două sau trei frunze mari, lunguiețe, ovale, ascuțite, care parca protejează tulpina împodobită cu clopoței albi, câteodată cu o palidă nuanță de roz, foarte parfumați, care înfloresc la începutul primăverii și țin până la începutul verii.

lăcrămioară sursă foto

CULTIVARE

Lăcrămioara preferă locurile umbrite parțial sau total, la umbra sub copaci sau arbuști arată ca și un covor, planta are nevoie de un sol permanent umed, altfel frunzele se îngălbenesc.

În grădină, este cultivată pentru frumusețea florilor și parfumul îmbietor, este considerată o plantă invadatoare, pentru ca se extinde cu repeziciune prin tulpini subterane (rizomi), primăvara rădăcinile vechi ramase în pământ înfrunzesc, și continuă să se extindă.

Sunt foarte decorative, plantate în ghivecele din curte, sau sub arbuști ornamentali, sau alături de alte plante mai înalte, unde formează cu repeziciune un splendid covor de flori albe, care răspândesc un parfum deosebit și intens. Lăcrămioara este folosită în industria parfumurilor.

                lăcrămioare sursă foto

RECOMANDARI

Lăcrămioara se numără printre cele mai îndrăgite flori, prin gingășia și parfumul fin, este prezentă în buchetul de mireasă, în diverse aranjamente florale împreună cu alte flori, în ghivece sau vase folosite pentru decorarea interioarelor, de asemenea din lăcrămioare se face parfum.

                lăcrămioare sursă foto

Toate părțile plantei sunt TOXICE, deși planta a fost și este folosită în doze foarte mici, în scopuri medicinale se utilizează numai frunzele, care se recoltează fără pețiol, înainte și în perioada de înflorire. Înainte de deschiderea florilor, frunzele au cel mai ridicat conținut de principii active fiind benefice în afecțiuni cardiace și ale sistemului nervos, numai sub supravegherea atenta a medicului. Preparatele pe baza de lăcrămioare se administrează numai după sfatul și sub supravegherea medicului.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0