Plante decorative

Lantana - o splendida planta decorativa

DESCRIERE, GENERALITATI

Lantana - LANTANA CAMARA -, este o plantă perenă, originară din zonele tropicale ale Americi, Asiei și Africi, face parte din familia Verbenaceae, este un arbust care crește până la 2 metri înălțime, veșnic verde, este o plantă ornamentală, cultivată în grădini și parcuri, în ghivece, pe terase și balcoane, este apreciată pentru inflorescențele în formă globulară alcătuite din floricele mici, parfumate discret, viu colorate în galben, alb, portocaliu, rosu, roz, violet, aproape tot timpul anului, frunzele sunt dese, eliptice, culoare verde închis, ușor ridate.

Kadupul - o floare rara si fascinanta

GENERALITATI

Kadupul - este o plantă rară, originară din Sri Lanka, este o floare cu o durată scurtă de viață, aceasta și frumusețea ei fascinantă reprezintă argumentul pentru care planta se situează printre cele mai apreciate flori din lume - Kadapul este de fapt un cactus- .

Floarea nu are preț, este neprețuită pentru că ea nu poate fi comercializată, valoarea ei comercială este nulă, datorită duratei de viață extraordinar de scurtă - moare în câteva ore -, crește doar în anumite zone, în locuri camuflate și întunecate greu de identificat, este foarte rar văzută și de localnici, și este o floare foarte sensibilă, care nu poate fi tăiată fără să se degradeze.  

Galbenele - ornamentale si tamaduitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Gălbenele - CALENDULA OFFICINALIS - este o plantă originară din Europa de Sud și Africa de Nord, crește spontan pe marginea drumurilor, a căilor ferate, pe terenuri părăsite, necultivate, se cultivă în scopuri ornamentale, și în scopuri medicinale. Genul cuprinde 20 de specii anuale, mai rar perene, în fitoterapie se utilizează varietatea care prezintă flori duble de culoare galben-portocaliu.

Proprietățile medicinale ale gălbenelelor, prezentă un interes deosebit pentru dermatologie și ginecologie, sunt folosite și în industria alimentară ca înlocuitor al șofranului.

Sofranul - un condiment medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Șofranul  - CROCUS SATIVUS - este o plantă mediteraneană, erbacee, ornamentală, atinge o înălțime medie de 10 cm, se bănuiește ca șofranul este originar din insula Creta, deși unele scrieri arată că sumerienii îl foloseau acum mii de ani, arabii și grecii îl foloseau ca și afrodiziac, astăzi se cultivă în Spania - cel mai mare exportator -, Franța - șofranul de cea mai buna calitate -, Grecia, Italia, Maroc, Iran - este cel mai mare producător de șofran din lume -.

Șofranul este rezistent la frig, dar îi place mult soarele și nu se dezvoltă bine în locuri umede și nici la umbră, nu face semințe, se înmulțește prin bulbi cărnoși.

Chimenul Negru - aromat si tamaduitor

DESCRIERE, GENERALITATI

Negrilica - Nigella Sativa - este o plantă aromată, condimentară, originară din vestului Asiei, este populară în India, Turcia, Pakistan, Grecia, Tunisia, Egipt unde este răspândita în flora spontană, dar se și cultivă. La noi în țară este mai puțin cunoscută și puțin folosită, pentru că nu se regăsește în flora spontană, se cultivă, foarte puțin ca plantă ornamentală sau pentru semințele sale cu proprietăți medicinale și condimentare.

Fuchsia Magellanica - un arbust stufos, plin cu clopotei viu colorati

DESCRIERE, GENERALITATI

Fuchsia Magellanica - originară din Chile și Argentina, crește sub formă de arbust erect, tufa stufoasă, până la 10 metri înălțime și lățime.

Este o plantă ORNAMENTALĂ, prin port, prin frunze și prin florile aspectuoase, produce tot timpul sezonului, din luna iulie până în octombrie, foarte multe flori înguste, tubulare, solitare, suspendate, în minunate nuanțe de roșu, roz, și uneori nuanțe de alb, frunzele au nuanță de verde închis cu luciu argintiu, fructele sunt în nuanțe de roșu-violet.

Fuchsia - o planta cu flori variat colorate

DESCRIERE, GENERALITATI

Fuchsia sau Fucsia, Cercelusul - face parte din familia Onagraceae și este originară din Mexic și America de Sud, unde ajunge să se dezvolte aproape ca un arbust, atingând chiar și 3 metri înălțime și 1 metru diametru.

La noi, Fuchsia crește ca plantă de ghiveci, plantă curgătoare, arbust în grădină sau spații verzi, este o plantă DECORATIVĂ, prin florile variat colorate, catifelate, care emană un miros discret, deosebit de plăcut, este una dintre cele mai apreciate și îndrăgite plante de apartament.

Ploaia de aur - un arbust care aduce primavara

DESCRIERE, GENERALITATI

Ploaia de aur - FORSYTHIA INTERMEDIA - sau Forsitia este un arbust ornamental din familia Oleaceae, genul Forsythia cuprinde câteva specii originare din Estul Asiei și una originară din Europa,  un arbust cu frunze căzătoare, de diferite dimensiuni și forme, pitici sau înalți până la 2,5-3 metri. Este un hibrid obținut prin hibridarea speciilor Forsythia suspensa și Forsythia viridissima.

Margareta Africanana - o floare cu adevarat frumoasa

DESCRIERE, GENERALITATI

Margarete Africane - OSTEOSPERMUM - este o plantă ORNAMENTALĂ, prin flori și port, face parte din familia Asteraceae, genul Osteospermum, care cuprinde câteva zeci de specii de flori, originare din sudul Africii, de unde denumirea populară de Margarete africane. Planta are o creștere joasă, cu toate ca planta are portul drept, vertical, nu depășește 30 de cm înălțime.

Arctotis - o margareta inflorita si vara si toamna

DESCRIERE, GENERALITATI

Arctotis - denumirea populară margareta africană, este o plantă anuală, erbacee, face parte din familia Asteraceae, cuprinde câteva zeci de specii originare din sudul Africii, de unde și denumirea de margaretă africană. Arctotis, crește uneori sub formă de tufă, face foarte multe flori, fiind folosită ca plantă ORNAMENTALĂ, cultivată în gradină sau pentru aranjament florale și buchete.

Iarba osului - o pata galbena pe stanci

DESCRIERE, GENERALITATI

Iarba osului - HELIANTHEMUM GRANDIFLORUM - este o plantă care face parte din genul Helianthemum, face parte din familia Cistaceae, crește în zone cu coaste stâncoase însorite. Iarba osului are tulpini subțiri, păroase, culcat ascendente, lemnoase la bază, 10-30 cm înălțime. Frunzele sunt eliptice, alungite, păroase, sunt dispuse perechi pe tulpini, la subsuoara lor se găsesc așezate frunzulițe mai mici.

Amsonia - un manunchi de stele

DESCRIERE, GENERALITATI

Steaua albastră - AMSONIA "BLUE ICE"-  este o plantă DECORATIVĂ, face parte din familia Apocynaceae, care înfrumusețează grădinile, prin aspectul frunzelor dar mai ales prin coloritul florilor stelate. Amsonia "blue ice", crește într-o masă densă, stufoasă, poziție verticală, este o plantă perenă, viguroasă care prezintă mănunchiuri de tulpini cu frunze înguste, de culoare verde închis, care toamna își schimbă culoarea în galben strălucitor, crește până la 1,5 metri înălțime, și 1,5 metri lățime.

Illustris Amsonia - o floare albastra ca cerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Illustris amsonia - SHINING BLUE STAR - face parte din familia Apocynaceae, originară din Centrul Statelor Unite, este o splendidă plantă ORNAMENTALĂ, atrăgătoare prin aspectul frunzelor verzi vara și galben strălucitor toamna, dar și prin forma și coloritul albastru deschis al florilor așezate în grupuri piramidale pe terminalele tulpinilor. Este o plantă erbacee, perenă care crește în grupuri, cu tulpinile erecte simple sau ramificate, de nuanțe verde - albăstrie, crește după trei ani de viață până la 2-3 metri înălțime și 1-1,5 metri lățime, frunzele sunt alternative, în formă de lance înguste, asemănătoare cu salcia, lucioase și lungi, de nuanță verde închis.

Amsonia - o floare albastra in gradina

DESCRIERE, GENERALITATI

Amsonia - TABERNAEMONTANA - BLUE STAR - este o plantă erbacee, perenă, face parte din familia Apocynaceae, este originara din Centrul Statelor Unite. Este o plantă ORNAMENTALĂ, înfrumusețează gradină prin aspectul ei, de tufă mare cu tulpini drepte, ridicate, frunzele verzi vară, și de un galben auriu toamna, dar mai ales prin florile albastru-deschis, tubulare, în formă de stea.

Amsonia hubrichtii - o nuanta de albastru

DESCRIERE, GENERALITATI

Amsonia hubrichtii - ARKANSAS BLUE STAR - este o plantă perenă, erbacee, originară din sudul Statelor Unite, o plantă DECORATIVĂ, ideală pentru gradină, crește formând mănunchiuri stufoase, tulpini verticale, frunze foarte fine, moi, înguste de un verde strălucitor vara, care se transformă într-un morman pufos într-o nuanță luminoasă de galben auriu toamna. La sfârșitul primăverii, începutul verii apar florile stelate, abundente, în nuanțe de albastru foarte deschis.