Plante decorative

Prinde Muste - o planta carnivora fascinanta

Prinde muște - DIONAEA MUSCIPULA - denumirea populară - prinde muște -, este o plantă perenă, originara din Carolina de sud, New Jersey, crește și se dezvoltă în regiuni mlăștinoase, în zone cu pământ sărac în nutrienți, iubește în general zonele umede.

DESCRIERE

Este o plantă CARNIVORĂ, face parte din familia Drosseraceae, poate atinge 30-35 cm înălțime.

Cobaea - o planta cu flori viu colorate

DESCRIERE, GENERALITATI

Cobaea  - COBAEA SCANDENS -  denumirea populară cobea este o plantă cățărătoare anuală, cu tulpini viguroase, care poate atinge și 10 metri înălțime, dacă este cultivată în grădină și 4-5 metri dacă este cultivată în vase mari, este o superbă plantă decorativă,face parte din familia Polemoniaceae. Este originară din Noua Zeelandă, crește în regiunile tropicale dar este cultivată și la noi prin parcuri, în grădini.

Caprifoi Tataresc - o planta decorativa

DESCRIERE, GENERALITATI

Caprifoi tataresc - LONICERA TATARICA - este o plantă cățărătoare, care face parte din familia Caprifoliaceae un arbust formata din tufe viguroase, înalte pana la 3-4 metri, originară din Asia, este o specie care se cultivă și la noi în țară ca și plantă decorativă.

Frunzele sunt ovale, căzătoare, de culoare verde, verde-deschis sunt netede fără perișori.

Caprifoiul - parfum si sanatate

Caprifoiul  - LONICERA JAPONICA - popular se mai numește MÂNA MAICII DOMNULUI, este un arbust cățărător, face parte din familia Caprifoliaceae, este cea mai întâlnită varietate, crește spontan, sau este cultivat.

DESCRIERE

Este o plantă cățărătoare sau târâtoare care poate ajunge și la 5 metri înălțime, este o liană, rezistentă atât la ger cât și la secetă, nepretențioasă la sol, fiind cultivată ca specie decorativa prin frunze dar mai ales prin flori care au o mireasmă îmbătatoare mai ales noaptea, îmbracă balcoane, ziduri, diverse construcții, se poate planta și în ghivece sau jardiniere.

Kumquat - cu fructe dulci acrisoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Kumquat este un arbore peren, exotic, de dimensiuni mici utilizat în scop practic și decorativ, este des întâlnit în China, Japonia în unele zone din America, Italia și în Grecia. Bogat in vitamina C, este benefic în prevenirea bolilor neuro - degenerative, diabet, artrita și ajută la absorbția fierului în organism.

Piatra Vie - o planta pietrificata

DESCRIERE, GENERALITATI

Piatra vie - LITHOPS - face parte din familia Aizoaceae originară din Africa de Sud și Namibia, se numește piatra vie pentru ca poate să înșele foarte ușor oamenii și animalele prin aspectul sau pietrificat. Se poate crește în ghiveci, este foarte bun pământul pentru cactuși, dar și pământul amestecat cu nisip pentru o drenare mai ușoară.

Floarea de Piatra - o varietate de culori

GENERALTATI

Floarea de Piatra - PORTULACA GRANDIFLORA - este o floare originara din America, foarte rezistentă care supraviețuiește în condiții de mediu și sol dificile, este de statură mică, 10-15 cm, înflorește începând din luna iunie și până toamna târziu în octombrie, se prezintă sub forma unui covor multicolor care ne încântă cu o bogăție de culori vii, strălucitoare: mov, alb, roz, galben, portocaliu, roșu violet.

DESCRIERE

Florile pot fi simple sau cu mai multe rânduri de petale, se închid seara, iar dimineața se deschid la ivirea primelor raze de soare.

Paraluta - stimuleaza metabolismul

GENERALITATI

Paralute - BELLIS PERENNIS - popular se mai numesc banutei, năsturei, bumbișori, margarete pitice. Este o plantă ierboasă, perenă face parte din familia Asteraceelor, o întâlnim în flora spontană, prin fânețe, lunci însorite, este de înălțime medie, înflorește primăvara devreme, până toamna, în alb cu nuanțe de roz, roșiatice, galbene, multicolore dar se poate cultiva în ghivece și grădini ca plantă ornamentală.

Brandusa de primavara - o pata de culoare

Brandusa de primavara - Crocus vernus -, este o plantă perenă, răsare din bulbi mici, care înfloresc deodată sau imediat după ce apar ghiocei.

PRINCIPII ACTIVE

Este o plantă medicinală, cu multiple beneficii pentru sănătate. Conține uleiuri grase, fitosterol și este recomandată în afecțiuni ale pielii, vindecă coșurile și ameliorează ridurile dând elasticitate și suplețe pielii. 

Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.

Ricinul - un remediu administrat cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Ricinul - RICINUS COMMUNIS - îl găsim în India și Africa sub forma unui copac înalt până la 15 m. În țara la noi este cultivat în sudul țarii, ca plantă oleaginoasă și chiar ornamentală, este una dintre cele mai otrăvitoare plante, toxina se găsește în semințe.

Frunzele sunt verzi-violete, ornamentale, crestate pe margini, sunt situate în vârful tulpinii, violacee.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Aloe Vera - are efect antiseptic si dezinfectant

DESCRIERE, GENERALITATI

Aloe Vera este o plantă, cu frunze cărnoase în formă de lance care cresc direct din pământ, cu marginile zimțate, în formă de dinți de fierastrău, în mijloc crește o tulpină care se termină cu flori de culoare galben-roșie de formă cilindrică.

Frunzele de aloe vera se recoltează numai manual, în așa fel încât, întreaga cantitate de gel să rămână în frunze, prevenindu-se astfel procesul de oxidare.

Caltunasul - este considerat un antibiotic vegetal

PREZENTARE GENERALA

Caltunas - Tropacolum majus -, condurii doamnei sau nemțoaice, sunt plante care înfloresc aproape tot timpul anului și provin din America de sud.  Caltunasul este o planta decorativa, in cosuri suspendate sau în jardiniere, atât prin frunzele rotunde sau lobate, dar mai ales prin florile pintenate, care sunt viu și variat colorate - galben-auriu ,rosu, alb sau portocaliu. Înflorirea are loc în perioada iunie-iulie și ține până toamna târziu.