Nalba de gradina - o planta decorativa cu calitati terapeutice

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba de gradina - ALCEA ROSEA sau ALTHAEA ROSEA -, denumiri populare - nalba de gradina, rujalina, nalba rosie, trandafiri negri -, familia Malvaceae, genul Malva, este originara din China de unde s-a raspindit in Europa si America.

Nalba de gradina este o planta perena de cultura, anuala sau bienala, decorativa, prin florile minunate si prin inaltimea tijelor florale, care pot atinge un metru si jumatate, dar este apreciata si ca planta medicinala, pentru numeroasele ei calitati medicinale.

               nalba de gradina sursa foto

Frunzele sunt mari, pufoase, rotunjite, din mijlocul carora apar tijele florale, groase pline de boboci, care se deschid progresiv, de la baza catre varf.

Florile au aspect de cupa si sunt divers colorate in nuante de alb, roz, rosu - purpuriu, mov, galben, inflorirea incepe de la jumatatea lunii iunie si tine pana la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, pe tijele inalte, boboci, se desfac unul dupa altul, de la baza spre varf, in zeci de flori minunate.

RECOLTARE SI PASTRARE

In scopuri terapeutice se recolteaza florile, in al doilea an de cultura, se aduna manual in zilele cu soare, in mai multe etape, pentru ca inflorirea este esalonata, in momentul in care incep sa se inchida, pentru ca se desprind usor, se usuca in locuri uscate si aerisite, pastrarea se face in saculeti de pinza in incaperi uscate, aerisite si intunecoase.

PRINCIPII ACTIVE

  • florile de nalba contin substante mucilaginoase, pigmenti antocianici, malvina, malvidol, acizi organici, pectine, flavonoizi, saruri minerale - magneziu, sodiu, calciu, potasiu.

PROPRIETATI TERAPEUTICE

  • expectorante,- emoliente,- antiinflamatoare,- antitusive; - diuretice, - sedative,- laxative.

Preparatele sub forma de - infuzie, ceai, sirop -, se folosesc in

  • afectiuni ale aparatului respirator, bronsite, catar bronsic, guturai, tuse, dureri in piept si gat, amigdalite, faringite, traheite, laringite, astm, tuberculoza, etc.,
  • tulburari gastro-intestinale,- colite, enterite, constipatie, hemoroizi, colon iritabil, hemoroizi,
  • infectii renale, afectiuni ale caior urinare, leucoree, cistita, vaginita, nefrita, uretrita, prostatita, hemoragii uterine,
  • inflamatii ale cavitatii bucale, oculare, abcese dentare,
  • afectiuni la nivelul pielii,- rani,ulceratii ale pielii, furuncule, eczeme.

             ceai de nalba de gradina sursa foto

ALTE UTILIZARI

  • florile de nalba de gradina se folosesc in industria alimentara la obtinerea otetului aromatic, iar pentru vinuri, siropuri, este un colorant natural.
  • in cosmetica, compresele pentru tenurile uscate si ridate, sunt ideale - 30 gr de radacina, la 500 ml apa se fierbe o jumatate de ora, se filtreaza, se aplica 10-15 minute -, un pharel de lichid combinat cu o lingurita de miere de albine -, se aplica comprese benefice pentru toate tipurile de ten.

Florile de nalba de gradina, intra în componenta ceaiului pectoral, ceaiului pentru gargara si sunt ingrediente in multe produse cosmetice.    

CULTIVARE SI INGRIJIRE

Datorita inaltimii pe care o poate atinge, Nalba de gradina poate fi cultivata ca si gard viu, sau pentru a camufla un gard sau un perete inestetic, cu conditia sa nu fie in bataia vantului si mai ales sa fie intr-un loc cu multa lumina, in absenta luminii planta nu infloreste.

Nalba de gradina este o planta care rezista si la seceta si la temperaturi scazute, solul preferat este in functie de coloritul florilor,- nalbele cu flori de culori deschise au nevoie de pamant argilos, iar cele purpurii si mov, prefera solurile nisipoase.

Udarea se face periodic, fara exces de umiditate, odata ce planta este robusta si bine fixata in pamint, udarile se pot face o data la o saptamina sau o data la doua saptamini.

Fertilizarea se face cu ingrasaminte naturale,- gunoi de grajd -, daca pamintul este foarte sarac, insa plante se dezvolta bine si fara imbogatirea solului, este recomandat ca la infiintarea culturii sa se aplice gunoi de grajd bine fermentat.

            nalba de gradina sursa foto  

INMULTIREA

Nalba de gradina, se inmulteste prin seminte, acestea se seamana in vase de flori sau in rasadnite, care se amplaseaza in locuri cu lumina si caldura, se asigura umiditatea necesara, plantutele care vor rasarii se pot transplanta in gradina sau in locurile definitive, dupa ce a trecut pericolul de inghet.

BOLI SI DAUNATORI

Plantutele tinere pot fi atacate de melci si limacsi, iar plantele mature pot fi afectate de rugina nalbei, tratamentul se face cu fungicide, deasemenea florile, frunzele si tulpina pot fi atacate de purici mari si mici, acestia sunt foarte periculosi, pentru ca ataca puternic planta, se stropesc cu insecticide care se gasesc in magazinele de specialitate, sau cu extract de pelin,- se aplica stropiri pentru distrugerea lor -.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0