Iarba Fluturilor - o planta decorativa si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Iarba fluturilor - ASCLEPIAS TUBEROSA -, denumire populară iarba fiarelor, este originară din America de Nord și face parte din familia Asclepiadaceae.

Este o plantă care crește sub formă de tufă, foarte ușor de cultivat, crește mai mult în înălțime decât pe orizontală, poate crește până la 1 metru, rădăcina este un rizom care dezvoltă multe ramificații, frunzele verzi au formă ovală cu vârful ascuțit, florile sunt mici colorate într-o minunată nuanță de portocaliu, seamănă cu niște steluțe cu cinci colțuri, sunt grupate în inflorescențe bogate, ca niște umbreluțe.

iarba fluturilor sursă foto

Planta este înflorită pe toată perioada verii, florile portocalii sunt atât de atractive încât o mulțime de specii de insecte, varietăți de fluturi le vizitează, de unde și denumirea de iarba fluturilor, datorită frumuseții este cultivată ca și planta decorativă în grădini, parcuri, terase și balcoane în ghivece.

CULTIVARE

Iarba fluturilor, nu este o plantă pretențioasă, se dezvoltă bine în amestec de pământ de gradină cu nisip, pentru un bun drenaj, în timpul verii trebuie udată des dar nu în exces, iarna are nevoie de o perioadă de repaus se udă numai dacă este necesar, dacă este cultivată afară, în gradină, la bază ei se așează un strat de frunze și pământ pentru a proteja rădăcinile de frig. 

                rădăcină de iarba fluturilor sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

În scop fitoterapeutice se folosesc rădăcinile care se recoltează primăvara și toamna acestea conțin substanțe active folositoare pentru sănătate - beta - amirin, rutină, vibumitol,  alfa-amirin, quercitina, asclepiadin, kaempferol -, care îi conferă proprietăți

  • expectorante și antispastice,
  • carminative - combate gazele intestinale și ajută la eliminarea lor -,
  • vermifuge - combate viermii intestinali -,
  • diuretice,
  • diaforetice - induce transpirația -,
  • este benefică în afecțiuni ale aparatului respirator - tuse seacă, guturai, pleurezie, bronșită acută sau cronică, pneumonie, gripă,
  • infecții respiratorii, reduce inflamația și ajuta la expectorație,
  • reumatism intercostal, nevralgii intercostale. 

PREPARATE, RECOMANDARI

Extern sub formă de cataplasme și decoct în cazuri de                

  • răni, afecțiuni cutanate, tăieturi, etc.

Infuzie -1-2 lingurițe de rădăcina uscată și mărunțită la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se bea de trei ori pe zi.

Tratamentele cu preparate din rădăcini de iarba fluturilor, se fac numai cu avizul medicului, seva pe care o produce acesta plantă la recoltarea rădăcinii este TOXICĂ, este recomandată folosirea mănușilor de protecție, consumul în doze prea mari poate provoca simptome de vărsături, cistită hemoragică, incontinență urinară, nefrită.    

              rădăcina de iarba fluturilor sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop educativ și informativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicului.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
5
Bianca
Incercati la magazinele naturiste.
Luminița
Știți unde se găsesc semințe?
MIA

Caranda Marian AU LA LIDL
Bianca
Incercati la magazinele naturiste.
Caranda Marian
Aveți ceai iarba fluturilor? Sau unde se gaseste