Plante decorative

Flori albastre, minunate in gradina, balcon, terasa

Exista o gama variata de plante cu flori albastre, intr-o diversitate de nuante, care plantate in gradina, balcon, terasa, vor da o nota aparte si vor atrage privirile iubitorilor de flori si de frumos, daca sunt respectate cerintele plantei, sol, umiditate, conditii climaterice, durata lor de viata va fi lunga. 

Iata câteva dintre speciile care decoreaza gradina, balconul sau terasa:

Nu-ma-uita - o floricica relaxanta

GENERALITATI, DESCRIERE

Florile de NU-MA-UITA - MYOSOTIS ARVENSIS -, denunmiri populare, ochii pasaruici, miozotis, sunt originare din Africa de Nord, Asia, Europa.

Creste în flora spontana - in zonele umede, pe terenuri virane, pe linga ape curgatoare, mlastini, lacuri, in locuri mai joase unde se aduna si se pastreaza umezeala, este o planta care creste si cultivata, ca planta ornamentala, fiind cunoscuta sub numele de miozotis, face parte din familia Boraginaceelor, impreuna cu peste 50 de specii, care au si ele mai multe variatiuni.

Nalba mare - o planta cu calitati medicinale

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba mare - ALTHAEA OFFICINALIS -, denumiri populare - nalba alba, nalba de camp, nalba buna, nalba de lunca, genul Malva, familia Malvaceae. 

Nalba mare, este o planta medicinala cu multiple calitati terapeutice, la fel ca si suratele ei, este o planta ierboasa, robusta, puternica, are un rizom scurt, din care se dezvolta numeroase radacini carnoase, groase, cenusiu deschis, miezul este alb-galbui, gustul dulceag mucilaginos, creste spontan mai mult in zona de campie, pe marginea raurilor, a drumurilor, pe linga garduri si case parasite.

Nalba de gradina - o planta decorativa cu calitati terapeutice

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba de gradina - ALCEA ROSEA sau ALTHAEA ROSEA -, denumiri populare - nalba de gradina, rujalina, nalba rosie, trandafiri negri -, familia Malvaceae, genul Malva, este originara din China de unde s-a raspindit in Europa si America.

Nalba de gradina este o planta perena de cultura, anuala sau bienala, decorativa, prin florile minunate si prin inaltimea tijelor florale, care pot atinge un metru si jumatate, dar este apreciata si ca planta medicinala, pentru numeroasele ei calitati medicinale.

Floarea de ceara - o minunata planta decorativa de interior

GENERALITATI, DESCRIERE

Floarea de ceara - HOYA CARNOSA -, denumiri populare - floarea de portelan, floarea de ceara, hoya. Floarea de ceara, este o planta ornamentala, perena, cataratoare, originara din China, India, Australia, dintre cele peste 250 de specii cate cuprinde genul Hoya, foarte multe sunt cultivate ca si plante de apartament, plantele din acest gen, majoritatea sunt plante cataratoare, cu dezvoltare rapida, care pot depasi 4 metri lungime, arbusti care cresc sub forma de tufa, sau plante taratoare, sunt atractive si usor de cultivat ca plante decorative.

Scumpie - un arbust decorativ, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Scumpia - COTINUS COGGYGRIA -, denumiri populare - liliac, rui, arborele de fum, oțetar, este un arbust de foioase, originar din America de Nord și din Asia, răspândit și în Europa, la noi crește în flora spontană, la marginea pădurilor și în rariștile de pădure sub formă de tufă, sau se cultivă în scop decorativ, face parte din familia Anacardiacea.

Este o specie arborescentă decorativă, impresionata în special toamna, prin coloritul frunzișului care variază de la galben la stacojiu, prin inflorescențele deosebit de atractive prin puful de nuanțe de la roz la roz rubiniu, este cultivat ca plantă decorativă în parcuri, în zone de agrement și în grădini, solitar sau în grupuri, se poate crește și în ghiveci.

Salcia Capreasca - o specie nectaro - polenifera, cu efecte terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salcia căprească - SALIX CAPREA -, denumiri populare - salcie căprească, iova -, face parte din familia Salicaceae, crește sub formă de arbore sau arbust, este originar din Europa și Asia, la noi în țară este răspândită în flora spontană, de la câmpie și până în zona montană, dar o găsim și în parcuri sau grădini, pe marginea lacurilor de agrement ca și plantă decorativă.

Salcia căprească, este o specie arborescentă care poate ajunge până la 10 metri înălțime, trunchiul este acoperit de o coajă netedă, mai târziu cenușie și crăpată, ramurile tinere,- lujerii -, sunt la început tomentoase, mai târziu glabre, verzui - roșcate, până la roșu tare, pufoase, păroase, frunze sunt lat-eliptice, groase, cazatoare, lungi, verde închis pe partea superioară și cenușiu-albicioș pe partea inferioară, florile apar în luna martie-aprilie înainte frunzelor, cresc grupate în ameți erecți.

Otetarul rosu - o planta decorativa, cu un aspect deosebit

GENERALITATI

Oțetarul roșu - RHUS TYPHINA -, este un arbust exotic originar din America de Nord, face parte din familia Anacardiaceae, la noi crește ca și specie decorativă în zonele de deal și câmpie, în parcuri și grădini. Este o specie rezistentă la condițiile climaterice de secetă sau îngheț, îi place căldura soarelui, dar se dezvoltă bine și într-o zonă mai umbroasă, foarte rezistentă la poluare, crește și pe solurile nisipoase, calcaroase, soluri sărace.

Castanul salbatic - un remediu eficient in combaterea si prevenirea multor afectiuni

DESCRIERE, GENERALITATI

Castanul salbatic - AESCULUS HIPPOCASTANUM -, denumiri populare  - castan porcesc, afghistin, ghistin -, este un arbore ocrotit prin lege, care crește cultivat în scop ornamental, prin parcuri și grădini amenajate în spatii libere, pe marginea aleilor din orașe, este originar din India, Caucaz, și nordul Asiei și aparține familiei Sapidacee.

Castanul sălbatic sau porcesc, este un copac exotic, rămuros, cu coroana foarte bogată care ajunge până la 20-30 de metri înălțime. Trunchiul și ramurile bătrâne, sunt acoperite cu o coajă groasă, solzoasă, ramurile tinere au o coajă brună, mugurii care apar primăvara sunt mari, cleioși și bogați în rezine.

Iarba neagra - o tufa decorativa si vindecatoare

GENERALITATI

Iarba neagră - CALLUNA VULGARIS -, este o plantă care crește sub formă de tufă, în Germania și Olanda, unde sunt cultivate pe scară largă, așa numitele plante heather, în categoria cărora intră toate soiurile obținute din specia - Calluna vulgaris -, aproximativ 500 de soiuri, și genul de plante -  Erica - care include peste 700 de varietăți, și numeroase soiuri, - Erica carnea, Erica gracilis, Erica darleyensis-, etc. toate aparțin familiei Ericaceae.

La noi, Calluna vulgaris, este o plantă mai puțin cunoscută, crește spontan, în zone aride, muntoase, și este cunoscută sub denumirea de - iarbă neagră, pernaj, coacăză, martaloagă, troscotal, taula, - este de fapt un arbust, care crește sub formă de tufă cu tulpini lemnoase, deosebit de rezistent la diferite condiții de temperatură, culorile pastelate ale inflorescențelor, în care predomină nuanțele pastelate închise de roșu, roz, alb, se armonizează cu decorul de toamnă și iarnă al grădinii, sau a terasei și balconului. 

Norocelul - o planta anticancerigena

DESCRIERE, GENERALITRATI

Norocelul - SEDUM TELEPHIUM -, este o plantă erbacee, crește în flora spontană din toata Europa și Asia în zonele cu climă temperată, dar este și o plantă ornamentală de gradină, popular se mai numește - iarba zmeului, iarba de urechi, iarba grasă, verzișoara, urechelnița, la noi crește în zona spontană în zonele de deal, și în zonele subalpine pe pajiști, este o plantă foarte rezistentă la secetă, este verde o mare perioada din timpul anului -verzișoara-, are tulpina erectă, înaltă până la 80 de cm, frunzele sunt alterne, cu nervuri bine reliefate, cărnoase, florile sunt mici, grupate în buchete în vârful tulpinii și sunt colorate într-o nuanță superbă de roz. Este o plantă cunoscută și folosită în medicina populară, din timpuri vechi, frunzele erau întrebuințate la vindecarea unor boli infecțioase, la cicatrizarea rănilor, pentru diaree și dizenterie, și în boli pulmonare.

Cimisirul - un arbust ornamental cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimișirul - BUXUS SEMPERVIRENS -, sau merișor turcesc, bănuleț, cletaica este un arbust cu frunziș foarte des, răspândit în pădurile care cresc în zone calcaroase, dar este și un frumos arbust ornamental folosit în scop decorativ în special pentru gard viu, frunzele acestei plante sunt ovale, de un verde deosebit de strălucitor, care toamna se colorează în roșcat și portocaliu, florile au o nuanță de galben, face parte din familia Celastraceelor, este un arbust care poate trai până la 600 de ani.

Florile de Albastrele - decorative si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Albăstrelele  - CENTAUREA CYANUS -, denumiri populare - clopoțel, albăstrița, corobatica, floare de grâu, floare - vânată, ghioc, floarea-paiului, tătăișe, iarba-frigurilor, vinetele, vinețica - de - câmp, zglavoc. Este o plantă anuală, erbacee, crește până la 1 metru trăiesc 1-2 ani, le găsim răspândite în zonele de câmpie și de deal, pe marginile drumurilor, în locuri pietroase, pe lângă lanurile de cereale, în special pe lângă cele de porumb. Este apreciată ca o plantă medicinală, care se cultivă și în scop decorativ.

Calomfirul - o planta ornamentala si medicinala uitata

DESCRIERE, GENERALITATI

Calomfirul -TANACETUM BALSAMITA -, este o plantă erbacee aromatică, perenă, face parte din familia Asteraceae, la noi crește spontan, dar se și cultivă pentru proprietățile medicinale și valoarea ornamentală.

Rădăcina este un rizom cu rădăcini puternice, din care se dezvoltă primăvara o tulpină dreaptă, ramificată la vârf, înaltă poate ajunge până la un metru și jumătate, acoperită cu perișori foarte fini, frunzele sunt ovale, alungite, zimțate, florile de nuanță galben-intens, apar vara, din iunie până în septembrie.

Iarba Fluturilor - o planta decorativa si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Iarba fluturilor - ASCLEPIAS TUBEROSA -, denumire populară iarba fiarelor, este originară din America de Nord și face parte din familia Asclepiadaceae.

Este o plantă care crește sub formă de tufă, foarte ușor de cultivat, crește mai mult în înălțime decât pe orizontală, poate crește până la 1 metru, rădăcina este un rizom care dezvoltă multe ramificații, frunzele verzi au formă ovală cu vârful ascuțit, florile sunt mici colorate într-o minunată nuanță de portocaliu, seamănă cu niște steluțe cu cinci colțuri, sunt grupate în inflorescențe bogate, ca niște umbreluțe.