Scai Vanat - un spin calmant

DESCRIERE, GENERALITATI

Scaiul vânăt - ERYNGIUM PLANUM - popular se mai numește scai albastru, mărăcine, buruiană de cârtite, spin vânăt, buruiana zmeului, spinul vântului, spin de mucetă este o plantă perenă, erbacee și face parte din familia Apiaceae.

Este răspândită în flora spontană din toată țara, crește în fânețe, pășuni, izlazuri, locuri aride, în zone necultivate, pe marginea drumurilor și a cailor ferate, alături de alte specii de spini și scaieți.

scai vânăt 

Scaiul vânăt este o plantă țepoasă nepretențioasă, care se adaptează foarte repede la orice tip de sol, cu condiția să aibă soare, se poate crește în scop medicinal sau ornamental, pentru decorarea grădinii, este ideal pentru grădinile uscate, cu sol pietros, arid, unde se dezvoltă foarte bine alături de alte plante spinoase și țepoase.

Planta poate ajunge până la o înălțime de 60-70 cm, tulpina este dreaptă, cu ramificații care prezintă inflorescențe albăstrui - violacee, la înflorire și brune după ce florile au ajuns la maturitate, înconjurate de bractee spinoase, frunzele sunt mici, țepoase și dințate, tulpinile, ramurile, câteodată și florile sunt nuanțate în cenușiu cu reflexe de albastru de unde denumirea populară de scai vânăt, înflorește toata vara până în toamnă.

                scai vânăt sursă foto

FACTORI CURATIVI, RPINCIPII ACTIVE

În scopuri medicinale se recoltează în lunile iulie și august, părțile aeriene înflorite ale plantei, care se păstrează în locuri uscate și întunecoase, pentru ca planta, își pierde foarte ușor clorofila.

Scaiul vânăt conține substanțe active importante - saponinele.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din scaiul vânăt, în special decoctul au o acțiune benefică în afecțiuni ale cailor respiratorii, fiind un calmant și expectorant puternic, antispastic bronșic.

                scai vânăt sursă foto

Decoctul și preparatele de scai vânăt sunt utilizate în infecțiile cailor respiratorii, se administrează în bronșite, dermatoze, traheite, tuse convulsivă, infecții interne și externe, artrită, retenție urinară cu avizul și sub supraveghere medicală.

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin semințe, în perioada martie și iunie, în vase de flori sau direct în gradină, germinează după doua săptămâni, în gradină se plantează într-un loc definitiv, schimbarea locului poate dauna sănătății plantei.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0