Plante decorative

Ardeiul Cayenne - condiment si medicament

GENERALITATI

Ardeiul Cayenne - este o planta din genul Capsicum, familia Solanaceae, originară din zonele tropicale ale Americi, foarte răspândită în regiunile tropicale ale Africii și Indiei, regiuni ideale pentru cultivarea ardeilor iuți, pentru ca aceste plante au nevoie de multă căldură, umiditate și lumină pentru a se putea dezvolta.

Astăzi plantă este cultivată și cunoscută ca și condiment în bucătăriile din toată lumea, deși numele sau provine din orașul Cayenne din Guyana franceză.

Palmierul Areca - o planta decorativa de interior rezistenta si foarte apreciata

DESCRIERE, GENERALITATI

Areca - CHRYSALIDOCARPUS LUTESCENS - denumirea populară palmier chinezesc, este o plantă de interior, originară din zonele tropicale din Malaiezia și Madagascar, este o excelentă plantă decorativă de interior, care crește sub formă de tufă, care formează numeroși lăstari la bază.

Este o plantă ornamentală care încântă prin aspectul bogat al frunzelor înalte, suple, arcuite, palmate, mari de un verde viu, strălucitor, răspândește în jur un aer proaspăt exotic.

Yucca - o planta decorativa

DESCRIERE, GENERALITATI

Yucca - este un gen de arbuști și arbori pereni, originari din America Centrală, America de Nord, Indiile de Vest, cuprinde circa 40 de specii, din care majoritatea se cultivă în sud-vestul Statelor Unite ale Americii și în Mexic.

Tulpina este lemnoasă, groasă, aspră, la terminația căreia se formează una sau mai multe buchete de frunze, este acoperită cu amprentă frunzelor uscate care au căzut.

Frunzele sunt dispuse sub formă de buchete, în partea terminală a tulpinii, sunt lungi, ascuțite, liniare și pieloase.     

Yucca de Gradina - o planta ornamentala si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Yucca de gradină - YUCCA FILAMENTOSA -, este o specie, subarbustivă,  exotică, originară din America de Nord, face parte din familia Agavaceae. Este o specie decorativă, prin flori dar și prin formă și aspectul frunzelor, la noi se cultivă de la litoralul Mării Negre până în zonele de dealuri.

Este o plantă deosebită, verde tot anul, cu o tulpină foarte mică, cu rizomul vivace, deosebit de rezistentă la secetă, dar și la frig în condițiile climaterice din țara noastră, rezistă până la -16 grade C.

Floarea Amorului - o floare albastra ca cerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Floarea Amorului  - PLUMBAGO AURICULATA -, este o plantă ornamentală, cățărătoare, cu frunzele veșnic verzi, tulpini sârmoase și foarte rezistente. Crește spontan mai ales în grădini, în zonele verzi din regiunile mediteraneene, florile fine și delicate sunt grupate în mici ciorchini, cu 4-5 petale cu o nuanță minunată de albastru ca cerul, îmbracă ramurile tinere din iunie până în august, este cunoscută ca și un simbol al iubirii, se cultivă sub formă de mini arbust, fiind dirijată pe suporți, sau este lăsată să atârne dacă este cultivată în ghivece sau vase suspendate.

Crinul African - o floare ornamentala

DESCRIERE, GENERALITATI

Crinul African - AGAPANTHUS AFRICANUS -, în literatura de specialitate este cunoscută cu denumirea de - agapanthus umbellatus -, este o plantă ornamentală, erbacee, face parte din familia Alliaceae, este originară din Africa de Sud, băștinașii o numesc și plum plum - prun -, la noi în țară este mai puțin populară fiind cunoscută sub denumirea de floarea dragostei.

Crinul african, formează în pământ numeroase rădăcini cărnoase, prezintă o tulpină scurtă care susține o tufă bogată de frunze robuste, înguste și arcuite, ca niște panglici, în general verzi, iar din mijlocul lor crește un lujer floral, lung până la 60 cm, care se termină cu o inflorescența în formă de umbrelă,  alcătuită dintr-o mulțime de flori, colorate în albastru bleu, albastru închis cu nuanțe de violet, care se deschid treptat unele după altele, mai rar există și o specie de crini africani cu flori albe.

Levantica - o floare benefica pentru sanatate si frumusete

Levănțica - LAVANDULA ANGUSTIFOLIA -, denumiri populare - lavanda, spichinat, aspic, spic, levant -, levănțica este de origine mediteraneană - Africa de Nord, insulele Canare și Asia de Sud -Vest -, unde creștea spontan pe terenuri pietroase, aride, în Arabia a fost cultivată pentru prima dată levănțica, de unde a fost adusă în Europa de către negustorii greci, astăzi este răspândită în toata Europa de Sud, Australia, Statele Unite ale Americii, denumirea științifică, derivă din latinescul lavare - a spăla -, romanii foloseau florile de lavanda la parfumarea băilor.

Marul iubirii - decorativ si toxic

DESCRIERE, GENERALITATI

Mărul iubirii - SOLANUM PSEUDOCAPSICUM - denumire populară - mărul dragostei - iubirii, cartof decorativ, solanum - este un arbust de talie medie, anual, originar din America de Sud, deosebit de apreciat pentru fructele sale, asemănătoare cu niște biluțe intens colorate, ajunge la înălțimea de 35 - 50cm, aparține aceleiași familii ca și vinetele, roșiile, cartofii.

Frunzele au formă alungită, cu nuanță de verde închis, la unele specii frunzele sunt acoperite cu perișori foarte fini. 

Dicentra Alba - o floare fermecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Dicentra Spectabilis Alba - alba este o specie de dicentra spectabilis mai rară, perenă, face parte din familia Fumariaceae, este ușor mai scundă decât dicentra cu flori roz, înflorește de la începutul primăverii, și tine până în prima parte a verii. Este o floare viguroasă, mai puțin viguroasă decât Dicentra cu flori roz, formează o tufă bogată, verticală, cu frunze verzi, franjurate, asemanatoare cu feriga.

Dicentra Spectabilis - o inimioara roz

DESCRIERE, GENERALITATI

Dicentra Spectabiliscerceii doamnei, este o plantă erbacee, perenă, ornamentală, cunoscută și îndrăgită, datorita florilor sale splendide, în formă de inimă, cu un colorit special roz.

Este o floare cu frunze franjurate, de culoare verde,  care se dezvoltă pe tulpini cărnoase verzui-rozalii, poate ajunge la o înălțime de un metru.

Florile apar la sfârșitul primăverii, au formă de inimă, lungi intre 3-5 cm, prezintă petale roz, în interior cu alb, la începutul verii, finalul perioadei de înflorire, dicentra intră într-o perioada de vegetație.

Dicentra Spectabilis "Valentine" - o floare pentru indragostiti

DESCRIERE, GENERALITATI

Dicentra - originară din Asia și America de Nord, este o plană perenă, raspindită sponatan în pădurile umbroase care se întind din Siberia până în Japonia, face parte din famila Fumariaceae.

Speciile de dicentra, diferă în înălțime de la 30 -75 cm sau mai mult, se cunosc în jur de, 20 de specii cele mai multe au frunzele de nuanțe verde deschis, dantelat, asemănător cu cel al ferigilor.

Florile au formă de inimă, se atârnă pe ramuri, începând de la sfârșitul primăverii până în plină vară.

Astilbe - o floare decorativa, deosebita prin marime, frumusetea si coloritul viu al florilor

DESCRIERE, GENERALITATI

Astilbe - este o floare perenă, originră din Japonia și China, face parte din familia Saxifragacae, este o floare deosebită prin mărimea și frumuseții inflorescențelor compuse din flori mici - albe, roșii, roșu - sângeriu, roz, mov, liliachiu, alb-crem, crem -, se cultivă ca și plantă decorativă în grădini, terase, balcoane, pentru frumusețea florilor în special, dar și al frunzelor. 

Genului Astilbe cuprinde 25 de specii de plante erbacee, care au înălțimi care variază în funcție de specie, de la plante pitice cu înălțime de 30 cm, și până la 90 cm și chiar mai mari de 1 metru, cresc în forma de tufă, cu aspect decorativ deosebit, tulpini subțiri și fine, frunzișul des, dantelat asemănător cu feriga, verde închis.

Columnea Gloriosa - o floare decorativa

DESCRIERE, GENERALITATI

Columnea gloriosa - este un gen care cuprinde circa 200 de specii de arbuști și plante epifite, face parte din familia Gesneriaceae, își are originile în America Centrală și America de Sud, tulpinile sunt cățărătoare, este o plantă care se pretează cultivării în ghivece suspendate pe terase și balcoane.

Este o plantă tot timpul verde, frunzele sunt ovale, cărnoase, păroase, au nuanțe de verde închis, și acoperă tulpinile păroase, florile sunt foarte atractive, viu colorate în roșu purpuriu, galben, portocaliu, sunt tubulare, sau au o formă ciudată, seamănă cu un pește care sare, Columnea gloriosa, și speciile cu care se înrudește, în engleză poartă numele de planta cu peștișori aurii.

Lisianthus - o floare delicata

DESCRIERE, GENERALITATI

Lisianthus - EUSTOMA GRANDIFLORUM ,- denumită și gențiana de preerie, Lira de San Pedro, zambila texană, este o floare originară din America și Mexic, însă este răspândită și în India, face parte din familia Gentianaceae.

 Lisianthus este o plantă ierboasă, înaltă până la 50 de centimetri, cu frunze verzi și suculente, florile sunt mari, și prezintă patru petale dantelate.

Gloriosa Superba - o floare ca o flacara arzand

DESCRIERE, GENRALITATI

Gloriosa Superba - alte denumiri Crinul de Malabar, Liana cu flori de flacără, este originară din zona tropicală a Africii, India.

Este o plantă perenă, o liană cu creștere verticală, se cațără pe suporți și sprijinitori, cu ajutorul cârceilor de agățare, care se află în partea terminală a frunzelor, acestea au formă lanceolată, sunt de un verde viu strălucitor, lungi de cca 7-8 cm. Este o plantă ornamentală foarte apreciată pentru aspectul  exotic și decorativ al florilor dar și al frunzelor.