Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE SI UTILIZARE

Frunzele au un gust astringent și un conținut bogat în tanin, flavonoide, săruri minerale - fier, sodiu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, calciu, siliciu, iod, brom -, frunzele mai conțin oxid de calciu și fier, substanțe proteice, zahar, celuloza, grăsimi, materie uleioasa, hidrați de carbon, acid salicilic, vitaminele: A, B1, B2, C, E, K. Frunzele se păstrează uscate în pungi de hârtie, în locuri uscate și aerisite, au proprietăți astringente, antidiareice și diuretice. Ele sunt benefice mai ales în afecțiuni ale aparatului urinar, boli de rinichi și în combaterea diarei. 350 g frunze proaspete de frăguțe, se pun la macerat într-o sticlă, cu 1l alcool alimentar, două săptămâni, timp în care se agită sticlă din când în când, se iau câte 4 lingurițe diluate în 100 ml apă, cu 15 minute înaintea meselor. Infuzie cu 1linguriță de frunze la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se beau 3-4 căni pe zi.

                 frăguțesursă foto

Rădăcina de frăguță mărunțită -2 lingurițe la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se beau 3-4 căni pe zi; - este benefică în bolile vezicii biliare și renale, ajutând la eliminarea urinei și la dizolvarea și eliminarea nisipului. Pentru spălături vaginale, 4 linguri de rădăcină mărunțită, se fierb, într-un litru de apă.

Extern frunzele sunt antiinflamatoare, un bun tonic al pielii - tratează inflamațiile pielii, decolorează pistruii, previn apariția ridurilor și le atenuează pe cele existente -

Frăguțele sunt foarte nutritive, tonice, remineralizante, diuretice, antigutoase, hipotensoare, depurative, detoxifiante, laxative, calmează nervii, reglează glandele endocrine și este bactericid. Se consumă proaspete sau sub forma de suc. Sunt benefice și au rezultate foarte spectaculoase în diaree, TBC, diabet zaharat, gută, enterite acute, se fac cure de 250-500 g de fructe pe zi, timp de câteva zile, consumate înainte de masă. Lupta împotriva oxiurilor, se consuma 500 g de fragi dimineață, după care nu se mănâncă nimic până la prânz, cura se face pe parcursul a zece zile.

                frăguțe sursă foto

Sucul de fragi are proprietăți bactericide puternice, se poate consuma simplu sau în combinații cu alte sucuri, se adaugă alcool sau vin pentru a fi păstrat. Prin zdrobirea și stoarcerea fructelor printr-un tifon, se obține sucul deosebit de gustos și foarte parfumat. În bolile de ficat, hepatită, hepatită cronică, ciroză, se beau câte trei pahare de suc de fragi, pe stomacul gol, sucul are acțiune de curățare și stimulare a activității ficatului și ajută la regenerarea celulelor hepatice.

CULTIVARE

Fragii sunt plante perene care se înmulțesc prin vlăstari, dar se pot înmulți și prin semințe, animalele consumă aceste fructe împrăștiind apoi semințele nedigerate departe de planta de la care s-au hrănit, astfel ajută planta să se răspândească. Tufele de fragi tind să-și piardă vigoarea după câțiva ani, din cauza abundentei de flori și fructe.

                frăguțe sursă foto

Fragii sunt plante foarte parfumate, sunt crescuți pentru uz casnic și mai puțin în scop comercial, unii îi cultivă ca plante târâtoare, pentru a acoperi pământul, iar alții îi cultivă în scop ornamental.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0