Plante decorative

Vriesea Splensens - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Vriesea - VRIESEA SPLENDENS - este cunoscută și sub denumirea de pană pictată, zebra, sabia în flăcări, este o plantă EXOTICĂ, cu aspect de rozetă cu frunze tari, originară din Brazilia, Mexic, Columbia, Ecuator, crește în zonele stâncoase și în păduri, face parte din familia Bromeliaceae, împreună cu alte peste 250 de specii. Este o plantă epifită, care poate crește până la un metru înălțime și 50 de cm lățime.

Rhododendron - un copacel viu colorat

DESCRIERE, GENERALITATI

Rhododendron - Azalee, Trandafir de munte, Bujor de munte, este o plantă originară din zonele cu ierni blânde Japonia, China, SUA, Europa, face parte din familia Ericaceae, familie din care fac parte în jur de 1000 de specii de arbuști și arbori.

Este o plantă DECORATIVĂ, deosebit de atrăgătoare prin frumusețea întregii plante, dar mai ales a florilor divers și viu colorate, de la roșu închis, violet, roz închis și deschis până la alb.

Zambila - o floare de primavara

DESCRIERE, GENERALITATI

Zambila - HYACINTHUS ORIENTALIS - clasică de gradină este originară din regiunile mediteraneene și africane, aparține familiei Liliaceae, este recunoscută ca fiind o floare de PRIMĂVARĂ foarte apreciată, parfumul năvalnic, furtunos, culorile vii, strălucitoare și inflorescența  cu o durată lungă, sunt particularitățile acestor plante care înfloresc primăvara devreme, și care nu numai ca înfrumusețează spațiul în care cresc dar răspândesc și un parfum inconfundabil. 

Bujorul - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Bujorul - PAEONIA OFFICINALIS - bujorul de gradină face parte din familia Paeoniaceae, este o plantă DECORATIVĂ, perena, ierboasă, prezintă tufe, bogate în frunze lucioase, mari, cu o nuanță de verde închis, cu tulpini florale înalte, drepte, împodobite de flori mari, parfumate, solitare, colorate în roșu, roz, alb, nuanțe de coral și galben sau roșu-vișiniu.

Urechi de iepure - o planta argintie

DESCRIERE, GENERALITATI

Urechi de iepure - STACHYS BYZANTINA - denumită și URECHI DE MIEL,  este o plantă perenă, cu tulpină păroasă, o găsim în grădină, cultivată alături de alte flori, fiind deosebită datorită culorii verzi-argintii a frunzelor, face parte din familia Lamiaceae.

Urechi de iepure este o plantă veșnic verde, care se desfășoară foarte repede, se plantează solitar sau în straturi în grădini, pe lângă borduri, jardiniere, este o plantă care rezistă foarte bine la secetă.

Urechelnita - o planta medicinala si ornamentala

DESCRIERE, GENERALITATI

Urechelnița - SEMPERVIVUM TECTORUM - este o plantă erbacee, perenă, medicinală și ornamentală, datorită aspectului și cromaticii deosebite, este destul de greu de găsit, fiind răspândită în flora spontană pe terenuri pietroase și stâncoase, ziduri de piatră și de cărămidă, locuri părăsite, ruine, datorită valorii ei tămăduitoare este și cultivată.

Canepa galbena - o sursa de culoare galbena

DESCRIERE, GENERALITATI

Cânepa galbenă  - DATISCA CANNABINA - numită și cânepa falsă, cânepa bastard, este o plantă erbacee, perenă, stufoasă, cu tulpină subțire, frunzele alternative și zimțate, verzi la mijloc, verde-galbui spre partea terminală, înflorește din mai până în august, florile de culoare alb-verzui, galben-verde, înălțimea între 1,8 și 2 metri, face parte din familia Datiscaceae și este originară din  Asia.

Dracila - un arbust vindecator

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăcila - BERBERIS VULGARIS - este un arbust originar din Europa, face parte din familia Berberidaceae, la noi crește spontan la marginea pădurilor, prin tufișuri, în zone cu mult soare, se cultivă ca și gard viu pentru aspectul deosebit, poate atinge înălțimi de doi metri, denumirea populară lemn galben, acril, agris, cătina de râuri, drăcina, glojdan, măcris boieresc, măcris de râuri, măcrișul caprei etc.

Este un arbust spinos, ramurile sunt de culoare roșie când sunt tinere, galbene la maturitate când coaja se întărește și devine cenușie și sunt acoperite cu ghimpi grupați câte trei, divergenți.

Rogozul - o planta decorativa si tonica

DESCRIERE, GENERALITATI

Rogozul - CAREX ARENARIA - popular sovar face parte din familia Cyperaceae, crește în zone nisipoase. Rogozul este o plantă înaltă de 20-25 cm cu un aspect plăcut și deosebit, fiind folosită pentru decorarea buchetelor de flori sau ca plantă ornamentală. Rădăcina este foarte lungă, prezintă numeroase ramificații subțiri și lungi, care fixează planta în solul nisipos.

Sangerul - un arbust ornamental

DESCRIERE, GENERALITATI

Sângerul - CORNUS SANGUINEA - denumirea populară sânger este un arbust cu frunze căzătoare, originar din Europa și Asia. Este un arbust ORNAMENTAL, prin frunze și flori, la noi îl găsim răspândit, atât în flora spontană cât și ca specie ornamentală cultivată, face parte din familia Cornaceae, crește sălbatic, în pădurile de la câmpie și deal și mai rar în pădurile de la munte,  în tufărișuri, lunci, este foarte rezistent la ger, secetă, poluare. 

Cornul - un arbust ornamental

DESCRIERE, GENERALITATI

Cornul sau Cornul european - CORNUS MAS - este un arbust de talie mijlocie spre mare care crește în pădurile de foioase din zonele de deal și munte, dar îl întâlnim și ca plantă ornamentală, prin parcuri si grădini, datorită înfloririi timpurii și a aspectului sau deosebit. Este un arbust cu lemn greu, și scoarță de culoare brun - cenușie, care se exfoliază în solzi roșcați, este specific climei temperate din Europa și sud-vestul Asiei, și aparține familiei Cornaceae.

Catina alba - un arbust cu actiune reconfortanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina albă - HIPPOPHAE RHAMNOIDES - este un arbust fructifer, care face parte din flora spontană a țării noastre, crește în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, are o utilizare larga în industria alimentară, farmacie, silvicultură, dar este cultivat și ca plantă ornamentală.

Cătina albă este un arbust înalt de un metru până la trei metri, prezintă numeroși țepi tari, crește ca și o tufă joasă în zonele aride cu soluri sărace, sau sub formă înaltă arborescentă de până la zece metri înălțime pe soluri fertile. 

Rhipsalidopsis - o floare de paste

DECRIERE, GENERALITATI

Cactusul de paște - RHIPSALIDOPSIS - planta originară din Brazilia, este o plantă ORNAMENTALĂ, cunoscută pentru florile sale ca niște clopoței deschiși, în nuanțe de roșu, violet, roz, alb, portocaliu face parte din familia Cactaceae.

Este o planta epifită, crește sprijinindu-se de alte plante fără a fi parazită, face parte din familia cactușilor cu frunze, nume pe care îl poartă cactuși - Schlumbergera și Rhipsalidopsis -, ramurile lor sunt asemănătoare frunzelor, de culoare verde închis, cărnoase, lucioase, cresc una din alta segmentat, aceste caracteristicii îi fac diferiți de imaginea pe care o prezintă celelalte specii de cactuși.

Scai Vanat - un spin calmant

DESCRIERE, GENERALITATI

Scaiul vânăt - ERYNGIUM PLANUM - popular se mai numește scai albastru, mărăcine, buruiană de cârtite, spin vânăt, buruiana zmeului, spinul vântului, spin de mucetă este o plantă perenă, erbacee și face parte din familia Apiaceae.

Este răspândită în flora spontană din toată țara, crește în fânețe, pășuni, izlazuri, locuri aride, în zone necultivate, pe marginea drumurilor și a cailor ferate, alături de alte specii de spini și scaieți.

Opuntia - un cactus cu flori galbene

DESCRIERE, GENERALITATI

Opuntia - OPUNTIA COMPRESSA - denumiri sinonime: Cactus compressus; Cactus humifusus; Opuntia humifusa;  Opuntia rafinesquei;  Opuntia vulgaris; denumiri populare limba-soacrei; opuntia; - este o planta DECORATIVĂ, cu aspect de cactus, verde aproape tot timpul, face parte din familia Cactaceae. Limba soacrei este o plantă erbacee, perenă, cu ramificații plate, este un cactus spinos, crește drept sau se dezvoltă pe orizontală, în habitatul natural, crește și se dezvoltă în colonii.