Otetarul rosu - o planta decorativa, cu un aspect deosebit

GENERALITATI

Oțetarul roșu - RHUS TYPHINA -, este un arbust exotic originar din America de Nord, face parte din familia Anacardiaceae, la noi crește ca și specie decorativă în zonele de deal și câmpie, în parcuri și grădini. Este o specie rezistentă la condițiile climaterice de secetă sau îngheț, îi place căldura soarelui, dar se dezvoltă bine și într-o zonă mai umbroasă, foarte rezistentă la poluare, crește și pe solurile nisipoase, calcaroase, soluri sărace.

oțetarul roșu 

Frunzele, rădăcinile și scoarța rădăcinilor au în conținut substanțe tanante, se folosesc pentru a se extrage taninul.

Fructele acrișoare, se utilizează pentru obținerea oțetului, de aici și numele oțetarul, și roșu, pentru ca frunzele rămân roșii toamna spre iarnă.

DESCRIERE

Oțetarul roșu, este o specie de arbust, care poate ajunge până la 10-12 metri înălțime, este o specie decorativă prin formă și aspectul frunzișului care toamna se colorează în rosu-portocaliu, prin aspectul deosebit al florilor și al fructelor.

  • Tulpina este acoperită cu o coajă subțire, ramurile sunt erecte acoperite de perișori fini.
  • Frunzele sunt mari, ajung până la 40-50 de cm lungime, lanceolate, căzătoare, sunt formate din foliole, lucioase și verzi vara, roșii - portocalii toamna spre iarnă.
  • Florile, păroase, sunt grupate în inflorescențe sub formă de panicule mari, așezate în vârful ramurilor, perioada de înflorire este vara, în lunile iunie-august.
  • Fructele sunt niște drupe, așezate strâns în formă de panicule, acoperite cu perișori, au nuanță roșu-ruginiu, fructele ajung la maturitate toamna în octombrie-noiembrie, ele rămân pe ramuri și după căderea frunzelor, de multe ori rămân până în primăvară, dând un aspect peisagistic deosebit de frumos. 

CULTIVARE

Oțetarul roșu, se cultivă solitar sau în grupuri, ca și arbust decorativ dar pentru consolidarea și întărirea pantelor și taluzelor, datorită capacității de a drajona puternic, realizează stabilizarea și fixarea solului, este un arbust ale cărui flori sunt foarte vizitate de albine.

              oțetarul roșu sursă foto

Oțetarul roșu se înmulțește prin drajoni, butași și prin semințe.

Este un arbust care drajonează puternic, uneori împânzește terenurile din jur, are rădăcinile deosebit de ramificate, pe aceste ramificații prezintă muguri - drajoni -, care ies afară la suprafață și împânzesc zona și devin plante noi, de aceea se folosește la fixarea și consolidarea terenurilor aflate în pantă.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0