Bujorul - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Bujorul - PAEONIA OFFICINALIS - bujorul de gradină face parte din familia Paeoniaceae, este o plantă DECORATIVĂ, perena, ierboasă, prezintă tufe, bogate în frunze lucioase, mari, cu o nuanță de verde închis, cu tulpini florale înalte, drepte, împodobite de flori mari, parfumate, solitare, colorate în roșu, roz, alb, nuanțe de coral și galben sau roșu-vișiniu.

 BUJORUL sursă foto

Este o plantă rezistentă, care se cultivă pentru frumusețea ei, chiar și atunci când nu este înflorită, este considerată regele grădinilor datorită frumuseții și parfumului florilor, înflorește din luna mai, până la începutul verii, într-un loc din în gradină luminos, însorit, este ideal pentru o dezvoltare armonioasă și o înflorire bogată, în perioadele călduroase și secetoase are nevoie de udare abundentă atât înainte de înflorire cât și după, pe toata perioada verii.

                bujorul sursă foto

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Bujorul este folosit încă din antichitate pentru acțiunile sale tămăduitoare, în scopuri fitoterapeutice sunt folosite rădăcinile, petalele și semințele care au proprietăți antiinflamatoare, calmante, antiseptice, preparatele din aceasta plantă, au efecte antispastice, calmează tusea și durerile pulmonare, sunt recomandate în boli de piele, gastrointestinale, stres, insomnii.

Bujorul conține principii active benefice pentru sănătate - vitamina C; taninuri; alcaloizi; săruri minerale - fier, mangan, cupru, magneziu, calciu -; acizi organici; flavonoide; antocianii, substanțe colorante în special în petalele florilor, care au fost și sunt folosite încă din vechime ca și coloranți alimentari naturali, pentru colorarea și aromatizarea unor ceaiuri alimentare sau împreună cu alte plante intră în componența unor ceaiuri medicinale.

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin divizare, tufa se poate împărți în 3 până la șase tufe mai mici, în funcție de mărimea plantei, perioada optimă pentru înmulțirea plantei este din a doua parte a lunii august până la sfârșitul lui septembrie.

Plantarea se face în locuri luminoase, însorite, nu-i displace și puțină umbră, plantarea se poate face pe rânduri la 50-100 cm distanță între rânduri și 50-60 cm între tufe, sau în tufe solitare, se sapă gropi adânci de 40-50 cm, se adaugă gunoi de grajd, sau îngrășăminte pe bază de fosfați și potasiu și se udă abundent.

                bujori sursă foto

Divizarea bujorului se face o dată la 8-10 ani, plantarea este recomandat să se facă nu mai târziu de luna septembrie, planta fiind sensibilă la transplantări, există riscul de a nu mai înflori în următorul an.

RECOMANDARI

Tratamentul cu extracte de bujor este obligatoriu să se facă numai sub îndrumare de specialitate, toate organele vegetale ale plantei sunt toxice mai puțin petalele, dozajele inexacte administrate la întâmplare provoacă intoxicații manifestate prin dureri abdominale, colici, diaree, vomă, probleme de respirație.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0