Nu-ma-uita - o floricica relaxanta

GENERALITATI, DESCRIERE

Florile de NU-MA-UITA - MYOSOTIS ARVENSIS -, denunmiri populare, ochii pasaruici, miozotis, sunt originare din Africa de Nord, Asia, Europa.

Creste în flora spontana - in zonele umede, pe terenuri virane, pe linga ape curgatoare, mlastini, lacuri, in locuri mai joase unde se aduna si se pastreaza umezeala, este o planta care creste si cultivata, ca planta ornamentala, fiind cunoscuta sub numele de miozotis, face parte din familia Boraginaceelor, impreuna cu peste 50 de specii, care au si ele mai multe variatiuni.

Nu-ma-uita, este o planta ierboasa, perena sau anuala, creste sub forma de tufe compacte, inalta de 20-30 de cm, este o planta cu tulpina si frunzele acoperite cu peri cenusii, eliptice sau lanceolate, florile au nuante de albastru, dar exista si plante cu florile roz sau albe, infloreste din luna mai si pana in iulie, in faza de boboc florile au nuante roz-liliachie, fructele sunt niste pastai, care contin numeroase seminte mici.

               nu -ma - uita sursa foto

UTILIZARE

Nu-ma-uita, este ornamentala, prin floricelele mici si albastre,- cateodata colorate in roz sau alb -, in forma de stele cu mijlocul galben, se cultiva in balcoane, terase, parcuri, gradini, cresc frumos in locatii interioare, se folosesc si ca flori taiate.

Nu-ma-uita, este si o planta cu calitati medicinale, utilizata pentru tratarea unor afectiuni, in scopuri medicinale se recolteaza partea aeriana a plantei.

PRINCIPII ACTIVE

  • continut mare de potasiu.

PROPRIETATI

  • calmante,- relaxante,- antiinflamatoare.

INDICATII TERAPEUTICE

  • inflamatii ale urechii, se fac spalaturi cu infuzie de nu-ma-uita, cu efecte puternic antiinflamatoare,
  • inflamatii oculare, se aplica sub forma comprese, cu efecte relaxante si calmante.
  • afectiuni respiratorii, sub forma de preparate homeopate.

CULTIVARE SI INGRIJIRE

Nu-ma-uita, se insamanteaza de la inceputul lunii iunie si pana in august, suporta destul de bine temperaturile reci, partea aeriana a plantei se usuca, insa primavara, rasare si se dezvolta din nou.

              nu-am -uita 

Planta are nevoie de zone cu umbra, cu umiditate permanenta, nu tolereaza aerul uscat si cald, solul trebuie sa fie in permanenta umed si imbogatit cu compost vegetal sau cu pamant de frunze, planta se reinsaminteaza singura datorita numeroaselor seminte pe care le contin pastaile.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Maria Paun
era roz...am vazut-o pe un gazon neingrijit in vecinatatea unei statii de tramvai , am tot revazut-o pana spre sfarsitul toamnei cind a fost tunsa ....anul urmator am cautat-odar coasa a fost prea dura ptr EA...apoi alta tot roz la margineai interioara a unui trotuar asfaltat la baza unui gard,iar in aceasta primavara mi am cumparat una tot roz din piata obor pe care am plantat-o in ghiveci si o voi replanta in curte,deocamdata sta pe pervazul ferestrei dar am grija sa nu i fie frig.am sa caut si culoarea albastra si alba.este o minune a lui Dumnezeu ..frumusete si smerenie!